Országos tiltakozó akciók közepette kezdte meg a francia nemzetgyűlés annak a törvénynek a megvitatását, amely részvénytársasággá alakítja az állami villamos- és a gázipari monopóliumot, az EdF-et és a GdF-et. A közelgő teljes piacnyitás előtt a kormány privatizáció útján kíván tőkét bevonni a két mamutcégbe.

Látványos módon fejezték ki elégedetlenségüket a francia energetikai dolgozók szakszervezetei, miután június 15-én a parlament alsóházában megkezdődött az állami szektor két zászlóshajójának, az Électricité de France (EdF) villamosipari és a Gaz de France (GdF) gázipari vállalatnak az átalakításáról szóló törvénytervezet plenáris vitája. Franciaország-szerte figyelmeztető áramszüneteket tartottak, amelyeknek egyformán áldozatául estek közintézmények és vállalatok. Múlt szerdán például rövid áramkimaradás volt Párizsban az amerikai és a brit nagykövetségen, sőt az Élysée-palotában és a belügyminisztériumban is. Az Eiffel-torony üzemeltetője is kénytelen volt bekapcsolni az áramfejlesztőket. Egyidejűleg az EdF szakemberei - sajátos módját választva a protestálásnak - sok helyütt újraindították az áramellátást a korábban a szolgáltatásból fizetési hátralékuk miatt kizárt háztartásokban.

Az energetikai ágazatban a legerősebb pozíciókkal rendelkező szakszervezeti szövetség, a CGT vezetésével folyó kampány célja, hogy megakadályozza a két közszolgáltató részvénytársasággá alakítását és későbbi privatizációját. A törvényjavaslatot beterjesztő Nicolas Sarkozy gazdasági, pénzügy- és ipari miniszter az utóbbi hetekben folytatott egyeztető tárgyalásokon számos engedményt tett. A kormány még abba is beleegyezett, hogy a két közszolgáltató alkalmazottai megőrizhessék jelenlegi szociális és nyugdíjkedvezményeiket, ám a lényeget illetően hajthatatlan maradt: az EdF és a GdF "ipari és kereskedelmi közintézményből" közönséges részvénytársasággá alakul át.

A szakszervezetek nyomására belement viszont a kormány abba, hogy egyik társaságban se lehessen 70 százaléknál kisebb az állam tulajdonhányada. Mi több, Sarkozy megígérte, hogy 2005 közepénél hamarabb nem hajtják végre a tervezett tőkeemelést. Akkor is csak abban az esetben, ha a parlamenti képviselőkből, energetikai szakértőkből és az érintett társaságok munkavállalóiból létrehozandó bizottság az EdF és a GdF pénzügyi helyzetének áttekintése után arra a megállapításra jut, hogy valóban elengedhetetlen a tőkebevonás.

A konzultációs kezdeményezéssel persze Sarkozynek aligha sikerült megnyugtatnia a június 16-áig félmillió tiltakozó aláírást öszegyűjtött szakszervezeteket és a törvény elfogadását ellenző baloldali képviselőket, hiszen a tavaly 44,9 milliárd euró árbevételt elkönyvelt EdF nettó adósságállománya az év végén meghaladta a 24 milliárd eurót, ezért elemzők szerint nyilvánvalóan jót tenne neki egy tőkeinjekció. Igaz, a 2003-ban az EdF-énél jóval szerényebb, 16,6 milliárd eurós forgalom mellett 910 millió euró adózott eredményt felmutató GdF helyzete kifejezetten stabil, és néhány más francia állami vállalatóriástól eltérően nem szorul segítségre. Ennek ellenére Pierre Gadonneix, a GdF elnöke - éppen cége rendezett viszonyaira hivatkozva - annak a véleményének adott hangot, hogy a gázipari társaság privatizációja megelőzheti az EdF-ét.

Fontos kormányzati érv az EdF és a GdF státusának megváltoztatása mellett, hogy az növeli a két társaság versenyesélyeit a többi európai piacon is, ahol eddig a közvetlen állami ellenőrzés miatt nemegyszer hátrányos megkülönböztetésben részesültek. S végül, de nem utolsósorban siettette a párizsi döntést az Európai Bizottság (EB), amely tavaly felszólította Franciaországot az EdF-nek tulajdonformájánál fogva nyújtott korlátlan állami garanciavállalás megszüntetésére.

Az EdF talpon maradásához szakértők szerint legalább 15 milliárd euróra lenne szükség, ám a költségvetési takarékosságot hirdető Sarkozy nemrég világossá tette, hogy a kormány legfeljebb 500 millió eurót hajlandó áldozni a villamos társaság rendbetételére. Az EdF pénzügyi teljesítménye egyébként 2003-ban jelentősen javult. A társaság annak ellenére tett szert 857 millió euró adózott nyereségre, hogy az EB határozata értelmében kamatokkal együtt 1,2 milliárd eurót vissza kellett térítenie a francia államnak egy 1986 és 1997 között jogosulatlanul igénybe vett adókedvezmény miatt.

A két energiaszolgáltató átalakítása szorosan összefügg a 2000 májusában elkezdett franciaországi piacnyitással, amelynek eredményeként tavaly február óta az áram és a gáz mintegy 37 százalékát megvásárló nagyfogyasztóknak elvileg lehetőségük van az eladó szabad megválasztására. Valójában azonban a liberalizált áram- és gázpiacnak csak a 18,5, illetve 23 százaléka került új szolgáltatók kezébe, miközben július 1-jétől már az egész közületi szektor, vagyis az összfogyasztás körülbelül 70 százaléka megnyílik az EdF és a GdF versenytársai előtt.

A teljes liberalizációra még további három évet kell várni Franciaországban, ám addigra az EdF-nek és a GdF-nek minden szempontból meg kell felelnie az új gazdasági környezetnek. Ennek szellemében a nemzetgyűlés elé vitt törvénytervezet megszünteti az EdF és a GdF szigorú szakosodását, vagyis mindkét cég egyaránt foglalkozhat majd földgáz és elektromos áram előállításával és értékesítésével, ami lehetővé teszi számukra, hogy rugalmasabban alkalmazkodjanak az erősödő konkurenciához. A GdF amúgy könnyebb helyzetben van, mint az EdF, mert hiába érkezik olcsó importgáz Dunkerque-be vagy a francia-belga határra, az arra rárakódó magas szállítási költségek miatt Franciaország déli régióiban egyelőre nem versenyképes.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Tordai Bence: Közös a cél, a rezsim megdöntése

Tordai Bence: Közös a cél, a rezsim megdöntése

Ki az a barbár, aki egy kacsaszobrot megrongál?

Ki az a barbár, aki egy kacsaszobrot megrongál?

Ronaldo góljával legyőzte városi riválisát a Juventus

Ronaldo góljával legyőzte városi riválisát a Juventus

Rettegésben tartotta a gyermekotthon lakóit egy testvérpár

Rettegésben tartotta a gyermekotthon lakóit egy testvérpár

Ingyenjegy jár egy koncertre a Ripost-címlapra kerülésért

Ingyenjegy jár egy koncertre a Ripost-címlapra kerülésért

Rekordmagas a betöltetlen háziorvosi praxisok száma

Rekordmagas a betöltetlen háziorvosi praxisok száma