A londoni bevásárlóközpontokban elhelyezett, az áruházi szarkákat figyelő kamerák képeit Indiában nézik, ahonnan elektronikusan jeleznek a londoni biztonsági embereknek, mielőtt valaminek lába kel. Ha a német Opel márkakereskedők felhívják az autógyár ügyfélszolgálatát, a telefon az egyik informatikai szolgáltatócég magyarországi központjában csörög, az operátor onnan ad tanácsot.

Vajon mennyivel lesz olcsóbb egy cég informatikai szolgáltatásainak üzemeltetése, ha azt külső cég végzi? Erre a válasz általában az, hogy a tevékenységkihelyezésnek (outsourcing) nem a költségmegtakarítás a legnagyobb előnye, hanem az, hogy előre rögzített díjért általában jobb minőségű szolgáltatást nyújt - mondta a Hálónak Kovács Attila, a tanácsadással és kihelyezett informatikai szolgáltatással foglalkozó Synergon Atos Origin ügyvezető igazgatója.

A magyar outsourcingpiac fejlődésének felgyorsulását egyelőre valószínűleg az hátráltatja, hogy a hazai cégvezetők még csak a lehetőségek felmérésénél tartanak. Az már a magyar tulajdonú cégeknél is természetes, hogy irodájukat bérlik, gépkocsiflottájukat lízingelik, biztonsági embereiket pedig alvállalkozó foglalkoztatja, de azzal, hogy az informatikai tevékenységet hosszú időre "idegen" kézbe adják, még sokan nem tudtak megbarátkozni - mondta Kovács.

Az alaptevékenységhez nem tartozó vállalati funkciók kiszervezése lehetővé teszi, hogy a vállalat arra koncentráljon, amihez a legjobban ért ("core business", azaz főtevékenység). A kiszolgáló tevékenységek, leggyakrabban a könyvelés vagy az informatika kihelyezése a beruházásnak jó alternatívája lehet. Ugyanazt az összeget a vállalat nagyobb haszonnal tudja megforgatni, ha a saját üzletének fejlesztésébe fekteti be, mintha az informatikára költi, amit részletekben, havi díjért is megkaphat - véli Kovács Attila.

Ugyanezt megerősíti Csapó Kinga, az egyik vezető informatikai szolgáltatócég magyar leányvállalata, az EDS Elektronikus Adatrendszer Kft. kommunikációs igazgatója. Az informatikai tevékenység kiszervezésének legnagyobb előnye nem az olcsóság, hanem az, hogy a költségek a szerződés időtartamára, ami héttől akár húsz évig is terjedhet, és a kiadások erre az időre tervezhetőek lesznek - mondta a Hálónak.

A megrendelők sokszor csak az informatikai tevékenységek közvetlen költségeihez hasonlítják a kihelyezett szolgáltatás árát, ezért gyakran úgy tűnik, mintha külső cégtől megrendelni drágább lenne. Ha azonban az informatikusok bérén és a gépbeszerzéseken kívül az informatikára eső közvetett költségeket is hozzáadják, mindjárt nyilvánvalóvá válik, hogy az elérheti a közvetlen költségek másfélszeresét. Az elérhető megtakarítás mértéke igen széles skálán mozog, a 40 százalékos megtakarítástól a kismértékű költségnövekedésig sok minden előfordulhat.

Minden olyan funkciót érdemes külső cégre bízni, ami nem a stratégiai döntések meghozatalához vagy a vállalati brandhez (a vállalat arculatát meghatározó árucikkhez vagy szolgáltatáshoz) kapcsolódik - mondta Csapó Kinga. A kiszervezéssel elérhető hatékonyságnövekedést talán a legnagyobb magyar telekommunikációs cég példáján érzékelhetjük, amely 2000-ben az asztali számítógépek és irodai szerverek üzemeltetését és támogatását szervezte ki az EDS-hez. Az elengedhetetlenül szükséges folyamatátszervezés közel két évig tartott, azóta azonban a szolgáltató folyamatosan biztosítja a szerződésben előírt színvonalat, aminek hasonló mértékű javulását a telekommunikációs cég körülbelül 40 százalékos költségnövekedés árán tudta volna megvalósítani. Az EDS-hez kiszervezett tevékenység csupán ennek tizedével drágult. További és cseppet sem elhanyagolható előny az is, hogy a kihelyezett tevékenység díja kedvezőbben, költségként és nem amortizációként számolható el.

A kiszervezést tervező vállalatvezetőknek sokszor komoly ellenállással kell megbirkózniuk saját cégükön belül is. A legnagyobb ellenállást a kiszervezendő területen dolgozók, esetünkben az informatikusok fejthetik ki. A magyar vállalati kultúrában még nincs nagy hagyománya az outsourcingnak, így nagy a bizonytalanság és az ellenállás. Ezt a kiszervezésről szóló tárgyalások első pillanatától tudatos és többirányú kommunikációval lehet mérsékelni. A "kiszervezett" munkatársakkal, akik a tevékenységgel együtt átkerülnek egy informatikai vállalkozáshoz, meg lehet értetni, hogy kiszolgáló tevékenységet végző mellékszereplőből magasabb szakmai kihívásokkal találkozó, jobb karrierlehetőségek előtt álló, a korábbinál jobban fizetett főszereplővé válhatnak. El kell oszlatni az aggodalmát azoknak a vezetőknek is, akik úgy érzik, hogy felségterületüket egy külső cég színre lépése megnyirbálja - vélekednek a szakemberek.

A kiszervezés először némi kényelmetlenséget is okoz, hiszen attól kezdve a vállalat minden dolgozójának a szerződésben meghatározott konfigurációt és szoftvereket kell használnia. Nem lehet ide egy CD-írót, oda egy médialejátszó programot betenni a digitális kamerával felvett családi nyaralási filmek lejátszására. Az adatokhoz való hozzáférési jogosultságok szigorú szabályozásának népszerűtlen feladatát is el kell végeznie valakinek - szögezi le Kovács Attila. De a kiszervezésből előre nem várt előnyök is származhatnak. A szolgáltatócég tanácsadói olyan folyamatszervezési feladatokat végeznek el, amelyeket házon belül nehéz végrehajtani: a nagy szolgáltatócégek az iparágban legjobban bevált módszereket (best practice) vezetik be ügyfelüknél.

Bizonyos nagyság felett mindenképpen megéri kiszervezni a tevékenységet. Különösen nagy költségmegtakarítás érhető el olyan ügyfeleknél, például bankoknál vagy biztosítóknál, ahol a feladatok hullámokban érkeznek. A szolgáltatócég ilyen esetekben kiegyenlíti a különbségeket. Nem kell minden ügyfélnek ötven embert főmunkaidőben foglalkoztatnia, a szolgáltató a szükségleteknek megfelelően csoportosítja át munkatársait. Annak az ügyfélnek dolgoznak, amelyiknél éppen munka van. Nem lehet viszont jelentős megtakarítást elérni ott, ahol a megrendelő igényt tart az informatikus állandó helyszíni jelenlétére.

A vállalatok egyre több tevékenységet helyeznek ki olyan társaságokhoz, amelyek viszonylag olcsón nyújtanak magas szolgáltatási színvonalat. A nemzetközi tevékenységkihelyezési piac tavaly 3,1 százalékkal növekedett, és a következő három évben évente 8 százalékkal bővülhet. Magyarországon ezzel szemben az utóbbi két évben pangást láttunk: a magyar informatikai szolgáltatóknak ebből a forrásból évente körülbelül 60-70 millió dollár bevételük van, és a potenciális piac további 70-80 millió dollár bevételt hozhat - véli Csapó. Mivel pedig egy kiszervezési szerződés végigtárgyalása hat hónaptól két évig tarthat - a gazdasági élénkülés leghamarabb jövőre éreztetheti hatását.

TÓTH KATALIN

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
HVG Hetilap

Szülőatya: Ross Perot

A tevékenységkiszervezést Ross Perot "találta fel", aki 1962-ben egy kis cég számítógépeit bérelte ki éjszakára...

Seres: Occupy MTVA, avagy Kossuth tér visszatér

Seres: Occupy MTVA, avagy Kossuth tér visszatér

Dodonai válasszal kerülte meg Pintér Sándor a kérdést, hogy ő irányítja-e a köztévé őreit

Dodonai válasszal kerülte meg Pintér Sándor a kérdést, hogy ő irányítja-e a köztévé őreit

Az Instagram egyik legjobb funkciója is bekerül a Messengerbe, és jön egy, amivel a szelfizés is jobb lesz

Az Instagram egyik legjobb funkciója is bekerül a Messengerbe, és jön egy, amivel a szelfizés is jobb lesz

Kora reggel sajtótájékoztatót tartanak az MTVA-t "elfoglaló" ellenzékiek

Kora reggel sajtótájékoztatót tartanak az MTVA-t "elfoglaló" ellenzékiek

Ön is használja a Shazamot? Akkor örülni fog, törölték belőle a reklámokat

Ön is használja a Shazamot? Akkor örülni fog, törölték belőle a reklámokat

Előbb megérkezik a következő családi pótlék

Előbb megérkezik a következő családi pótlék