Egy hónap alatt két orosz bank szüntette be tevékenységét, és valószínűleg más pénzintézetek is lesznek, amelyek bedobják a törülközőt. A bankok nem bíznak egymásban, és jelentősen megcsappant köztük az egymásnak hitelezés. A részben mesterségesen keltett hullámok a bankrendszer megtisztulásához vezethetnek.

Válság nincs, legfeljebb pánik, és azt is tudjuk, hogy kik terjesztik az ijedelmet okozó híreket - magyarázta az utóbbi napok fejleményeit Andrej Kozlov, az orosz Nemzeti Bank (CB) első elnökhelyettese. Azt is bejelentette, ha tovább csökken a bankközi hitelpiac likviditása, a központi bank annyi pénzzel finanszírozza a piacot, amennyire csak szükség van. "Nincsenek valós gazdasági alapjai az aggodalmaknak" - hangsúlyozta Kozlov.

Az ijedtséget az váltotta ki, hogy május közepén a központi bank visszavonta a saját tőke alapján a 47., a betétek összege tekintetében pedig a 88. legnagyobb orosz bank, a Szodbizneszbank működési engedélyét, majd június első napjaiban lehúzta a rolót a KregyitTraszt nevű pénzintézet is. A Szodbizneszbank - amely az idén egymillió rubellel (1 rubel = 7 forint) támogatta Vlagyimir Putyin orosz elnök sikeres újraválasztási kampányát - azért kényszerült fiókjainak bezárására, mert a CB vizsgálatai szerint részt vett bűncselekményekből származó pénzek tisztára mosásában, ráadásul 2,3 milliárd rubeles saját tőkéjének nyolcvan százaléka csak papíron létezik.

Markos legények szállták meg a bank központját a bezárást követő napokban, és a rendőröknek csak tíz nappal később, az iratok egy részének megsemmisülése után sikerült bejuttatniuk az épületbe a CB embereit. Közben a székház előtt százak álltak - egyelőre eredménytelenül - sorban, hogy kivegyék a bankban ragadt pénzüket. Bár a Szodbizneszbank bezárása óta már egy hónap telt el, hivatalosan a mai napig nem tudni, ki az intézet valódi tulajdonosa. A nem hivatalos találgatások szerint a többségi tulajdonos egy Alekszandr Szleszarjov nevű üzletember, aki a KregyitTrasztban is érdekelt. Ahogy elterjedt Moszkvában a két intézet közti összefonódás híre, a KregyitTrasztot is megrohanták a betétesek, és néhány nap alatt 210 millió rubelnyi pénzt vettek ki a számlájukról.

A két kisebb bank összeomlása mellett az is jelentős mértékben hozzájárult a bankközi hitelpiacot uraló pánik kialakulásához, illetve a hitelkamatok gyors emelkedéséhez, hogy híresztelések szerint a CB összeállította a közeljövőben bezárandó tíz bank listáját, és a sorban egy nagybank is szerepel. Bár az illetékesek azonnal cáfolták a feketelista létezéséről szóló híreket, az 1995-ös és 1998-as pénzügyi válságon edződött orosz bankárok és banki ügyfelek továbbra is úgy gondolják, az orosz piacon bármikor bármi megtörténhet. Nem véletlen, hogy felmérések szerint az orosz polgárok több mint nyolcvan százaléka otthon őrzi megtakarításait, mivel egyáltalán nem bízik meg az utóbbi években egyre inkább magukra találó orosz bankokban.

A bizalom újraéledését az a központi banki cáfolatoknak némiképp ellentmondó bejelentés sem szolgálta, amely szerint a mintegy 1300 orosz bank felének ellenőrzése során a CB 137 olyan pénzintézetet talált, ahol az alaptőke egy része fiktív volt. Alekszej Szimanovszkij, a CB bankellenőrzési osztályának vezetője elmondta, eddig 34 bank módosította adatait, és összesen 4,7 milliárd rubellel csökkent ezen pénzintézetek saját tőkéje.

Elemzők szerint a CB akciója és a pánikot - majd annak nyomán esetleg a gyengébbek kudarcát - okozó híresztelések hátterében részben az állhat, hogy néhány hónapon belül életbe lép a betétbiztosítási törvény, amely a tervek szerint betétenként 100 ezer rubelig szavatolná, hogy az ügyfelek a számlájukat kezelő pénzintézet csődje esetén is visszakapják a pénzüket. A törvény értelmében a pénzintézeteknek június 27-éig kell bejelentkezniük a törvény hatálya alá, ám eddig alig több mint 400 bank adta be kérelmét.

A bankok zöme képtelen lesz eleget tenni a törvényben előírt feltételeknek, vélik az elemzők, ezért a következő hónapokban megindulhat az orosz pénzintézetek közti összeolvadási folyamat. Ezt egyébként Kozlov is megerősítette, aki szerint a nem elég megbízható bankoknak két lehetőségük lesz. "Lesznek, amelyek felvásárlás vagy önfelszámolás révén önként felhagynak a banki tevékenységgel, és lesznek néhányan, amelyek csak a lakossági piacról vonulnak ki, hogy a kis- és középvállalatoknak nyújtott szolgáltatásokból éljenek meg" - mondta Kozlov, hozzátéve: a CB visszavonja azon pénzintézetek működési engedélyét, amelyek a betétbiztosítási törvényen kívül maradva igyekeznek lakossági banki tevékenységet folytatni.

A bankok körül kialakult bizonytalanság szemmel láthatóan Vlagyimir Putyin orosz elnököt is aggasztotta, erre utalt, hogy amint hazatért Amerikából a G-8-as csúcstalálkozóról, azonnal magához kérette Szergej Ignatyev jegybankelnököt, és közölte vele, a legfontosabb feladat a pénzintézetek rendbetétele. "Arra kérem, megfontoltan cselekedjen. Remélem, nem tervezi a bankok tömeges felszámolását" - mondta Putyin a tévékamerák előtt. Ignatyev élénk fejrázással válaszolt, majd megismételte, a riadalomnak nincs alapja.

A betétbiztosítási törvény elemzők szerint megnöveli az orosz bankpiac áttekinthetőségét, így az már számot tarthat a külföldi befektetők érdeklődésére. A külföldi jelenlét szélesítését azonban akadályozza, hogy Moszkva nem engedélyezi a hazai bankok többségi külföldi tulajdonba kerülését, illetve a külföldiek közvetlen megjelenését az orosz piacon: a törvények értelmében a külhoni bankok csak oroszországi leányvállalatok révén értékesíthetnek banki szolgáltatásokat.

Az orosz bankárok egyébként még a külföldi jelenlét e formájának sem örülnek, és azt állítják, a más országokat képviselő pénzintézetek elsősorban arra használják oroszországi leányvállalataikat, hogy elhalásszák a hazai bankárok elől a komoly hitelt felvevő orosz ügyfeleket: a leányvállalatok állítólag megállapodnak az ügyfelekkel a hitel részleteiben, amit azután végül az anyabank ad meg az érdeklődőnek. A CB adatai szerint a vádak nem alaptalanok: orosz cégek - nem számítva a pénzintézeteket - 50 milliárd dollárral tartoznak külföldi bankoknak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Mégiscsak lehet igény gendertémákra, ha már a Bors is ezzel foglalkozik

Mégiscsak lehet igény gendertémákra, ha már a Bors is ezzel foglalkozik

Az államfőnél tiltakozott a szakszervezetek szövetsége a rabszolgatörvény ellen

Az államfőnél tiltakozott a szakszervezetek szövetsége a rabszolgatörvény ellen

Fideszes országgyűlési képviselő lett a bokszszövetség megbízott pénzügyi biztosa

Fideszes országgyűlési képviselő lett a bokszszövetség megbízott pénzügyi biztosa

Holokauszttúlélőkre hasonlított a kisfiú, akit a testvére mentett meg a szülők kínzásától

Holokauszttúlélőkre hasonlított a kisfiú, akit a testvére mentett meg a szülők kínzásától

Van, ahol már most 11 centis a hótakaró – fotók

Van, ahol már most 11 centis a hótakaró – fotók

231 brit kocsmában betiltották az egyik legnagyobb karácsonyi slágert

231 brit kocsmában betiltották az egyik legnagyobb karácsonyi slágert