A digitális fotóalbumok a családi vagy baráti körben terjesztett személyes fényképek költséges sokszorosításától...

A digitális fotóalbumok a családi vagy baráti körben terjesztett személyes fényképek költséges sokszorosításától kímélik meg a felhasználókat. A képgaléria összeállításához számos hazai és külföldi internetes szájt kínál felületet, bár ezek egyes elemeikben eltérnek egymástól.

A körülbelül tízezer regisztrált felhasználót számláló, s a Habostorta portál részeként 2003 júniusa óta működő kepeim.hu oldalra feliratkozó netezők a galériájukhoz subdomaint, s képeik számára korlátlan tárhelyet kapnak, jelszavukkal pedig a portál egyéb szolgáltatásait is használhatják. A kepeim.hu sajátossága, hogy a felvételek a három nyelven olvasható webes felületen szerkeszthetők, s diavetítést, hozzászólások fogadását is lehetővé tesz a használónak. A szájt kifejlesztése nagyjából három hónapot vett igénybe, költsége körülbelül 3 millió forint volt - adta tudtunkra Rózsahegyi Réka, a Habostorta portál tartalmi menedzsere. Ugyancsak negyed évbe telt az áprilisban debütált Origo Play alá besorolt Fotótár kifejlesztése. A május utolsó hetéig 4000 regisztrált felhasználót vonzó, ugyancsak korlátlan tárhelyet kínáló szolgáltatást - az oktatási tárca Digitális Családi Fotóalbumához hasonlóan - a Virgo Systems készítette. Az Origo - csakúgy, mint a Habostorta - a szájton elhelyezett reklámokból származó bevétel mellett kereskedelmi profitra is hajt: a nyilvános galériákban elhelyezett képek a portálok partnerének számító fotólaborokban online rendelést leadva papírképként is megvásárolhatók. Persze csak akkor, ha a galéria tulajdonosa ezt engedélyezi.

Az említett probléma egyébként nem mellékes: titokban vagy engedély nélkül készített fényképfelvételek nyilvánossá tétele személyiségi (saját képmáshoz való) jogot sérthet. Ha erről értesülünk, a felhasználóval az illető képeket eltávolíttatjuk - közölték a Hálóval a megkérdezett szolgáltatók. Pornográf képeket csak védett albumban lehet elhelyezni - adták tudtunkra az Origónál, hozzátéve: törvénysértő, például pedofil tartalmú fotók észlelése esetén azonnal feljelentést tesznek. Érdemes persze külföldi szájtokon is körülnézni, hiszen adott esetben a hazaiakon kínáltaktól eltérő vagy kényelmesebb alkalmazásokat is igénybe vehetünk. Az Imagestation.com-on például a galériatulajdonos akár e-mailben is elküldheti a közzétenni kívánt fotókat, a BallOfDirt.com pedig hibridje az útinaplónak és a fotógalériának: a felhasználók a saját oldalukra utazási információkat és tippeket vezethetnek fel, élményeiket ezenkívül fotókkal illusztrálhatják.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
HVG Hetilap

Ősök tere

Még mielőtt megindulhatott volna, kiváltotta az adatvédelmi biztos rosszallását az Oktatási Minisztérium családfakutató interaktív weboldala.

Egy év alatt csaknem 100 millió forint vesztesége lett a vizes vb-t szervező cégnek

Egy év alatt csaknem 100 millió forint vesztesége lett a vizes vb-t szervező cégnek

A királynőnél hamarabb tuti nem kezdte el a karácsonyi készülődést

A királynőnél hamarabb tuti nem kezdte el a karácsonyi készülődést

Révész Sándor: Hallgass, ha szót akarsz

Révész Sándor: Hallgass, ha szót akarsz

Nemrég még startup volt, most a tőzsdére készül a Magyarországon is ismert buszos cég

Nemrég még startup volt, most a tőzsdére készül a Magyarországon is ismert buszos cég

SpaceX-rekord, Fortnite, Harry herceg esküvője – ezek voltak a legnézettebb videók a YouTube-on

SpaceX-rekord, Fortnite, Harry herceg esküvője – ezek voltak a legnézettebb videók a YouTube-on

A mémgyárosok megfejtették Orbán furcsa, hajlongós fotójának titkát

A mémgyárosok megfejtették Orbán furcsa, hajlongós fotójának titkát