Az elbocsátás mindig fájdalmas, de hogy ilyenkor csúnyán avagy méltósággal és az újraindulás esélyével távozhat-e a lapátra került dolgozó, az sem neki, sem az adott vállalatnak nem mindegy. A folyamat megkönnyítésére egyre több helyen külön munkacsoportot állítanak fel, vagy külső tanácsadókat bérelnek.

Hogy kell kirúgni a dolgozókat? Aligha úgy, ahogy egy vidéki középvállalat személyzeti vezetője tette a minap: a személyre szóló "elbocsátó szép üzeneteket" kiterítette egy asztalra, az érintett munkatársakat beterelte a szobába, megkérve őket, hogy a megcímzett borítékok közül ki-ki válassza ki a magáét, majd - mint aki jól végezte dolgát - kisétált a szobából.

A létszámleépítés nemcsak annak számára megrendítő élmény, aki elveszíti az állását; többnyire az is kínban van ilyenkor, akinek közölnie kell a rossz hírt munkatársaival, beosztottaival. Mindkét fél feszültségeit hivatott oldani a gazdaságilag fejlett országokban már a hatvanas évek óta ismert úgynevezett "gondoskodó létszámleépítés", angol szakszóval: outplacement, vagyis kihelyezés. Az eljárást alkalmazó vállalat úgy válik meg alkalmazottaitól, hogy segítséget nyújt számukra eséllyel kilépni a munkaerőpiacra. "Munkánk legnehezebb része a megtépázott önbizalom helyreállítása, az értéktelenség érzésének felülírása" - magyarázza Dömök Gabriella outplacement-tanácsadó.

Kérdés, miért áldoz pénzt és energiát az outplacementre egy cég, amely vélhetően amúgy is nehéz helyzetben van - hiszen ha nem volna, talán eszébe sem jutna kirúgni alkalmazottait. Erre több válasz is létezik. A vezetők elbocsátásakor a cégnek komoly érdeke fűződhet a barátságos búcsúhoz, nehogy a távozó bosszúból üzleti vagy technológiai titkokat juttasson el a konkurenciához. Az sem kizárt, hogy a tegnapi alkalmazottból holnapra üzleti partner válik. Ha viszont tömeges elbocsátásokra kerül sor, az érdekvédelmi akciók és azok esetleges sajtóvisszhangja sokat ronthat a cég hírnevén.

A munkaügyi tárca szerint a 2002-es kormányváltást követő 13 hónapban 39 ezer embert érintett csoportos létszámleépítés, a be nem jelentett, valamint a szezonális munkahelymegszűnésekkel együtt 90 ezer állást mondtak fel (a foglalkoztatottak létszáma ugyanebben az időszakban mégis 97 ezerrel nőtt). Az outplacementtel foglalkozó hazai tanácsadók szerint az elbocsátottak közül mindössze 3-8 ezer főt tettek ki munkahelyéről "gondoskodó módon". Az outplacement-tanácsadási piac éves hazai forgalmát ugyanezen tanácsadók mintegy 400 millió forintra becsülik, miközben a legújabb bővítési hullám előtti EU-ban közel kétszázszor ennyit: évi 300 millió eurót fordítanak ilyen célra.

Az utóbbi években Magyarországon több pénzintézet fúziója, átszervezése is elbocsátásokkal járt. A Kereskedelmi és Hitelbank Rt. 1999 óta tartja fenn Munkaerő-szolgálati Irodáját (MI), amely a bank működésével összefüggő okokból, rendes felmondással kitett alkalmazottaknak hivatott segítséget nyújtani. Az MI tájékoztatást nyújt munkaadói címekről, álláslehetőségekről, munkatársai személyes konzultációt folytatnak azzal, aki ezt kívánja, de munkaerő-közvetítést, -kiajánlást nem vállal. Az elbocsátottak anyagi támogatást igényelhetnek már megkezdett tanulmányaik befejezéséhez, átképzési költségeikhez, sőt más, váratlanul rájuk szakadt terhek könnyítésére is. A támogatás összege változó, egy munkavállalóra átlagosan 120 ezer forintot fordítottak. 1999 és 2003 vége között - tájékoztat Révész Bálint, a bank személyügyi szolgáltatásának vezetője - több mint félezren fordultak az MI-hez, a sikeresen elhelyezkedők aránya 80 százaléknál is magasabb volt - azt persze nem tudni, hogy ebben mekkora szerepe volt e szolgáltatásnak.

A vállalatok többsége nem saját humánpolitikai apparátusával végezteti az outplacementet, hanem szakcéget bíz meg a kellemesnek aligha mondható feladattal. Az egyik ilyen cég, a Kozák és Társai Tanácsadó Kft. 1998-ban alakult meg, megbízóinak többsége középvállalat. Az állami szervezetek alig érdeklődnek szolgáltatásaik iránt, jóllehet a közigazgatásban a közelmúltban jelentős létszámleépítések voltak. A Kozák és Társai szerint az alacsonyabb munkakörökben általában 3 hónapon belül sikeres az elhelyezkedés, középvezetői szinten már inkább 6-9 hónap jellemző, míg a felső vezetők többségének legalább egy évig tart, hogy igényeiknek megfelelő új munkahelyet találjanak. Budapesten a leépítettek 60 százaléka negyedéven belül elhelyezkedett, vidéken rosszabb a helyzet, különösen az ország északi és keleti régióiban, ahol tapasztalataik szerint az elbocsátottak legfeljebb harmada talál új állást.

A cég legnagyobb munkája tavaly a Postabank 450 dolgozójának leépítése volt. A pénzintézet több elemből álló szolgáltatási csomagot ajánlott fel elbocsátásra ítélt dolgozóinak, melyből 200 ezer forintos értékhatárig ki-ki azt választhatott, amit jónak látott. A választékban szerepelt úgynevezett elhelyezkedési tréning, átképzési támogatás, nyelvtanfolyam díja, a vállalkozni szándékozók ügyvédi és ügyintézési költségének átvállalása. A szóban forgó összeget bérkifizetés vagy vásárlási utalvány formájában is lehetett igényelni - az érintettek túlnyomó többsége ez utóbbi megoldásokat választotta. "A bank számára fontos volt, hogy a maradók nyugodt légkörben dolgozzanak tovább" - indokolta az outplacement-szolgáltatás igénybevételét Kápolnai Péter, a pénzintézet humánerőforrás-igazgatója.

Az Adecco Személyzeti Közvetítő Kft. - a munkaerő-kölcsönzés mellett - 2000 óta foglalkozik outplacementtel. "Az outplacement több, mint munkaerő-átképzés, illetve -közvetítés - állítja Győrfi György ügyvezető igazgató. Megtervezzük a komplett leépítést, annak logisztikáját, felkészítjük a felmondást végző vezetőket. A távozók találkozhatnak outplacement-tanácsadóinkkal, karrierváltási tréningen vehetnek részt, melynek során olyan módszereket sajátíthatnak el, amelyek hatékonyabbá teszik az álláskeresést. Közben ingyen használhatják irodai infrastruktúránkat, a telefont, a faxot, az internetre csatlakozó számítógépeket, hozzájuthatnak a fejvadászok, közvetítők adatbázisaihoz, az újságokhoz." Az általában 3 hónapig tartó szolgáltatás költsége a leépített dolgozók éves bruttó bérének 12-25 százaléka. A költségeket mindig a munkáltató fizeti, ám előfordul, hogy megállapodik dolgozójával: csak a végkielégítés csökkentése, a felmondási idő rövidítése árán biztosítja számára a programban való részvételt.

A 39 esztendős Göller Gabriella kontrollingvezetőnek 9 évi munkaviszony után, átszervezés miatt idén februárban mondtak fel a Velux Magyarország Kft.-nél. A Velux felajánlotta, hogy a törvényesen járó végkielégítésen felül kifizet számára kéthavi bért, vagy részt vehet az Adecco outplacement-programjában. Göller Gabriella az utóbbit választotta, mert - hiszen a belső adminisztrációban dolgozott - nem voltak ügyfélkapcsolatai, márpedig így nehezebb elhelyezkedni.

Az eddig vázoltaktól eltérő problémák kezelésére hozták létre 1994-ben a Dunaferr Rt. belső outplacement-rendszerét, melyet az osztrák Voest-Alpine Stahl GmbH alapítványának mintájára alakítottak ki. Aki az adott munkahelyen feleslegessé válik, az először rendelkezési állományba kerül - ilyenkor megvizsgálják, hogy a cégcsoport más egységénél foglalkoztatható-e. Ha sikertelen a belső munkahelykeresés, kiteszik a szűrét. A dolgozó ilyenkor dönthet, hogy a munka törvénykönyve által előírt végkielégítéssel távozik-e a cégtől, vagy kéri felvételét a Dunaferr Foglalkoztatásért Acélalapítványba. Ha az utóbbi mellett dönt, egyéves időtartamra átveszik a munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó DMG Munkaerő-közvetítő Kft.-be, ahol korábbi átlagkeresete 80 százalékát kapja meg. Akinek ez idő alatt sem sikerül végleges munkát találnia, még kétszer kérhet féléves hosszabbítást, minek során járandósága először régi átlagkeresetének 65, majd 50 százalékára csökken.

VAJDA JÁNOS

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
„Orvosi diplomával mosogatok egy étteremben”

„Orvosi diplomával mosogatok egy étteremben”

Videón, ahogy a rendőrök lerohanják a 21 éves férfit a Körúton

Videón, ahogy a rendőrök lerohanják a 21 éves férfit a Körúton

Kiengedték a börtönből Czeglédy Csabát, már hazafelé tart a családjához

Kiengedték a börtönből Czeglédy Csabát, már hazafelé tart a családjához

Adventi irodalmi naptár - december 15.

Adventi irodalmi naptár - december 15.

Újra könnygázt használtak a rendőrök a Kossuth téren - percről percre

Újra könnygázt használtak a rendőrök a Kossuth téren - percről percre

Gyurcsány: Aljas diktatúrák erőszakszervezetei engedik meg maguknak azt a brutalitást, amit a magyar rendőrség

Gyurcsány: Aljas diktatúrák erőszakszervezetei engedik meg maguknak azt a brutalitást, amit a magyar rendőrség