Magyarország augusztus végéig benyújtja Brüsszelben a kohéziós alapra kidolgozott 2004-es projektjeit - közölte egy múlt szerdai sajtóbeszélgetésen Heil Péter, a Nemzeti Fejlesztési Hivatal elnökhelyettese. Hozzátette: a kohéziós projektek beadásának feltétele, hogy mindegyikhez teljes körű gazdasági elemzést, környezetvédelmi hatástanulmányt és műszaki tervdokumentációt csatoljanak. A kész dossziét megvizsgálja egy független minőség-ellenőrző cég is.

Az induló pályázatok között vasút- és autópálya-fejlesztésre és szennyvíztisztítók építésére vonatkozóak szerepelnek. Magyarország a közlekedés terén támogatást igényel például a Budapest-Békéscsaba-Lőkösháza vasútvonal második szakaszának felújítására, az M0-s autópálya keleti szektora és a gödöllői átkötés megépítésére az M3-as autópálya felé, valamint a HungaroControl repülésirányító radarrendszerére. Tartalék projektként - amelyet szükség esetén elővesznek, különben a következő tervezési időszakban illesztenek a pályázatok közé - kidolgozzák az M43-as autópálya Szeged és a román határszakasz közti szakaszára, valamint a Budapest-Székesfehérvár vasútvonal korszerűsítésére vonatkozó dokumentációt.

A környezetvédelem területén már megérkezett Brüsszelbe a budapesti szennyvíztisztítóra vonatkozó pályázat, és még az idén benyújtják a zalaegerszegire és a veszprémire készülőt, valamint a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei hulladékgazdálkodási rendszerét is. Itt tartalékban további hulladékgazdálkodási és szennyvíztisztító, illetve ivóvízprojektek maradtak.

Brüsszeli ígéretek szerint 2006-ban esetleg megkezdik a 2007-es igények elbírálását, ebben az esetben a közbeszerzési pályázatokat már abban az évben ki lehetne írni, a kivitelezést pedig 2007-ben beindítani. Heil úgy vélte, a 2007 utáni időszak kohéziós projektjei között szerepelhet a budapesti, illetve a nagyvárosi tömegközlekedés fejlesztése vagy a metróépítés is, igaz, a környezetbarát közlekedési formák meghonosítása egyelőre nem szerepel a kohéziós alap felhasználásának prioritásai között.

Az új tagállamok a kohéziós és strukturális alapokból a jelenleginél jóval több pénzre számíthatnak, hiszen a bővítés rontott az EU átlagán. Az egy főre eső hazai össztermék (GDP) tekintetében a leggazdagabb és a legszegényebb közötti 10 százalék különbség a kétszeresére nőtt. A 15 tagú unió 72 milliója és 19 százaléka helyett a bővítés után 123 millióan - az EU lakosságának 27 százaléka - élnek olyan régiókban, ahol az egy főre jutó GDP az átlag 75 százaléka alatt marad.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Tusk: Nem lehet újratárgyalni a Brexit-megállapodást

Tusk: Nem lehet újratárgyalni a Brexit-megállapodást

Az Európai Bírósághoz fordul Tordai a félmilliós bohócorr miatt

Az Európai Bírósághoz fordul Tordai a félmilliós bohócorr miatt

Révész Sándor: Hallgass, ha szót akarsz

Révész Sándor: Hallgass, ha szót akarsz

Megvan a demencia ellenszere? A tudósok szerint már napi egy pohár narancslé csodákat tehet az aggyal

Megvan a demencia ellenszere? A tudósok szerint már napi egy pohár narancslé csodákat tehet az aggyal

A japán „hóhér” és a mohó cégvezér, vádat emeltek az autóipar Carlos királya ellen Tokióban

A japán „hóhér” és a mohó cégvezér, vádat emeltek az autóipar Carlos királya ellen Tokióban

A karácsonyi vásár közepén kiáltotta el magát, hogy nincs is Mikulás

A karácsonyi vásár közepén kiáltotta el magát, hogy nincs is Mikulás