A dél-franciaországi Pau városának bírósága elutasította, hogy az úgynevezett egységes európai kiadatási kérelem alapján átadjon három francia állampolgárt Spanyolországnak, ahol őket az ETA baszk szeparatista szervezethez tartozással gyanúsítják. Bár Antonio Vitorino, az Európai Bizottság (EB) belügyekért és igazságügyért felelős tagja nem tartotta az esetet az uniós kiadatási kérelem elbukott tesztjének, a kommentárok szerint viszont éppen ez történt.

Az EU 2002 júniusában tűzte ki, hogy uniószerte egységesítsék a kiadatási procedúrát, ám a szabályokat a 2004. január 1-jei határidőig csak Belgium, Dánia, Finnország, Írország, Nagy-Britannia, Portugália, Spanyolország és Svédország vette át, a többiek július 1-jéig kaptak újabb haladékot. A folyamat egységesítése és fölgyorsítása mellett az is a célok közé tartozik, hogy olyan tagállamokat is kiadásra kötelezzen - például Ausztriát, Dániát, Franciaországot, Görögországot, Luxemburgot és Németországot -, amelyek ezt saját állampolgáraik esetében eddig rutinszerűen megtagadták.

Az egységesnek gondolt szabályozás értelmében egy tagállam annak a személynek a kiadását kérheti egy másiktól, aki ellen büntetőeljárást folytat, elítélte vagy őrizetbe vételét tervezi. A kérelem olyan esetekre vonatkozhat, amelyeknél már legalább négyhavi elzárásról született ítélet, illetve amelyek esetében a büntetési tétel minimum egy év. Alapesetben a kérelem címzettjének számító tagország a kért személyt akkor adhatja ki, ha az olyasmit követett el, ami az ő törvényei szerint is bűncselekménynek számít. Ez alól kivétel - és a legjelentősebb változtatásnak tartják -, ha valakit emberkereskedelemmel, terrorizmussal, korrupcióval, szervezett bűnözésben való részvétellel, pénzhamisítással, gyilkossággal, rasszizmussal és idegengyűlölettel, nemi erőszakkal, lopottjármű-kereskedelemmel, illetve az unió pénzügyi érdekeit sértő sikkasztással gyanúsítanak, és a büntetési tétel a kérelmező tagországban meghaladja a három évet. Ilyenkor a keresett személy akkor is kiadható, ha a tagországban, ahol menedéket talált, a felsoroltak bármelyike nem büntethető. A brit sajtó példaként a holokauszt tagadását említette, ami Németországban büntethető, de máshol nem.

Ha a kiadatási kérelem alapján őrizetbe vesznek valakit, ismertetni kell vele a dokumentum tartalmát, benne azt, mivel vádolják, és mennyi érte a kiszabható büntetés. A kiadatási őrizetbe vett személynek joga van emellett ügyvédhez és tolmácshoz is, ha szükséges. A keresett személy őrizetbe vételét követően - miután meghallgatták - a kérelem címzettjének számító tagországnak hatvan napon belül kell döntenie a kiadatásáról. Abban az esetben, ha valaki önként vállalja a kiadatást, az ennek kinyilvánítását követő tíz napon belül kell határoznia az ügyében eljáró tagországnak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ez történt: eltörölték az EU-ban az indokolatlan webshopos korlátozást

Ez történt: eltörölték az EU-ban az indokolatlan webshopos korlátozást

Botrányos: Trump veje segítette a szaúdi herceget az újságíró-gyilkosság után

Botrányos: Trump veje segítette a szaúdi herceget az újságíró-gyilkosság után

Egy fiatal lány lett az ország legsokoldalúbb informatikusa

Egy fiatal lány lett az ország legsokoldalúbb informatikusa

Tolatóradar: 1,3 milliárddal egy McLaren a legdrágább eladó autó itthon

Tolatóradar: 1,3 milliárddal egy McLaren a legdrágább eladó autó itthon

Brüsszelt nem lehet megállítani

Brüsszelt nem lehet megállítani

15 millióból utazott az Országgyűlési Őrség, Las Vegasban is voltak

15 millióból utazott az Országgyűlési Őrség, Las Vegasban is voltak