Az EU belügy- és igazságügy-minisztereinek múlt heti luxembourgi ülésén úgy határoztak, hogy 2005 második felében, de legkésőbb a jövő év végéig megkezdik a biometrikus azonosítókkal ellátott útlevelek kibocsátását. Az Európai Bizottság (EB) korábbi ajánlásának megfelelően úgy döntöttek, hogy az úti okmányoknak a digitális formában - egy mikrocsip segítségével - tárolt fényképet kötelezően tartalmazniuk kell, és választható hozzá az ujjlenyomat rögzítése is. Lehetőség van a két biometrikus azonosító együttes bevezetésére is, amit a miniszterek a költséghatékonyság szempontjából tartanának megfontolandónak.

A biometrikus azonosítók alkalmazásáról azt követően döntött az EU, hogy az Egyesült Államok a 2001. szeptember 11-ei terrortámadást követő biztonsági intézkedései sorában közölte, a vízummentességet élvező országokból érkezőkről is - másokhoz hasonlóan - digitális fényképet készítenek és ujjlenyomatot vesznek az amerikai határon. Erre többszöri módosítás után az idén október 1-jétől kerítenek sort. Az EU régi tagjai közül 14 ország - Görögország nem -, az újak közül pedig Szlovénia élvez vízummentességet, és rájuk vonatkozhat az amerikai intézkedés.

A miniszterek abban is megállapodtak, hogy a 2005 májusa előtt kiadott, biometrikus azonosítóval nem rendelkező úti okmányok a lejáratukig érvényesek maradnak. Az EU továbbra sem bocsát ki egységes útleveleket, csak minimum követelményeket fogalmaz meg a tagállamok számára. Az EB tervei szerint központi útlevél-adatbázist is létrehoznának, amelyben az ujjlenyomatot is rögzítenék az okmányok hitelességének ellenőrzéséhez.

A jelenleg használatos magyar útlevelekben lévő fényképek minősége a digitális adatkezeléshez nem felel meg, ezért új okmányokat kell majd bevezetni. A régieket azonban Magyarországon sem kell lecserélni, azok lejártukig érvényesek maradnak, és a magyar állampolgárokat jelenleg is lefényképezik és tőlük ujjlenyomatot vesznek az amerikai határon, mert vízumkötelesek. A becslések szerint az új, biometrikus azonosítókkal ellátott útlevelek bevezetése 1,7-2 milliárd forintba kerülhet, a digitális fényképet és esetleg az ujjlenyomatot tartalmazó mikrocsip pedig okmányonként 1500 forint többletköltséget jelenthet.

Az uniós útlevelekben alkalmazandóhoz hasonló biometrikus azonosítókat - digitális fényképet és a két mutatóujj lenyomatát - rögzítenek június 18-tól az amerikai vízumokhoz is az USA budapesti nagykövetségén. Ugyanezt jelenleg is megteszik a vízumköteles külföldiekkel az amerikai határ átlépésekor, és - mint a HVG az USA nagykövetségétől megtudta - a gyakorlat nem változik: a belépéskori biometrikus azonosítás ellenőrzési céllal megmarad.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ebben az iskolában egy öleléssel kezdődnek az órák

Ebben az iskolában egy öleléssel kezdődnek az órák

Tudnak élni: két apáca elsikkasztott, majd eljátszott félmillió dollárt Las Vegasban

Tudnak élni: két apáca elsikkasztott, majd eljátszott félmillió dollárt Las Vegasban

Nem biztos, hogy az alacsonyabb áfa miatt olcsóbb lesz a tej

Nem biztos, hogy az alacsonyabb áfa miatt olcsóbb lesz a tej

Videó: Halld meg a hangunk, Orbán!

Videó: Halld meg a hangunk, Orbán!

Saját és munkatársai fizetését is eljátszotta egy román férfi

Saját és munkatársai fizetését is eljátszotta egy román férfi

A rákdiagnosztika szent grálját keresik Ausztráliában

A rákdiagnosztika szent grálját keresik Ausztráliában