A tevékenységkiszervezést Ross Perot "találta fel", aki 1962-ben egy kis cég számítógépeit bérelte ki éjszakára...

A tevékenységkiszervezést Ross Perot "találta fel", aki 1962-ben egy kis cég számítógépeit bérelte ki éjszakára, amelyeken informatikai szolgáltatásokat végzett más vállalatok számára. Ebből nőtt ki az EDS informatikai szolgáltatóóriás, amelyet 1984-ben 2,5 milliárd dollárért adtak el a General Motorsnak. Perot ezután politikai pályára lépett, és kissé excentrikus, harmadikutas elnökjelöltként 1992-ben és 1996-ban is megpróbálta megverni Bill Clintont - sikertelenül. Az EDS ennél sikeresebb pályát futott be. Jelenleg 50 ezer szerveren nyújt szervergazdai szolgáltatásokat. Hatvan országban 3,3 millió asztali PC-t szolgál ki, help-deskjei 24 nyelven 27 millió hívást kezelnek és több mint egymilliárd társadalombiztosítási kérelmet dolgoznak fel évente. Tavaly 21,5 milliárd dollár bevételt söpörtek be.

Arra, hogy a kiszervezett tevékenységek átvállalása komoly nyereséget hoz, mások is rájöttek. A legtöbb szolgáltató úgy jött létre, ahogyan az Atos Origin, amelyet a Philips cég hívott életre, hogy számára informatikai háttérszolgáltatásokat nyújtson. Az Atos Origin három évvel ezelőtt szolgáltatásainak még 80 százalékát a Philipsnek adta el, ma már ez az arány csupán 10 százalék, magyarországi leányvállalatának pedig már a Synergon a tulajdonosa. A német Deutsche Telekomból a T-Systems, az Antenna Hungáriából a Minor Kft. vált ki, majd kezdett el más cégeknek is szolgáltatni.

Az outsourcingpiac szereplőinek harmadik csoportját a hardver-gyártók - a HP, az IBM Global Services - alkotják, amelyek a gép mellé egyre több tanácsadást és szolgáltatást is kínálnak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
HVG Hetilap

Beszervezett kiszervezők

A londoni bevásárlóközpontokban elhelyezett, az áruházi szarkákat figyelő kamerák képeit Indiában nézik, ahonnan elektronikusan jeleznek a londoni biztonsági embereknek, mielőtt valaminek lába kel. Ha a német Opel márkakereskedők felhívják az autógyár ügyfélszolgálatát, a telefon az egyik informatikai szolgáltatócég magyarországi központjában csörög, az operátor onnan ad tanácsot.

Momentum: jósolni sem lehet, mi fog ma este történni a tévészékháznál

Momentum: jósolni sem lehet, mi fog ma este történni a tévészékháznál

Rogán a tüntetőkről: A balhé szándéka vezérli őket

Rogán a tüntetőkről: A balhé szándéka vezérli őket

Esélyes, hogy Goldie Hawn és Kurt Russel megnyerte a legszexibb karácsonyi fotó versenyét

Esélyes, hogy Goldie Hawn és Kurt Russel megnyerte a legszexibb karácsonyi fotó versenyét

Guy Verhofstadt a budapesti tüntetésről posztolt

Guy Verhofstadt a budapesti tüntetésről posztolt

„Mi szívtuk meg” – pisilni sem tudnak kimenni az MTVA-ban rekedt tévések

„Mi szívtuk meg” – pisilni sem tudnak kimenni az MTVA-ban rekedt tévések

Tüntetések: majdnem annyian nézték Szél Bernadett Facebook-élőjét, mint az M1-et

Tüntetések: majdnem annyian nézték Szél Bernadett Facebook-élőjét, mint az M1-et