Nyomul a Google

A Google augusztusban várható tőzsdei bevezetése előtt hetente áll elő újabb és újabb, a vállalat kibocsátandó részvényeinek értékét növelő bejelentésekkel. Előbb a cég tulajdonában álló, Blogger.com webnaplók létrehozására és vezetésére szolgáló webes felületét szabta át, majd bejelentette, hogy a Google kereső találataihoz kapcsolt hirdetéseket kívánja vonzóbbá tenni azáltal, hogy a reklámokat képpel együtt jelenteti meg. A világelső webes keresőt üzemeltető Google-ról emellett az is hírlik, hogy PC-s keresőszoftver kifejlesztésén dolgozik; az ingyenesen letölthető, a számítógép merevlemezén tárolt fájlok között keresgélő program használata közben állítólag reklámokat jelentet majd meg. A Google 2003. évi, 962 millió dolláros bevételének 95 százaléka származott hirdetésekből. A Google alapítói és főtulajdonosai, Larry Page és Szergej Brin a nyáron esedékes első nyilvános részvénykibocsátásból 2,7 milliárd dollárt kívánnak begyűjteni.

Digitális zsúrkocsi az iskoláknak

Az informatikai és az oktatási tárca Középiskolai multimédiás prezentációs eszközök című, 3,35 milliárd forint keretösszegű pályázatának nyertesei, 1100 középiskola kapja meg hamarosan a "digitális zsúrkocsinak" nevezett, multimédiás eszközökkel felszerelt kocsit és bőröndöt. Az 1100 - projektort és laptopot tartalmazó - multimédiás bőröndből 311 van vezeték nélküli kommunikációra alkalmas eszközökkel felszerelve. A korszerű prezentációs eszközök alkalmasak a Sulinet Programiroda koordinálásával készülő digitális tananyagok bemutatására - közölte az oktatási tárca. A cél egy olyan komplett, minden műveltségterületet és évfolyamot felölelő elektronikus tananyag-adatbázis létrehozása, amely minden elemében leképezi a Nemzeti alaptanterv (NAT) műveltségi területeit. A "zsúrkocsi"-nak nevezett készlet - melyet a szeptemberi tanévkezdésig juttatnak el az iskoláknak - egymással együttműködő rendszerű notebookból, projektorból, DVD- és videolejátszóból, erősítőrendszerből és hangfalakból áll. Magyar Bálint miniszter szerint az iskolák számítógépes ellátottságának növelésére alternatív finanszírozási konstrukciók lehetnének alkalmasak. Az oktatási intézmények által lízingelt vagy tartós bérleti konstrukcióban használt számítógépekből például évente akár 30-50 ezer kerülhetne be a közoktatásba.

Hírközlési fogyasztói jogbiztos

A hírközlési fogyasztói jogok képviselőjének feladata a jogvédelem mellett a fogyasztók különböző szolgáltatások közti eligazodását elősegítő tájékoztatása lesz. A Juhász Károly által betöltött új biztosi hivatalt az Elektronikus Hírközlésről szóló törvény hívta életre. A törvény alapján májusban megalakult a Hírközlési Állandó Választottbíróság is, amelynek kizárólagos hatásköre van a magyar és külföldi hírközlési szolgáltatók egymás közti jogvitáinak elbírálására, ha a szerződő felek ezt kikötötték. A választottbíróság munkájában a hírközlési és a jogászszakma ötven elismert képviselője vesz részt.

Sanoma: digitális médiafejlesztések

A digitális tartalmak fejlesztése és kezelése érdekében a Sanoma Kiadó Rt. Új Média Divíziót hozott létre. A részleg a kiadó internetes, sms-, mms- és wap-tevékenységeit irányítja és fejleszti, s szervezetileg és stratégiailag egy szintre kerül a nyomtatott kiadványokat kezelő részleggel. A Sanoma Kiadó égisze alá tartozik jelenleg az önálló szerkesztőséggel működő s a nyomtatott lapoktól eltérő tartalommal jelentkező FigyelőNet, a Nők Lapja [email protected]é, valamint Magyarország piacvezető gyűjtőoldala, a Startlap. "A további fejlesztések során a kiadó új termékekkel jelentkezik" - mondta a Hálónak Gerentsér Imre, a részleg vezetője, hozzátéve: a projektek megvalósításához új munkatársakat is alkalmazni kívánnak.

Linux-konferencia

Az IBM és a Novell A Linuxról fehéren feketén címmel rendezett konferenciát június elején. A konferencia egyebek mellett a szabad forráskódú operációs rendszer technológiai lehetőségeivel, vállalati és közigazgatási felhasználhatóságával, az informatikai költségcsökkentés és a Linux használatának összefüggéseivel, a vállalati versenyképességet javító linuxos megoldásokkal foglalkozott. A Linuxot eredetileg azzal a céllal alkották meg, hogy konkurenciát támasszon a Windowsnak, s olyan programok is létrejöhessenek, amelyek fejlesztői nem képesek finanszírozni a fizetős operációs rendszerekhez kötődő jogdíjakat. Az underground kezdeményezés gyorsan népszerűvé lett az internetes világban és a függetlenségüket feladni nem kívánó fejlesztők körében, s hamarosan felkeltette az informatikai nagyvállalatok figyelmét is; közülük különösen az IBM és a Novell látott komoly üzleti fantáziát a rendszerben. A linuxos fejlesztések támogatására egyre több pénzt fordítanak világszerte, így az üzleti felhasználók mellett számos intézmény s több mint hetvenöt ország közigazgatása választja ezt az operációs rendszert; köztük Németország, Olaszország, s nemrég Magyarország is a linuxos államigazgatási megoldások mellett tette le a voksát. Mára ez vált a leggyorsabban terjedő operációs rendszerré, s bár ártatlan bája eközben megkopott, támogatói javára írják, hogy vele a Windows tisztességes s jól ellenőrizhető konkurenst kapott.

Zeneáruház az Origón

Az Origo tulajdonosa, az Axelero Internet Rt. az áprilisban útjára bocsátott Origo Play nevű, szélessávú tartalmakat kínáló portál részeként indította el - Magyarországon elsőként - az eMusic által kifejlesztett fizetős zeneletöltő szolgáltatást. A Microsoft szoftvercég Digital Rights Management nevű technológiáját használó Zeneáruház az általánosan megszokott mp3 zenei formátum helyett Windows Media Audio (WMA) fájlokat kínál, melyek digitális tanúsítvánnyal ellátott másolásvédelme csupán kétszeri CD-lemezre írást tesz lehetővé. A Zeneáruház - május végén - tizenhat hazai kiadó három és fél ezer hifi minőségű (160 kbit/s-os) zeneszámát kínálja - közölte lapunkkal a szolgáltató, hozzátéve: amint az egy-egy nagyobb kiadócéggel jelenleg is zajló tárgyalások befejeződnek, a letölthető dalok száma öt-tízszeresére növekszik majd. Bankkártyás fizetés esetén egy zeneszám letöltése 250, egy album 2500 forintba, mobiltelefonos fizetés esetén 500, illetve 5000 forintba kerül, de az Axelero-előfizetők rövidesen havi számlájuk terhére is kiegyenlíthetik a zeneletöltés árát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ez történt: bezárták a torrentoldalt; beindultak a mémgyárak

Ez történt: bezárták a torrentoldalt; beindultak a mémgyárak

Tizenkét évünk van a világ megmentésére, a klímacsúcson mégsem hoztak döntést a kormányok

Tizenkét évünk van a világ megmentésére, a klímacsúcson mégsem hoztak döntést a kormányok

Mégiscsak lehet igény gendertémákra, ha már a Bors is ezzel foglalkozik

Mégiscsak lehet igény gendertémákra, ha már a Bors is ezzel foglalkozik

Így énekli apja karácsonyi dalát Sean Lennon

Így énekli apja karácsonyi dalát Sean Lennon

A vikingek is jól tartották a macskáikat, de nem azért, amire gondol

A vikingek is jól tartották a macskáikat, de nem azért, amire gondol

A köztévé szerint a tüntetők akasztva látnák Tőkés Lászlót

A köztévé szerint a tüntetők akasztva látnák Tőkés Lászlót