Júliustól gyökeresen átalakul a Sulinet Expressz adókedvezményes program. Bővül a kedvezményezettek köre, nyártól így bárki vásárolhat engedménnyel számítógépet, de az eddigiekhez képest jelentős korlátozások is lesznek.

Magyar Bálint oktatási miniszter tavaly július 1-jén személyesen adta el az első "Sulinet expresszes" számítógépet, ezzel hivatalosan is startolt az adókedvezményes program, amelynek célja az otthonok számítógépes ellátottságának növelése volt. Diákok, pedagógusok, szülők évi 60 ezer forintot írhatnak le adójukból számítógép, illetve számítástechnikai eszköz vásárlása után. Bár a Sulinet Expressz az utóbbi közel egy év alatt több átalakuláson ment keresztül, alapjaiban ugyanaz maradt. Miután megváltozott a személyi jövedelemadóról szóló törvény, a programot menedzselő oktatási, munkaügyi és informatikai tárca nyártól jelentősen megváltoztatja az igénybe vehető kedvezmények feltételeit.

A Sulinet Expressz egyik legfontosabb változása, hogy július 1-jétől bővül a jogosultak köre: így már nemcsak az oktatásban érintettek, hanem a személyi jövedelemadóról szóló törvény hatálya alá tartozó valamennyi magánszemély igénybe veheti a Sulinet Expressz lehetőségeit. A törvény papírízű szövege szerint "a magánszemély az összevont adóalap adóját csökkentheti az adóévben általa számítógép, számítástechnikai eszköz megszerzésére (ide nem értve a lízing, a részletvétel, a bérlet vagy más hasonló szerződés keretében történő szerzést) fordított kiadás 50 százalékával, de legfeljebb évi 60 ezer forinttal". Ezzel - az adóhivatal becslése szerint - megduplázódik azok köre, akik a Sulinet Expresszt igénybe vehetik. Az viszont kellemetlen változás, hogy május 11-étől részletfizetéses, lízing- vagy tartós bérleti konstrukció keretében már nem lehet sulinetes számítógépet beszerezni. A rendelkezés nem érinti a május 11. előtt ilyen módokon géphez jutók adó-visszaigénylését.

A korábban 60 ezer forintos visszaigénylési lehetőség limitté vált, tehát a jövőben a 60 ezer forintos visszaigénylés csak akkor érhető el, ha a Sulinet Expresz program keretében vásárló személy 120 ezer forintot hagy a számítástechnikai üzlet kasszájában egy adott évben. Az Oktatási Minisztérium szerint ez teljes számítógép-konfiguráció vásárlása esetén nem jelent különbséget, hiszen szinte mindegyik Sulinet expresszes gép (monitorral együtt) kóstál 120 ezret.

A "rászorultsági" kedvezményre jogosultak köre szűkül: ahhoz, hogy valaki többé ne vásárolhasson sulinetes számítógépeket, bevallott jövedelmének meg kell haladnia az évi 4 millió forintot. Szintén a "társadalmi igazságosság" jegyében csökken a 3,4 és 4 millió forint közötti éves jövedelműek kedvezménye, a kereset 3,4 millió forint feletti részének 10 százalékával. Így például 3,8 milliós jövedelem esetén 400 ezer forint lesz ez a többlet, annak 10 százaléka levonódik az alapesetben 60 ezres kedvezményből, így az maximum 20 ezer forint lehet.

Az oktatási tárca szerint a program módosítása több okból is szükségszerű. A felső jövedelemhatár meghúzását a már említett, a törvényhozók szociális érzékenységét felvillantó "rászorultsági" elv indokolja, az 50 százalékos visszaigénylési határ, azaz lényegében az 50 százalékos önrész bevezetése pedig a program eredeti célkitűzéseivel vág egybe: az adókedvezmény olyan irányított adócsökkentés, amely azoknak szól, akik hajlandók és képesek beruházni a család informatikai infrastruktúrájának fejlesztésébe. A törvényalkotói szándék szerint a feltételek módosítása újabb lökést adhat a programnak, így a tavalyi évre kalkulált 60 ezer új és 150 ezer felújított számítógép mellé - a Sulinet Expresszt 2003-ban a tetszhalott hazai PC-piac újjáélesztőjeként ünnepelték - idén is megugorhat az otthoni gépek száma. Hasonlóan vélekednek a megkérdezett beszállítók és kereskedők.

Érdekesség, hogy több üzletben már május végén ugrásszerűen nőtt az érdeklődés, ez valószínűleg az 50 százalékos önrész júliusi életbelépésének volt köszönhető. Éppen az önrészhez kapcsolódik a kereskedők egyik fő aggálya is, amivel a törvénymódosítást fogadták: az, hogy legalább 50 százalék önrészt kell fizetni, a szegényebb, kevesebb pénzért vásárló, esetleg csak alkatrészt beszerezni kívánó vevőknek okoz gondot. Szintén a kispénzűeket tarthatja vissza a vásárlástól a kedvezményes részletfizetési és bérleti konstrukciók eltörlése.

GRICZ ISTVÁN

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
EU-s zászlós tankok Párizs utcáin - íme, a magyarázat

EU-s zászlós tankok Párizs utcáin - íme, a magyarázat

Videó: Halld meg a hangunk, Orbán!

Videó: Halld meg a hangunk, Orbán!

Elfogadták az ENSZ globális migrációs megállapodását

Elfogadták az ENSZ globális migrációs megállapodását

Három faluban is választást tartanak ma

Három faluban is választást tartanak ma

Bíráltak a kormánybarát professzorok: A korrupció rendkívül súlyos probléma

Bíráltak a kormánybarát professzorok: A korrupció rendkívül súlyos probléma

Tizenöt millió dolláros óvadékot ajánlottak a Huawei pénzügyi igazgatójának ügyvédei

Tizenöt millió dolláros óvadékot ajánlottak a Huawei pénzügyi igazgatójának ügyvédei