Bár az ilyen beruházások megtérülése nehezen becsülhető, évek óta nő az integrált vállalatirányítási rendszerek forgalma. A piaci szereplők elsősorban a kis- és középvállalatokra koncentrálnak, pedig felmérések szerint a 250 főnél többet foglalkoztató hazai nagyvállalatok többsége sem rendelkezik még effajtaszoftvercsomaggal.

A 21. században - állítják informatikai szakemberek - egy komoly cégnek integrált vállalatirányítási rendszerre van szüksége. A 21. században - tanítják a menedzsmenttankönyvek - egy komoly cégnek csak akkor szabad belekezdenie egy beruházásba, ha annak megtérülési idejét pontosan felmérte. A két bölcsesség egyidejű figyelembevétele komoly fejtörést okozhat a cégvezetőknek: az integrált vállalatirányítási rendszerek (angolul: enterprise resource planning, ERP) bevezetésének megtérülési idejét még becsülni sem igen lehet.

A legalább néhány millió, de akár több százmillió forintot is kóstáló ERP-projektek hosszabb távon jelentős hatékonyságjavulást ígérnek. Az effajta rendszerekkel munkaidő takarítható meg - sorolják az előnyöket az ilyen szoftvereket kínálgató cégek -, hiszen elég a rendszer egy pontján rögzíteni a tranzakciókat, s az információ továbbáramlik az őt hasznosító egyéb modulokba. A hosszabb távon rögzített adatok elemzése fényt deríthet arra, milyen határidővel fizetnek a vevők, ezáltal tervezhetőbbé válik a cég készpénzforgalma. Kiderül az is, hogy melyik részleg milyen költségekkel dolgozik, és mekkora bevételt termel.

Az ERP-rendszerek bevezetése sokszor mégis elhibázott lépésnek bizonyul. A szoftvereket egységes szervezeti sémára tervezték, így azok - különösen az importált, nagyvállalatokra tervezett változatok - egyes cégeket túlságosan durván erőszakolnak bele az "egyenruhába". A rugalmasan alakítható termékeknél viszont az okozhat kudarcot, ha a cégvezetés nem fogalmazza meg egyértelműen a megvalósítandó célt. A projektet a rendszerintegrátor cég és a megrendelő informatikusaiból összeálló csapat hajtja végre, így nehéz megtalálni a felelőst, ha a bevezetés a tervezettnél hosszabb ideig tart, s ezért többletkiadással jár.

A HVG által megkeresett vállalatoknál, melyek tavaly ERP beszerzése mellett döntöttek, szívesen sorolták, mit köszönhetnek friss szoftverrendszerüknek, a haszon forintosítására azonban nem vállalkoztak. A tavalyi év alighanem legnagyobb értékű - több százmillió forintos - hazai projektje az állami tulajdonban lévő, a Ferihegyi repülőteret üzemeltető, 2003-ban 30 milliárd forintos árbevétel mellett 6,3 milliárdos nyereséget produkáló Budapest Airport Rt. (BA) rendszerének kiépítése volt. A tavaly júliusi nyílt beszerzési pályázaton győztes Minor Rendszerház Rt. által fél év alatt beüzemelt, az év eleje óta működő, repterek és kikötők üzemeltetésére tervezett svéd IFS Application rendszer átláthatóbbá és egyszerűbben kezelhetővé tette a cég könyvelését. Nikoletti Antal gazdasági vezérigazgató-helyettes szerint hosszabb távon költségmegtakarítás is elérhető lesz vele.

"E rendszer segítségével külön lehet vizsgálni az áru- és utasforgalom pénzügyi adatait, de olyan naprakész üzletági bontások is készíthetők vele, amelyek például a reptéri ingatlanok bérbeadásáról vagy más kereskedelmi tevékenységről tudósítanak" - magyarázza Nikoletti. A rendszer a későbbiekben a tervek szerint számon tartja, fontosságuk alapján rangsorolja a gépjárművek, csomag- és árukezelő berendezések, liftek, fényjelző berendezések, radarok, kifutópályák, indulási és érkezési terminálok, hangárok szükséges szerviz- és karbantartási munkáit. A kétezer főt foglalkoztató BA egyes részlegeinél a hasonló monitorozás korábban lassította vagy éppen leállította volna a napi munkát, de azért sem kísérleteztek vele, mert ilyesmire nem is állt rendelkezésre nélkülözhető szakember.

A nemzetközi vállalatok magyar leánycégei általában azt a rendszert kapják, amelyet a központban választanak ki számukra. Így jutott tavaly SunSystems ügyviteli rendszerhez a magyar mellett 10 kelet-közép-európai KPMG-iroda, Oracle-höz a Magyarországon is jelen lévő General Electric, és így dőlt el idén májusban, hogy az Electrolux Home Appliances Group 15 európai telephelyén iScala rendszert vezetnek be. A BellResearch kutatóintézet hazai felmérése szerint a 250-nél több alkalmazottat foglalkoztató hazai nagyvállalatok többsége sem rendelkezik még integrált vállalatirányítási rendszerrel (lásd táblázatunkat).

Mégis a kisebb vállalkozások számítottak az elmúlt években az elsődleges célcsoportnak, az év elején még a nemzetközi piacok egyik óriása, az Oracle is előrukkolt 5 milliárd forintnál alacsonyabb forgalmú cégekre tervezett - Magyarországon PénzÜgyes néven forgalmazott - integrált vállalatirányítási rendszerével. Az informatikaipiac-elemző IDC szerint a következő öt évben a magyar piacon - a korábbi évekhez hasonlóan - 10 százalék körüli bővülésre lehet számítani. A KFKI ISYS Informatikai Kft. 3 ezerre teszi azoknak a magyar vállalatoknak a számát, amelyeknek szükségük lehet ügyviteli rendszerre.

Utóbbi cég idén januárban végzett az ezer főt foglalkoztató, évi 5-6 milliárd árbevételt produkáló MÁV Szolnoki Járműjavító Kft.-nél egy MFG/Pro rendszer bevezetésével. A 2002 szeptemberében indult projekt az ezt irányító Dibernárdó János csoportvezető szerint "több tízmillió forintot" kóstált, mert a szoftveren kívül új szerverre is szükség volt a készlet- és anyaggazdálkodási, raktározási, alkatrészgyártási folyamatok menedzseléséhez. A vasútikocsi-javító cégnél - büszkélkedik Dibernárdó - már a nyolcvanas évek közepétől használnak szoftvereket. Ezek azonban mind ez idáig elszigetelt rendszerek voltak: más szolgált a raktárkészlet kezelésére, más a könyvelésre.

"Ha egy mozdony javításakor alkatrészre volt szükségünk - hoz példát a projektvezető -, az eddigi gyakorlat szerint megrendelőlapot írtunk, amit elküldtünk a raktárba. Ha volt is ott éppen ilyen alkatrész - ezt előre nem tudhattuk -, akkor is több napot kellett várni, amíg az ottaniak elvégezték a megrendeléshez kapcsolódó papírmunkát, aztán a szállítást is papíron igazolnunk kellett." Ma ilyen esetben előre tudják, hogy az alkatrész raktáron van-e, s ha igen, biztosak lehetnek benne, hogy a kívánt darab a megrendelés másnapjának reggelén a műhelybe érkezik. Addigra az adminisztratív munka is elkészül, s a könyvelésben automatikusan megjelenik a tétel. Korábban a számviteli osztály összesítve kapta meg a megrendelésekről szóló adatállományt, amit külön fel kellett dolgozni, hogy az ott használt program megbirkózzon vele. A raktárgazdálkodás felgyorsításán kívül a rendszer - főképp a menedzsment által nagyra értékelt - képessége, hogy megtervezi a helyben készített alkatrészek legyártásához szükséges anyag- és munkaerőigényt.

A tavaly 430 millió forint forgalmú XAPT Hungary Kft. az eredetileg dán fejlesztésű, két éve a Microsoft tulajdonába került Axapta vállalatirányítási szoftvert a múlt évben 18 felhasználónak adta el, egyenként "néhány tízmillió forintért". A szőnyegeket és laminált padlókat forgalmazó Diego Kereskedelmi Kft. dabasi központjában januárban, egy-másfél hónappal később pedig már 74 franchise-partnerénél is működni kezdett a rendszer, ily módon a központnak ma már azonnali adatai vannak raktárkészletéről. Hasonló működik a játék-nagykereskedő Gulliver Kft.-nél és a repülőit májusban indító WizzAirnél. A fapados légitársaságnál a rendszerrel optimalizálják az utasforgalmat, bonyolítják le az internetes helyfoglalásokat, emellett a számlákat immár nem nyomtatják, hanem - az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal engedélyével - elektronikus aláírással hitelesítve, számítógépes hálózaton továbbítják.

A vagyonvédelemmel foglalkozó, közel egymilliárdos forgalmú Modern Alarm Kft. közel tízmillió forintért szerezte be a Commit Kft. által forgalmazott WinDirect rendszert, melyet tavaly októberben kezdtek telepíteni, és - bár január 1. óta élesben használják - jelenleg is dolgoznak rajta. Matkó Csaba kereskedelmi igazgató, projektvezető szerint ennek az az oka, hogy a rendszert a cég folyamatos működése közben kellett beindítani. A Microsoft Windows programfelületet használó, magyar fejlesztésű szoftvercsomag - állítja Matkó - áttekinthető és könnyen kezelhető, de "tudásának" ma még csak a töredékét veszik igénybe. Amit a rendszer leegyszerűsített: egy-két kattintás után kiderül, hogy a nagykereskedelmi cég kínálatában - a riasztóktól, a beléptető mágneskártyákon és tűzjelző szirénákon át a forgókapukig - fellelhető több ezer termék közül melyik van éppen raktáron, s a kinyomtatott Excel-táblák faxolásához képest a megrendelés folyamata is leegyszerűsödött. Mégis, a rendszer bevezetése óta a cégnél az adminisztrációs munkára fordított idő és a kinyomtatott dokumentumok száma is megemelkedett. Ennek oka azonban az, hogy az üzletviteli rendszerrel rendelkező cég immár ISO minőségbiztosítási rendszerre pályázik.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Dél-amerikai vendégmadarak pusztítanak Németországban

Dél-amerikai vendégmadarak pusztítanak Németországban

Rendesen átalakítják az európai kézilabdakupákat

Rendesen átalakítják az európai kézilabdakupákat

Bayer Zsolt erős minősítésekkel körítve közölte, jöhetne a békemenet

Bayer Zsolt erős minősítésekkel körítve közölte, jöhetne a békemenet

Gigantikus gyémántot találtak Kanadában – fotó

Gigantikus gyémántot találtak Kanadában – fotó

Ronaldo góljával legyőzte városi riválisát a Juventus

Ronaldo góljával legyőzte városi riválisát a Juventus

Bátor húzásra készülnek Oroszországban

Bátor húzásra készülnek Oroszországban