Még mielőtt megindulhatott volna, kiváltotta az adatvédelmi biztos rosszallását az Oktatási Minisztérium családfakutató interaktív weboldala.

A tárca még tavaly nyáron beharangozott szolgáltatása lehetővé tette volna, hogy digitális formában legyenek megőrizhetőek a családi dokumentumok (például katonakönyvek, párttagkönyvek, halotti bizonyítványok, születési anyakönyvi kivonatatok, iskolai bizonyítványok, fényképek), illetve bárki megrajzolhassa a családfáját. Az első változat korlátlan hozzáférést tett volna lehetővé az interneten szörfölőnek arra, hogy a diákok által a hálóra feltett dokumentumokat letölthessék. A minisztérium érvelése szerint a saját családtörténet révén a nebulók számára átélhetőbbé válik a nemzeti történelem, és a legtöbbször csak három generációra visszanyúló "hagyományos" emlékezet nagy segítséget kapna a digitális technológiától. A digitális családfának a tárca Nemzeti emlékezet programjában szántak fontos szerepet.

Péterfalvi Attila, az Országgyűlés adatvédelmi biztosa a tárcával folyó egyeztetés során jelezte azonban, hogy súlyos kifogásai vannak az eredeti tervvel szemben. Kifejezetten ellenezte a szolgáltatás nyílt hozzáférésű internetes alkalmazását, aggályosnak tartotta, hogy nincs tisztázva, ki és mi célból tárolná az összegyűjtött adatbázist. Az ombudsman szerint az általános és középiskolások nem képesek felmérni, milyen következményekkel járhat a családtagok személyes és érzékeny adatainak közzététele a világhálón. Ez utóbbi kifogását egyébként az Oktatási Minisztériumhoz írt két levelében már nem említette.

Magyar Bálint miniszter vitatta az adatvédelmi biztos aggályait, és a Népszabadságnak nyilatkozva megjegyezte: az emlékiratok megjelentésekor eddig sem volt gyakorlat, hogy a szerzők minden érintett véleményét kikérjék. Ám végül a minisztérium teljes egészében elfogadta az adatvédelmi biztos bírálatát, és a szolgáltatás átalakítása mellett döntött.

Az új változatban módosították a szolgáltatást támogató szoftvert, így csak azok láthatják a személyes adatokat, akiknek erre a felhasználó engedélyt ad. Őt egy részletes adatvédelmi nyilatkozat figyelmezteti, milyen feltételek mellett adhat engedélyt másoknak a személyes adatok megtekintéséhez. Az ombudsman adatgyűjtésre vonatkozó aggályait úgy orvosolják, hogy a szervereket és háttértárolókat a Magyar Országos Levéltárban helyezik el, ott végzik majd az üzemeltetést és a karbantartást is.

A szoftver átdolgozása természetesen pénzbe került. Így az oktatási minisztérium az eredeti változat tavalyi nettó 9, 7 millió forintja után az idén a módosításokra újabb 6 milliót fizet ki a Virgo Systems Kft.-nek. Az "áthangszerelés" miatt többször kellett módosítani a szolgáltatás életbeléptetésének határidejét. Pillanatnyilag "előreláthatólag júniusban" áll fel technikailag a rendszer, majd a levéltár és a minisztérium közötti megállapodás megkötését, valamint az éles tesztelést követően legkésőbb szeptemberben szeretné bemutatni a tárca a végleges szolgáltatást.

Az átdolgozás után a felhasználóknak a szoftver használata során lehetőségük nyílik a családfaadatokon túl képek és dokumentumok feltöltésére is, ezek tárhelye 50 Mbyte lesz. A háttértár kezdetben ötezer felhasználó kiszolgálására lesz alkalmas, amit az igények növekedésével tetszőlegesen lehet bővíteni. A szolgáltatás képes lesz strukturáltan megjelentetni a családról szóló információkat, megrajzolni a családfát, időrendben vagy alfabetikusan rendezni az ősöket és eseményeket.

A digitális családfa szakmai programját az országos levéltár már a kezdetektől támogatja. Gecsényi Lajos főigazgató szerint ezek a digitális dossziék történeti-levéltárosi szempontból csak kiegészítő jellegűek ugyan, a "társadalmi építkezés" szemszögéből mindenképpen hasznosak, és a mikrotörténelem művelőinek is segíthetnek.

Ennek ellenére kétséges, mennyire lesz népszerű a nebulók közt a digitális családfakutatás. Bár Amerikában nagyon népszerű, Magyarországon nem nagyon találunk internetes családi kitárulkozásokat. Zacher András mérnök, amatőr geneológus, aki nyolc hónapja kedvcsinálóként a saját családfájával és családi képeivel hirdeti a neten a családfakutató szolgáltatást, a Hálónak elmondta, eddig egyetlen kuncsaftja sem kérte tőle, hogy a feltárt adatokat a netre is tegye fel.

ZÁDORI ZSOLT

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
HVG Hetilap

Digitális fotógalériák

A digitális fotóalbumok a családi vagy baráti körben terjesztett személyes fényképek költséges sokszorosításától...

Hamarosan bezár Budapest egyik legkedveltebb péksége

Hamarosan bezár Budapest egyik legkedveltebb péksége

Papíron még Vona a Jobbik elnöke

Papíron még Vona a Jobbik elnöke

Egy afgán úszónak sikerült felülmúlnia Eric, az angolna olimpiai produkcióját

Egy afgán úszónak sikerült felülmúlnia Eric, az angolna olimpiai produkcióját

Három év börtönt kapott Trump volt ügyvédje, aki fizetett két nő hallgatásáért

Három év börtönt kapott Trump volt ügyvédje, aki fizetett két nő hallgatásáért

Prőhle ma már írna egy előszót a sokat kritizált kiállításához

Prőhle ma már írna egy előszót a sokat kritizált kiállításához

Megnézték, milyen gyakran rögzítik a felhasználók adatait az ingyenes alkalmazások – az eredménytől ön is meg fog ijedni

Megnézték, milyen gyakran rögzítik a felhasználók adatait az ingyenes alkalmazások – az eredménytől ön is meg fog ijedni