Az amerikai dollár gyengült az USA folyó fizetési mérlegének rekordnagyságú, 145 milliárd dolláros első negyedévi hiánya miatt, hétfőn egy euró 1,2112 zöldhasút ért.

A cseh korona euróval szembeni árfolyama esett, mivel az európai parlamenti (EP) választásokon az ellenzék győzött, s emiatt nagy a bizonytalanság, hogy a csütörtöki bizalmatlansági szavazás után a Spidla-kormánynak távoznia kell-e.

A lengyel zloty erősödött az ellenzéki EP-győzelem ellenére, az előrehozott választásokat követelő, az előzetes felmérések alapján erősnek tűnő szélsőségesek ugyanis kevés voksot kaptak.

A 99,5 százalékos tisztaságú arany unciánkénti (31,1035 gramm) árfolyama nőtt, hétfőn Londonban 393,85 dollárt adtak érte. Az arany fél éve 410,80, egy éve 359,60 dollárt ért. Az ezüst unciája is drágult, hétfőn Londonban 5,94 dolláron jegyezték.

A forint egy hét alatt összességében fél százalékpontot gyengült a hazai bankközi devizapiacon, a gyenge makrogazdasági adatok miatt ugyanis külföldi befektetők néhány nap késéssel állampapírjaik eladásába kezdtek. Hétfőn a forint 5,3 százalékra állt a sáv erős szélétől, 1 euró 255 forintot ért. A Monetáris Tanács hétfőn változatlanul hagyta a 11,5 százalékos jegybanki alapkamatot, mondván, "mind a költségvetési, mind a külső egyensúlyi folyamatokkal kapcsolatos piaci bizonytalanság növekedett, amit az öt éven túl lejáró állampapírok hozamemelkedése is tükröz". Az ipari termelés április végén 9,4 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, az első négyhavi reálkeresetek éves szinten 0,9 százalékkal nőttek. Az MNB-nél 1 euró az egy héttel korábbi 253,38 forintról e hét hétfőre 254,59 forintra erősödött, a frankfurti Európai Központi Bankban 1 euró hétfőn 254,35 forintot ért. A kereskedelmi bankok kedden 189,25 milliárd forintnyi betétet helyeztek el az MNB-nél két hétre, szemben a lejáró 235,6 milliárdnyival.

Az állampapírpiacon a diszkontkincstárjegyek hozama nőtt, a három hónaposoké 0,08 százalékponttal, 11,48 százalékra, a hat hónaposoké 0,21 százalékponttal, 11,34 százalékra, a tizenkét hónaposoké 0,37 százalékponttal, 11,25 százalékra.

A határidős devizatőzsdéken a külföldi pénzek tovább erősödtek a forinttal szemben.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Visszavágnak Amerikának: büntetik azt a munkavállalót, aki iPhone-t vásárol

Visszavágnak Amerikának: büntetik azt a munkavállalót, aki iPhone-t vásárol

Másodfokon hat év börtönt kapott a legsúlyosabb kamupárt elnöke

Másodfokon hat év börtönt kapott a legsúlyosabb kamupárt elnöke

Látványos elektromos kamiont a Volvo is tud csinálni, nem csak a Tesla

Látványos elektromos kamiont a Volvo is tud csinálni, nem csak a Tesla

Mára legfeljebb hószállingózás jut

Mára legfeljebb hószállingózás jut

Közösen lép fel az ellenzék a túlóratörvény ellen, levelet írtak Ádernek

Közösen lép fel az ellenzék a túlóratörvény ellen, levelet írtak Ádernek

Forradalmi megoldással állt elő az Intel, amivel képesek leküzdeni a fizikát

Forradalmi megoldással állt elő az Intel, amivel képesek leküzdeni a fizikát