A világszerte tapasztalható digitális fényképezési lázban egyre többen egyre több képet kattintanak el, a felvételek többségéből azonban egyelőre nem készül papírkép. Aki mégis szeretné kézzelfoghatóbb formában viszontlátni digitális remekműveit, ma már egyszerűen berendezheti otthoni fotólaborját.

Becslések szerint 2005-ben csak Európában 5 milliárd digitális fénykép készül majd, ezek nagy része azonban csak a fényképezőgépek kijelzőin és a számítógépek monitorain látható. A felvételeknek mindössze 20 százalékából készül papírnyomat, készítőik ennyit tartanak érdemesnek arra, hogy valamilyen módon előhívassák őket. Pedig a fotónyomtatókkal otthon is jó, a hagyományos filmről készült papírképekétől nem elmaradó minőségű nyomatokat lehet készíteni.

A fotónyomtatók sajátosságai. A fotóminőség megítélésében a szubjektivitásnak is szerepe van, de van néhány kritérium, amelyek alapján a printert a fotónyomtatók kategóriájába sorolhatjuk - mutat rá Domokos Barna, a Canon értékesítési és marketingmenedzsere. A szakember szerint a nyomtatónak legalább hat tintapatronnal kell működnie - alaptintákkal plusz a fotótinták kombinációjával -, ami elengedhetetlen a valóságos fotóminőség eléréséhez. A négy alapszínt alkalmazó rendszerek kielégítő fotóminőséget garantálnak.

Emellett talán a legfontosabb a közvetlen, azaz a számítógép nélküli nyomtatás lehetősége. Míg korábban a digitális fényképezőgépről csak a számítógépen keresztül juthatott el a printerig a felvétel, a mai fotónyomtatók közvetlenül is kommunikálhatnak a digitális képeket tartalmazó memóriakártyával, illetve a fényképezőgéppel. Erre több lehetőség is van. A gyártók a fotónyomtatókat olyan csatlakozókkal szerelik fel, melyek képesek a különböző memóriakártyák fogadására. Emellett a printert és a fényképezőgépet össze lehet kötni USB-kábellel is. Ezt a megoldást szolgálja az úgynevezett PictBridge szabvány, amelynek átvételével a nyomtatók és fényképezőgépek gyártótól és modellszámtól függetlenül tudnak kommunikálni egymással. Bár a közvetlen nyomtatás lehetősége korábban is megvolt, használatát gátolta, hogy csak a gyártó saját eszközeivel működött, a különböző gyártóktól kikerült printerek és digitális fényképezőgépek "elbeszéltek" egymás mellett. A nagyobb gyártók mai készülékei már támogatják a PictBridge-et, megoldva így a korábbi kompatibilitási problémát.

A nyomtatóra szerelt kijelző eligazít a fényképeken végezhető munkafolyamatokban. A felsőbb kategóriás modellek színes LCD-jén a kezelőszervek kiválasztása mellett lehetőség nyílik a felvételek szerkesztésére, az utolsó simítások elvégzésére is. A házilabor beszerzésénél jó tudni, hogy a legtöbb, otthoni felhasználásra szánt fotóprinter A4-es méretű , illetve a 10 x 15 centiméteres laborszabvány szerinti papírképek létrehozására alkalmas, ez adagolótálcákkal és papírokkal változtatható. Vannak kifejezetten csak 10 x 15-ös nyomatok produkálására képes nyomtatók is.

A házi fotólabor költségei. Az otthoni képelőhívás költségei - feltéve, hogy már van digitális fényképezőgépünk és számítógépünk is - a nyomtató megvásárlásából, a fotópapírok beszerzéséből és a tintapatronok pótlásából tevődnek össze. Jó minőségű fotók nyomtatására alkalmas, otthoni felhasználásra szánt printerek már 30 ezer forint alatti áron kaphatók - tudjuk meg Kovács Ildikótól, a Hewlett-Packard (HP) nyomtatási és képalkotási üzletágának marketingmenedzserétől. A drágább darabokra színes LCD-kijelző vagy éppen vezeték nélküli adatkapcsolatot nyújtó Firewire csatoló kerül, de akad olyan készülék is, amely érzékeli a papír típusát, és ennek megfelelően optimalizálja a nyomtatást. A HP úgy tapasztalta, hogy azok, akik fotónyomtató vásárlása mellett döntenek, jellemzően a magasabb kategória modelljeit választják; erre utal, hogy a középkategóriás, 50 ezer forint körüli-feletti modellek a legnépszerűbbek.

A fotópapírok ára is széles skálán mozog: a legjobb minőségű A4-es lapok húszdarabos kiszerelésben 3-4 ezer forintért, 10 x 15-ös papírok ugyanilyen csomagolásban valamivel alacsonyabb áron szerezhetők be. Változó a tintapatronok ára is, ám a kezdő házi fotósnak első körben ezzel nem kell foglalkoznia: a nyomtatók tintával töltve kerülnek az üzletek polcaira.

Otthon vagy fotólaborban? Magyarországon ma még a legtöbben tartanak a digitális technikától, ezért inkább fotólaborra bízzák az előhívást, vagy inkább csak a képernyőn nézegetik képeiket. Ám a nyugat-európai trendeket látva biztosra vehető, hogy egyre többen választják majd Magyarországon is az otthoni nyomtatást. Igaz, a költségkülönbségnek egyelőre nagy a visszatartó ereje: míg a hazai laborokban már 50-60 forintért elkészítenek egy 10 x 15-ös papírképet, a jó minőségű fotópapírok húszas pakkja önmagában is 2000 forint felett van. Ha ehhez hozzávesszük a kezdő beruházást, azaz a printer megvásárlását és a tinta költségét, még érezhetőbb a különbség.

A nyomtatók gyártói elsősorban a kreatív szabadságot és az azonnali élményt említik az otthoni megoldás vonzerejeként. Kovács Ildikó emellett arra is felhívja a figyelmet: a laboros és a házi megoldás nem feltétlenül egymás alternatívája, szerinte a két piac egyformán növekedik majd a közeljövőben. Nagy mennyiségű papírképet feltehetően fotólaborban hívatnak elő a digitális fotósok, néhány kép rendszeres vagy alkalmankénti papírra vetése viszont egyszerűbb és gyorsabb otthon.

GRICZ ISTVÁN

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Így zajlik a süketek párbeszéde a Brexitről

Így zajlik a süketek párbeszéde a Brexitről

Az EP-nek már tetszik, hogy jogállamisághoz kössék az EU-pénzek kifizetését

Az EP-nek már tetszik, hogy jogállamisághoz kössék az EU-pénzek kifizetését

Miért van ez a sok kép ma a Google főoldalán? És mi köze a Geminidákhoz?

Miért van ez a sok kép ma a Google főoldalán? És mi köze a Geminidákhoz?

Érdemes óvatosnak lenni a reklámozott ingyenhitellel

Érdemes óvatosnak lenni a reklámozott ingyenhitellel

Orbán: A keresztény kultúrára lőttek Strasbourgban

Orbán: A keresztény kultúrára lőttek Strasbourgban

Videón, ahogy Orbán TEK-es testőrei a parlamentbe rohannak

Videón, ahogy Orbán TEK-es testőrei a parlamentbe rohannak