A digitális készülékek tömeges megjelenésével alaposan megváltoztak fényképezési szokásaink. A Háló útmutatója a megfelelő kompakt gép kiválasztásához és nyári utazási képek készítéséhez nyújt tanácsokat.

"Nemrégiben egy olyan esküvőn vettem részt, ahol talán csak a menyasszony és a vőlegény kezében nem volt fényképezőgép. Mindenki el akarta készíteni a maga fotóját az ifjú párról, alig lehetett dolgozni tőlük" - meséli észrevételeit egy hivatásos szakember. Az eset rávilágít, mekkora fejlődésen ment át a hobbifotózás a digitális technológia előretörésével az elmúlt években. Ahogyan azonban több fényképezőgép-gyártó is reklámozza termékeit: még a jó gép sem garancia az emlékek tökéletes képi megörökítésére.

A sikeres fotómunkássághoz vezető út a kiválasztásnál kezdődik: érdemes még a vásárlás előtt eldönteni, mire szeretnénk a gépet használni. Ha nyaralásunk emlékezetes pillanatainak megörökítéséhez keresünk viszonylag kicsi, könnyen kezelhető, jó minőségű képek készítésére alkalmas, nem túl drága gépet, erre tökéletes megoldást nyújthatnak a nem cserélhető optikás, kompakt digitális fényképezőgépek. Az óriási választéknak köszönhetően a konkrét készülék kiválasztása nem könnyű feladat, de kis előképzést követően megoldható.

Az egyes gépek tudása a legkönnyebben a pixelszám, a zoomtartomány és az ár együttes értékelésével hasonlítható össze.

A pixelszám határozza meg, milyen felbontású képet tudunk rögzíteni gépünkkel. Minél nagyobb a felbontás, annál több részlet és szín rögzíthető, de egyben annál nagyobb lesz az elkészített kép mérete. Aki csupán digitális archiválás céljából vásárol készüléket, és felvételeiből nem kíván papírképeket nagyítani, annak akár olcsóbb, 1 megapixeles gép is kielégítheti az igényeit. Digitális előhíváshoz azonban ennél több kell: egy normál méretű, 10x15 centiméteres, fotóminőségű papírkép előállításához minimum 2 megapixeles gép szükséges - és persze speciális fotónyomtató, illetve papír. Természetesen minél nagyobb felbontású képeket készítünk, annál több tárhelyre is van szükségünk.

A zoomos készülékek - a fix objektíves gépektől eltérően - képesek a ténylegesnél közelebb hozni távoli tárgyakat, melyek így nagyobb részletességgel örökíthetők meg. A gépek többsége által nyújtott kétféle zoom-lehetőség azonban nem azonos hatású: míg az optikai nagyítás valóban közelebb hozza a fényképezni kívánt objektumot, addig a digitális zoom - a felbontás csökkentése mellett - csupán felnagyítja a kép általunk kiemelni kívánt részét. A digitális gépek többsége mindkét nagyítási lehetőséget nyújtja; csak digitális zoommal ma már csupán az egyes márkák legegyszerűbb, legolcsóbb vagy igazán kis méretű készülékeinél találkozni.

Az energiaellátás típusa sem mellékes az említett két kulcsparaméteren, valamint a - tudástól, márkától, dizájntól, mérettől függően - 40 ezer és 250 ezer forint között mozgó beszerzési áron kívül. Ez irányú igényeinket érdemes szintén vásárlás előtt átgondolni, az egyes megoldások közötti váltásra ugyanis a gép kiválasztása után már nemigen van lehetőség. Az elemes készülékek előnye a jóval alacsonyabb beszerzési ár, a könnyű kezelhetőség és csere, valamint jó minőségű elemek esetén a hosszabb élettartam. Ezzel szemben a nemritkán több tízezer forintos, esetenként helyhez (konnektorhoz) kötöttséggel járó akkumulátorok hosszú távon gazdaságosabb és környezetbarátabb működést kínálnak a zöld megoldások iránt fogékony felhasználóknak. Annak, aki ez utóbbi mellett teszi le voksát, célszerű olyan gépet választania, amely kisütés nélkül is újratölthető lítium-ionos (Li-Ion), vagy ehhez hasonló működésű, de jóval könnyebb lítium-polimeres (Li-Po) akkumulátorral üzemel. Az akkuk két töltés közti teljesítménye nagyban függ az erőforrás típusától és a felhasználói szokásoktól, annyi azonban géptől függetlenül elmondható, hogy a sok zoom- és vakuhasználat, de főként az LCD-kijelző bekapcsolva tartása jelentősen lecsökkenti az egy töltéssel elkészíthető fényképek számát.

A gép által használt memória típusa is fontos szempont lehet a készülék kiválasztásánál. Az egyik legelterjedtebb kártyatípus a CompactFlash (CF), amelyet a kedvező ár/teljesítmény arány tett széles körben ismertté és használatossá. Mivel a gépek többségéhez csupán néhány kép elkészítéséhez elégséges memóriakártyát adnak, a papírra dolgozóknak érdemes tárhelykapacitásukat már a készülék megvásárlásakor felturbózni. Ez pedig nem olcsó, egy jó minőségű, nagyobb (256 megabájtos) kártyáért akár több tízezer forintot is elkérnek. Szakértők szerint azonban a memóriakártyákon nem érdemes spórolni: a silányabb minőségű kártya rosszabb esetben akár tönkre is teheti gépünket, "jobb" esetben megúszhatjuk képeink megsemmisülésével.

Gyakori hiba a fénytől elzárt, belső tereket megörökítő képek, illetve esti bulifotók készítésekor, hogy a sötét téma megvilágítására a fotósok a vakun kívül szinte semmilyen eszközt nem ismernek. A vaku hasznos dolog, de csak azoknak, akik tisztában vannak a tulajdonságaival. A legtöbb kompakt digitális gép beépített vakuja körülbelül három-négy méter távolságra lévő téma fényképezéséhez nyújthat segítséget; ennél közelebbi tárgy fotózásakor - ha van ilyen funkció - célszerű csökkenteni a vaku teljesítményét, távolabbi téma esetén pedig kikapcsolni. Műemlék-, főképp templomjáró turisták gyakran találkozhatnak vakuhasználatot kifejezetten tiltó figyelmeztetésekkel; ilyenkor jól járnak azok, akik eleve jó fényérzékenységű gépet vásároltak, vagy vaku helyett manuálisan állítható, esetleg előre programozott megvilágítási beállításokkal, hosszabb záridőkkel operálnak. A bemozgást elkerülendő, célszerű ilyen esetekre gyorsan összeállítható állványt is magunkkal vinni, vagy gépünket szilárd tárgyhoz rögzíteni. Emberek fotózásakor ajánlatos odafigyelni a "vörösszem-effektus" kiküszöbölésére: ma már a gépek többségének van ilyen funkciója, igaz, ezek sem nyújtanak százszázalékos védelmet, ráadásul az elővillantások akár bele is zavarhatnak a gondosan megkomponált képbe. Alternatív megoldást nyújthat a téma helyes beállítása: ha a vaku fénye a megfelelő távolságból és legfőképp nem szemből éri a fényképezetteket, csökken az "ördögi szempárok" előfordulásának valószínűsége. Elkeseredni persze akkor sem kell, ha a szem a fenti módszerek alkalmazása ellenére is bevörösödött: a képek egyszerű retusálóprogram segítségével otthon pillanatokon belül kijavíthatók.

Természetfotózásra indulók részére hasznos pluszt jelenthet a "makró-funkció", amely egészen közeli (géptől függően 5-től 50 cm-ig) éles felvételek készítésére is alkalmassá teheti gépüket. Az ilyen fotók komponálásához célszerű a kereső helyett inkább az LCD-kijelzőt használni, mert gyakran előfordulhat, hogy a főtéma nem a felvétel közepére kerül. Állatokra "vadászó" vagy valamely sportesemény érdekesebb mozdulatait megörökíteni kívánó hobbifotósok részére segítséget nyújthat a sorozatfelvételek készítését lehetővé tevő funkció. Ebben a módban - szintén géptől függően - akár másodpercenként készíthetünk fényképet egyetlen kitartott gombnyomással. A tájképek, széles panorámák kedvelői akár több tucat képet is egymásba illeszthetnek gépük "panoráma" funkciójának segítségével.

A digitális fotózás lelke a fehéregyensúly helyes beállítása, ennek köszönhetően ugyanis valósághűbb színeket kapunk - véli Lató Péter, a Canon Hungária Kft. kereskedelmi menedzsere. A gépek többsége automatikus vagy programozott fehéregyensúly-beállítást nyújt különböző fényforrások (erős fény, felhős idő, mesterséges világítás, vakus fényképezés) esetére, a magasabb kategóriájú gépek pedig akár felhasználói fehéregyensúly-beállításokat is lehetővé tesznek. Ugyancsak érdemes vásárlás előtt utánanézni, hogy az általunk kiválasztott gép képes-e a különböző fénymérési módok (kiértékelő, középre súlyozott, átlagoló, szpot) közti váltásra. Bizonyos helyzetekben - például szikrázó napsütésben - ugyanis elképzelhető, hogy az esetek többségében megfelelő eredményeket produkáló kiértékelő fénymérőnk "elméri" magát.

Hasznos lehet a digitális gépek videofelvételt lehetővé tevő funkciója is. Az ilyen rövidfilmek alacsony felbontásuk és nagy méretük miatt nem hasonlíthatók össze a videokamerával készített felvételekkel, de néhány másodperces, perces felvételek készítésére kiválóan alkalmasak.

A fent leírt funkciók gyors és biztonságos kezeléséhez persze szükség van egyszerű, könnyen áttekinthető, felhasználóbarát menüsorra és kezelőfelületre is. A szakboltok többségében igény esetén kézbe vehetők, kipróbálhatók a gépek, ám kérdés, néhány perc alatt mennyi új információt tud befogadni a vásárló. Célszerűbb a beszerzés előtt internetes fórumokon, szaklapokban tájékozódni az általunk kinézett gép tulajdonságairól. Árérzékeny vásárlóknak érdemes vásárláskor számba venni azt is, milyen szoftvereket, kiegészítő cikkeket (hordtáska, pluszmemória, állvány, nemritkán nyomtató) ad a gyártó vagy a forgalmazó a gép mellé, bár a túl sok ajándék akár gyanús is lehet.

MARINOV IVÁN

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Csodával határos módon túlélte az ebolát egy újszülött kongói kislány

Csodával határos módon túlélte az ebolát egy újszülött kongói kislány

Hihetetlen, de bejelentették: megvan a gén, amit ha kikapcsolnak, bármennyit ehetünk, nem fogunk elhízni

Hihetetlen, de bejelentették: megvan a gén, amit ha kikapcsolnak, bármennyit ehetünk, nem fogunk elhízni

Olyan helyre is hirdetést tesz a Facebook, ahová nem is gondoltuk volna

Olyan helyre is hirdetést tesz a Facebook, ahová nem is gondoltuk volna

Ma van a magyar kórusok napja

Ma van a magyar kórusok napja

Tizenkét évünk van a világ megmentésére, a klímacsúcson mégsem hoztak döntést a kormányok

Tizenkét évünk van a világ megmentésére, a klímacsúcson mégsem hoztak döntést a kormányok

Külföldön is tüntetnek: „Lebontjuk Orbánországot és építünk olyat, ahova érdemes lesz hazajönni?”

Külföldön is tüntetnek: „Lebontjuk Orbánországot és építünk olyat, ahova érdemes lesz hazajönni?”