A vaskohászat után, úgy tűnik, a szintén külföldi kézben lévő alumíniumgyártás is hamarosan kilábalhat a válságból Romániában.

Ötven százalékkal emelkedett és 100 millió dollár fölé nőtt az idei első negyedévben a román alumíniumipar büszkesége, az Olt alsó folyása mentén, Slatina város határában található Alro alumíniumkombinát forgalma. A cég nyeresége is hasonló arányban nőtt a január-márciusi időszakban (16 millió dollárnak felelt meg), ami arra utal, hogy tartós lehet a tavaly kezdődött trend: 2003-ban a nyereség több mint 70 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A tervek szerint az Alro kapacitása az idén a tavalyi 180 ezerről 205 ezer tonna alumíniumra nő, míg az alumínium késztermékeket előállító szomszédos Alprom 26 ezerről 36 ezer tonnára emeli kapacitását.

A két alumíniumkombinátot irányító, Londonban bejegyzett kereskedőház, a Marco International az idei évre újabb fejlesztéseket, kapacitásbővítést ígér. Pedig sokan tartottak attól, hogy az Alro privatizációjának első szakaszában feltűnt - neves francia és orosz versenytársakat legyőző - Marco csak pénzügyi befektetőként jelenik meg a cégnél, melyen majd hamarosan túlad. A bizonytalanságot az sem enyhítette, hogy kiderült: a Marco mögött a "metálkirályként" emlegetett, Svájcban élő amerikai üzletember, Marc Rich áll, akinek világszerte komoly alumíniumipari érdekeltségei vannak. Rich ugyanis ellentmondásos személyiség: a washingtoni hatóságok által az 1980-as évek elején embargó alá vett Iránnal kötött titkos olajszerződései révén vált hírhedtté, és sokáig szerepelt az FBI körözési listáján, s csak 2000-ben kapott elnöki kegyelmet (HVG, 2001. február 3.).

Rich cége, a Marco Aquisition még a privatizációs versenytárgyalás előtt tőzsdei felvásárlások révén megszerezte az Alro 41,7 százalékos részvénycsomagját. A 10 százalékos pakettre kiírt pályázatot a Marco 73 millió dolláros ajánlattal nyerte meg (HVG, 2002. május 25.), majd a többségi tulajdonrész megszerzése után egy kétlépcsős - 2002 októberében, illetve 2003 szeptemberében végrehajtott - tőkeemelés révén az alumíniumkombinát meghatározó tulajdonosa lett. Jelenleg Rich cége a részvények 74 százalékát birtokolja, 6 százalék a - Marco által 1990-ben Bukarestben alapított - Conef kereskedőcégé, a többi pedig még állami kézben van. A privatizáció évében a Marcónak sikerült meggyőznie a bukaresti kormányt, hogy - a trösztellenes törvény tiltását egy kormányhatározattal feloldva - eladja neki a privatizálásra szánt Alpromot is, amelynek egyébként az Alro volt a legnagyobb hitelezője. A Marco 14 millió dollárért jutott hozzá az Alro által gyártott alumíniumot felhasználó Alprom papírjainak 70 százalékához, részesedését azóta 85 százalékra növelte.

Jól választotta meg Rich a vásárlás pillanatát, a két kombinát privatizációja idején ugyanis a repülőgépgyártás drasztikus visszaesése miatt éppen tetőzött az alumíniumipari válság, és a fém jegyzése mélyponton állt a londoni színesfémtőzsdén. Alig egy évvel a tranzakció után azonban az alumínium világpiaci ára újra emelkedni kezdett, és ez mindkét slatinai cég számára forgalom- és nyereségnövekedést eredményezett.

A slatinai cégekéhez hasonló mértékű kapacitásnövelést remél a Duna-delta közelében fekvő tulceai BBG Alum timföldgyár is. A tulceai gyár 2002-ben válsághelyzetbe került, és már-már el is adták, amikor az utolsó pillanatban mentőövet kapott a szintén Rich érdekeltségi körébe tartozó svájci Glencore kereskedőháztól, amely hajlandó volt a gyár teljes kapacitását "kibérelni", és az általa szállított bauxitot feldolgoztatni.

Az üzlet kedvezőnek mutatkozott mindaddig, amíg a timföld világpiaci ára alacsony volt, nem haladta meg a tonnánkénti 300 dollárt. Most azonban - amikor a tőzsdei ár 350-400 dollár közé emelkedett - a tulceai timföldgyár számára már nem igazán jó bolt a teljes kapacitás ilyen lekötése. Az 1995-ös privatizáció révén a gyár többségi tulajdonosává lett iráni gyökerű, londoni központú Balli-csoport úgy döntött, 40 százalékkal növeli a kapacitást: évi 480 ezerről 680 ezer tonna timföldre. Ez lehetőséget teremt arra, hogy a gyár fokozza profitját, és ledolgozza az előző években felhalmozott veszteségeit. A beruházáshoz azonban pénz kell, s a Balli cégcsoport úgy határozott, romániai befektetéseit átcsoportosítva teremti elő a szükséges összeget. Ennek eredményeképpen a Balli 47,5 millió dollárért nemrég eladta az általa irányított RoBank többségi részvénycsomagját a magyar OTP Bank Rt.-nek (HVG, 2004. május 8.).

A romániai alumíniumipar negyedik szereplője, a magyar határtól tíz kilométerre, Nagyváradnál lévő Alor timföldgyár a Londonban élő orosz multimilliárdos, Roman Abramovics érdekeltségének számító Russzkij Aljuminyijhoz (Ruszal) tartozik. A hányatott sorsú timföldgyár 2000-ben került az orosz alumíniumipari óriáshoz, Abramovicsék azonban elégedetlenek voltak a helyi nyersanyagok árával: a mintegy 60 kilométerre, a bihardobrosdi bányákból kitermelt bauxit helyett Görögországból hozattak alapanyagot, az 50 kilométerre fekvő nagybáródi szén helyett orosz szenet vettek, és a timföldet is Oroszországba szállították. Amikor az alumíniumipar világszerte válságba került, az orosz befektető megpróbált a kormánnyal egyezkedni a helyi erőműtől vásárolt hőenergia árának csökkentéséről, de nem sikerült megegyezni, és a Ruszal végül bezárta a nagyváradi üzemet.

De az oroszok visszatértek, és idén március óta zajlanak az előkészületek a timföldgyár újraindítására: megkezdték a munkások toborzását, és állítólag a bihardobrosdi bauxitbányával is közel állnak a megállapodáshoz. Továbbra is vita tárgya azonban a hőenergia ára. Az időközben önkormányzati tulajdonba került hőerőmű vezetősége ragaszkodik a gigakalóriánkénti 20 dollárnak megfelelő árhoz, az oroszok viszont csak 16,6 dollárnyit akarnak fizetni. Ám szakértők szerint a felek egyre közelebb kerülnek a megállapodáshoz, és már csak idő kérdése, mikor indulhat újra az évi 225 ezer tonna timföldet termelő nagyváradi kombinát. "Felajánlottuk a tulajdonosoknak - mondta el a HVG-nek Szabó István, a nagyváradi hőerőmű műszaki igazgatója -, hogy amennyiben olcsóbb szenet vagy gázt szereznek nekünk Oroszországból, ezt beszámítjuk az árba. Felvetettük továbbá - tette hozzá -, hogy vegyék haszonbérbe az erőmű négyes egységét, az épp elég lenne energiaszükségletük fedezésére."

KRÁLIK LÓRÁND / NAGYVÁRAD

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megvan, ki lesz a BKK új vezére

Megvan, ki lesz a BKK új vezére

Utcára küldi 320 millió forintos hiperautóját a Nissan

Utcára küldi 320 millió forintos hiperautóját a Nissan

Elfogadták az ENSZ globális migrációs megállapodását

Elfogadták az ENSZ globális migrációs megállapodását

Hazug mítosz, hogy a gyerekek ne jeleznék a bajt

Hazug mítosz, hogy a gyerekek ne jeleznék a bajt

Bikinis és félmeztelen Mikulások kocogtak a belvárosban (fotók)

Bikinis és félmeztelen Mikulások kocogtak a belvárosban (fotók)

Széllel és esővel indul a hét, de aztán kisüthet a nap

Széllel és esővel indul a hét, de aztán kisüthet a nap