Mára a mobiltelefon vált a legelterjedtebb műszaki cikké a világon. Magyarországon a 100 lakosra jutó mobil-előfizetések száma immár meghaladjaa 80-at. Az alábbiakban a közeljövő újdonságaiból szemezgettünk.

Egy felmérés szerint Magyarországon a Nokia vásárlói a leghűségesebbek az általuk preferált márkához. Ebben feltehetően szerepet játszik, hogy készülékeinél a finn gyártó erősen törekszik a praktikus szempontok érvényesítésére, mostanában például a képernyő két szélén elhelyezett billentyűzettel, amivel egyszerűbb sms-t írni. A hamarosan megjelenő Nokia csúcsmodellen, a 7600-ason is ezzel az elrendezéssel lehet találkozni. De ezzel a tervezők eleget is tettek a funkcionalista megközelítés kötelezettségének, amúgy az utóbbi idők egyik legfuturisztikusabb megjelenésű készülékét alkották meg. A középen elhelyezett képernyőt körbeveszik a gombok, s az egész szerkezet a leginkább luxusszappanra hasonlít, csak éppen nem illatozik, viszont minden lehetséges kommunikációs formára képes. 3G-s és GSM-hálózatban is működik, hordozható multimédiás központnak készült: van benne WAP 2.0 szabványú mikroböngésző, Java-játékok és programok, integrált e-mail kliens, mozgóképfelvételre is alkalmas kamera, Bluetooth-kapcsolat és mp3-as lejátszó. Csengőhangként akár mp3 fájlokat is beállíthatunk. A beépített fényképezőgép az amúgy kiemelkedően jó minőségű felvételeket viszonylag lassan, körülbelül négy másodperc alatt menti a memóriába. Meglepő, hogy sokoldalú teljesítményéhez képest a készüléket mindössze harminc megabájtos memóriával látták el, ami alig félórányi zene tárolását teszi lehetővé.

A Nokia rövidesen megjelenő 5140-es "túlélőkészüléke" az első olyan mobiltelefon, amelybe a szokásos funkciók mellett zseblámpát, hőmérőt és digitális iránytűt is elhelyeztek a tervezők. Újdonság benne az úgynevezett jelenlét funkció, amelynek érdekessége, hogy telefonkönyvéből kapunk információt arról, hogy a hívni kívánt telefon éppen milyen üzemmódban van. A szerkezet extrém külső gumiborítást kapott, így ütés-, por- és vízálló. Van benne VGA-kamera, amely 640 x 480-as felbontású képeket készít, háromféle módban. Videorögzítője és -lejátszója mozgóképeket rögzít hanggal, és ezeket vissza is játssza. A kijelző a 128 x 128-as felbontású jól bevált, üzembiztos darab. A hangfunkciók közül a hangtárcsa, hangvezérlés, asztali kihangosítás és az automatikus hangerőállítás érdemel figyelmet. A hosszú üzenetek küldése mellett a készülék számos európai nyelven képes prediktív szövegbevitellel segíteni a gyors sms-írást.

A 3220 kameratelefon ritmikus, vibráló fényekkel jelzi a hívásokat. A felhasználó által kivágható előlapbetéteket, a csengőhangokat, háttérképeket, a különböző színvilágokat és fényjátékokat felhasználva egyszerű testre szabni a telefont. A 3220-as nemcsak hang, hanem fényüzenet küldésére is képes: ha a telefont ide-oda mozgatjuk, az előlap lámpácskái kigyulladnak, és a levegőben úszó üzenetet írnak a fejünk fölé. Ennek a funkciónak zsúfolt, füstös termekben vagy szabadtéri koncerteken lehet igazán hasznát venni.

A Siemens sem kíván lemaradni a készülékek forradalmasításában. Nemrég piacra dobott csúcsmodellje, az SX1 az eddigiektől eltérő formájú, új a kijelzője és a billentyűi, továbbá a készüléket működtető Symbian operációs rendszer. Ha ilyenre vágynak a pehelysúlyú telefonokhoz szokott fogyasztók, akkor ezúttal meg kell barátkozniuk azzal, hogy ez a készülék viszonylag nagy és nehéz. Viszont az óriási, 34 x 44 milliméteres kijelző 176 x 220 pixeles felbontású. A memóriába rögzített tételekhez adatok sokasága rendelhető, keresztnév, vezetéknév, cég, beosztás, vezetékes-, mobil- és faxszám, személyhívó-, e-mail cím, URL, születésnap. S ha kell, megjegyzést és fényképet is csatolhatunk az adott névhez. A készülékben videofelvevő és -lejátszó, mp3-lejátszó, FM-rádió is helyet kapott. Emellett az úgynevezett üzleti alkalmazások (naptár, határidőnapló) is megtalálhatók benne, kibővítve a helyi és vezeték nélküli hálózati szinkronizálási lehetőségekkel. A billentyűk itt is a kijelző két oldalán helyezkednek el, így villámgyorsan lehet üzenetet írni.

A Samsung magyarországi vezetése az idén nyáron piacra kerülő mobiltelefon-újdonságok révén ötvenszázalékos forgalomnövekedést remél. Az SGH-P730 készülék fejlesztésekor elsősorban a minél jobb képalkotás megteremtésére törekedtek a mérnökök. Tele is tömték a készüléket extrákkal. A folyadékkristályos kijelző 262 ezer színt képes megjeleníteni. Az 1 megapixeles felbontású digitális fényképezőgép már nemcsak állóképek, hanem akár QVGA felbontású videoanyagok rögzítésére is képes. A kamera egyébként hét képminőségi beállítást ismer. A készülékben 64 megabájtos belső memória van, ezenkívül 512 megabájtos kártyát képes befogadni. Nyugat-Európában a nyáron, Magyarországon is még ebben az évben kapható lesz a két megapixeles kamerával szerelt változat is. A parányi méretű SGH-E800 szintén kamerás készülék, igazi női telefon. Mindössze 87 milliméteres és 86 gramm súlyú, s kísértetiesen hasonlít a Siemens SL55-ös készülékéhez. Némileg módosított változata, az SGH-E810 négyszeres digitális zoomra képes kamerával ellátott fele 180 fokban elforgatható.

A mobiltelefonok kényelmét és az asztali számítógép sokoldalúságát igyekszik ötvözni a Motorola MPX200 készüléke. A gyártónak ez az első olyan telefonja, amely a Microsoft Smartphone 2002, kifejezetten mobilokra szánt operációs rendszerét futtatja. Ez a Windows-használók számára öröm, még ha a készülék Java-programokat nem is képes futtatni. Hasonlít a PDA-ról ismert Pocket PC-hez, de a kisméretű kijelző miatt grafikus felülete jóval egyszerűbb annál. A szerkezet széthajtható kivitelben készült, s számos multimédiás funkciót kínál, bár nincs beépített kamerája. A háromsávos, így akár az USA-ban is működőképes készülék jó minőségű 176 x 220 pixeles képfelbontásra képes. Maga a készülék csak tíz megabájtos belső memóriával van felszerelve, ám az adatokat és a programokat memóriakártyán is tárolhatjuk, amit a készülék oldalába lehet becsúsztatni. A zenei szolgáltatások szempontjából az E398 új irányvonalat jelöl. A 3D sztereó hangszórókkal ellátott készülék mp3-as, MIDI, illetve WAV hanganyagok lejátszására egyaránt alkalmas. A digitális zoomolásra képes kamerával felszerelt készülék 2.0-s WAP-böngészőt is tartalmaz. Öt megabájtos memóriája bővíthető.

A Sony Ericsson K700 kamerás készüléke a gyártó szerint a mobil képalkotás új korszakát jelenti. Nagyméretű, 176 x 220 képpontos, színes 65 536 TFT-képernyővel és videofelvétel készítésére is alkalmas, négyszeres digitális zoomra képes VGA-kamerával szerelték fel. Így ez a készülék ugyanannyira kamera, amennyire telefon. Helyet kapott benne mp3-as lejátszó és FM-rádió is. A telefon és a kiegészítők, illetve más készülékek közötti kapcsolatról a Bluetooth gondoskodik. Memóriája 32 megabájtos. A rögzített képeket, videoklipeket az úgynevezett Quick Share technológia segítségével pár kattintással eljuttathatjuk ismerőseinknek. A K700-asból nem maradt ki a naptár és a határidőnapló sem, és ellát a mobiltelefonoktól hagyományosan elvárt minden funkciót. Ha a K700-as kamera és telefon egyben, akkor az S700 egybeépített telefon és multimédia-központ. Az 1,3 megapixeles digitális kamerának köszönhetően vízszintes pozícióban fényképezőgépként lehet használni, függőlegesen pedig mini határidőnaplóvá, telefonná, játékszerré és üzenetközponttá alakul. A kinyitható eszköz a környezetében lévő készülékekkel Bluetooth segítségével kommunikál. A képek, videoklipek, mp3-dallamok Memory Stick Duo kártyán rögzíthetők, s a Quick Share technológiával lehet másokkal megosztani őket.

KULCSÁR HAJNAL

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Jobban élnek a szlovákok, mint mi

Jobban élnek a szlovákok, mint mi

Három faluban is választást tartanak ma

Három faluban is választást tartanak ma

41 éve egy magyar családé ez a gyönyörű Wartburg, ami most eladó

41 éve egy magyar családé ez a gyönyörű Wartburg, ami most eladó

Kiakadt a Mozilla első embere a Microsoft böngészős fejlesztése miatt

Kiakadt a Mozilla első embere a Microsoft böngészős fejlesztése miatt

Más androidosok is örülhetnek: itt a Qualcomm válasza a Huawei telefonos turbózására

Más androidosok is örülhetnek: itt a Qualcomm válasza a Huawei telefonos turbózására

Negyedmilliárd uniós forintból épült a strand, most elárverezhetik

Negyedmilliárd uniós forintból épült a strand, most elárverezhetik