Az év végére közel kétezer-hatszáz olyan ún. eMagyarország-pont nyílik országszerte, ahol nagyrészt ingyen vagy a piaci árnál alacsonyabban internetezhet valamennyi érdeklődő. A hasonló szolgáltatást nyújtó teleházak bírálják a tárcát, mondván: a program nem épít a civil szervezetek közreműködésére.

"Ha nem lett volna ez a pályázat, nem lenne internetelérése a falunak" - sommáza a Hálónak Sértő Radics István, az ukrán-magyar határnál fekvő Uszka polgármestere, hogy mit köszönhet a szabolcsi település az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) eMagyarország programjának. Uszka nem az egyetlen, amely profitál a programból: Szabolcs megyében 213 településen nyílik eMagyarország-pont, országszerte pedig eddig több száz önkormányzat, postahivatal, gyermek- és szociális otthon, iskola, kultúrház, alapítvány és cég pályázott sikerrel a programra. Az eMagyarország-hálózatnak a tervek szerint év végéig 2600 bázisa indul el. A program keretében az IHM 2003-ban két pályázatot írt ki, és egyedi támogatási szerződéseket is kötött olyan országos hálózattal bíró szervezetekkel, mint a Magyar Teleház Szövetség (MTSZ), kamarák és egyházi szervezetek.

A program célja, hogy az ország egész területén olyan - ingyen vagy nettó 100 forint/óra, illetve a megnyíló eMagyarország-pontok 6 százalékában (azaz a 2132 végpontból 130 esetben) legfeljebb 300 forint/óra áron igénybe vehető - nyilvános internet-hozzáférési pontok jöjjenek létre, ahol azok is barangolhatnak a világhálón, akik ezt otthon vagy a munkahelyükön nem tehetik meg. Az ország legnagyobb "pontja" a fővárosi Millenáris Parkban van, ahol ötven számítógépet helyeztek üzembe. A www.emagyarorszag.hu weboldalon - város vagy irányítószám alapján - a többi eMagyarország-pontra is rákereshetünk, de az így kapott listán már azok az üzemeltetők is fel vannak tüntetve, amelyek később indítják el a szolgáltatást. Az első eMagyarország-pont áprilisban nyílt Érden, a Szociális Gondozó Központ Gyermekjóléti Szolgálatának irodájában. Az intézmény vezetője, Berei Mária szerint sikeresek: a gépek kihasználtsága százszázalékos, igaz, nagyrészt gyerekek és fiatalok interneteznek, az idősebb korosztály kevésbé.

A vallási közösségek közül leginkább a Magyarországi Református Egyház épít a programra: a református egyház 160 pontra összesen 198 millió forintnyi támogatást kapott a tárcától, a Tiszántúli Református Egyházkerület pedig az eMagyarország programnak köszönhető számítástechnikai bázisra építve fejleszti ki a virtuális múzeumból, könyvtárból és távoktatási centrumból álló e-Reformatika Digitális Kollégiumát - tudtuk meg Orosz Viktortól, az e-Reformatika Digitális Kollégiumának egyik ötletgazdájától.

A közösségi internet-hozzáférés ötlete nem új: kísértetiesen hasonló funkciót töltenek be immáron tíz éve az elsősorban civil alapon szerveződő teleházak. Különbség azonban, hogy a teleházak - a "pontokkal" ellentétben - komplex informatikai és irodai szolgáltatásokat nyújtanak, emellett közösségi színterek is egyben. Az MTSZ tavaly ősszel sérelmezte, hogy a programba elsősorban nem a civil szervezeteket vonja be a kormány. Mint azt Balog László, az MTSZ elnöke lapunknak elmondta: az alapítványok csak 50 százalékos önrésszel pályázhattak programra, az egyesületek pedig egyáltalán nem, noha a teleházak zömét egyesületek tartják fent. Kétségtelen, hogy a nyertes listán önkormányzatok, könyvtárak, művelődési házak, kórházak, szociális otthonok, egyházak és iskolák, valamint gazdálkodó szervezetek, kiemelten posták és alapítványok szerepelnek. "A minisztérium deklarált célja az önszerveződés támogatása. Ez a cél vezette a tárcát többek között a programhoz csatlakozni kívánó egyházakkal és kamarákkal kötött megállapodásában is. Vagyis az alapvető cél a program társadalmi alapokra helyezése, kiaknázandó a közösségformáló terep erejét" - közölte a Hálóval Mohácsi Béla, az informatikai tárca helyettes államtitkára. Mohácsi elmondta azt is, hogy a szakmailag szorosan a programhoz köthető egyesületek képviseletét ellátó Magyar Teleház Szövetség Egyesülettel egyedi támogatási szerződést kötöttek. "A támogatási szerződés keretében az IHM 150 milló forint támogatást nyújt az eMagyarország programba belépő mintegy háromszáz teleház számára, hogy a Közháló program keretében ingyenes szélessávúinternet-elérést tegyen lehetővé" - tette hozzá a helyettes államtitkár.

Balog László ugyanakkor azért is bírálta az eMagyarország programot, mert, mint mondta, az "állami akaratból történő hálózatépítés" rendkívül pazarló, és hosszabb távon nem életképes. Az MTSZ vezetője szerint a teleházak tapasztalatai azt mutatják, hogy az eMagyarország-pontok által nyújtott internet-hozzáférés önmagában nem elégséges. "Ezzel főleg azoknak adnak lehetőséget, akiknek már van igényük az internetre, de nem tudnak hozzáférni az eszközhöz. A teleházak ellenben azt igazolták, hogy az igény felkeltésének, a tudás átadásának is elsődleges szempontnak kell lennie" - magyarázta. Szerinte a pályázati pénzen vásárolható két-három számítógépre nem lehet oktatást szervezni. Mohácsi Béla ezzel szemben úgy véli: az eMagyarország-pontok programjával nem állami hálózat jön létre, mert az internetpontok üzemeltetését már létező vállalkozások, állami és egyházi intézmények, önkormányzatok vállalták. "A program eredményeként nagyságrendekkel növekszik a közösségi internetezésre lehetőséget nyújtó pontok száma, és még olyan eldugott kis falvak százaiban is lehet internetezni, ahol eddig még faxolásra sem volt mód" - tette hozzá.

A teleházasok körében egyébként nem mindenki borúlátó a programmal kapcsolatban. Gáspár Mátyás, a Teleház Szövetségek Európai Uniójának (EUTA) elnöke a Hálónak elmondta: azzal, hogy a kormány a költségvetésből forrást nyújtott az eMagyarország programra, vállalta, hogy a közösségi internetelérés közfeladat. Szerinte az IHM a pályázatokkal a helyi önkormányzatokra bízza, hogy a civil szervezeteket bevonják-e az eMagyarország-pontok létesítésébe és működtetésébe vagy sem. "A szektorsemlegesség azonban azt követeli, hogy a civil szervezetek közvetlenül, saját jogukon is pályázhassanak erre. E tekintetben nem értek egyet az IHM politikájával" - szögezte le Gáspár.

DEZSŐ ANDRÁS

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
HVG Hetilap

Mit visz a nyertes?

Az eddig összesen két körben kiírt eMagyarország-pályázaton legfeljebb egymillió forintot lehetett elnyerni, amit a...

Kora reggel sajtótájékoztatót tartanak az MTVA-t "elfoglaló" ellenzékiek

Kora reggel sajtótájékoztatót tartanak az MTVA-t "elfoglaló" ellenzékiek

Ijedtében lenyelte a zacskó kokaint, órákkal később meghalt

Ijedtében lenyelte a zacskó kokaint, órákkal később meghalt

Totális megfigyelés: Kína rendszere odacsaphat a trükköző tudósoknak is

Totális megfigyelés: Kína rendszere odacsaphat a trükköző tudósoknak is

Videó: Kiégett egy önjáró robot, ami ételt szállít ki rendelésre

Videó: Kiégett egy önjáró robot, ami ételt szállít ki rendelésre

Napos, de hideg napunk lesz

Napos, de hideg napunk lesz

Adventi irodalmi naptár - december 18.

Adventi irodalmi naptár - december 18.