Az egyre sokoldalúbb mobiltelefonok szórakoztatóelektronikai készülékek sorát teszik feleslegessé. Van határa az integrációnak?

A számológépes karórák, miniatűr elektronikus játékok divatja a nyolcvanas években lejárt. Okkal feltételezhetjük, hogy végleg; efféle eszközök ma gyilkos konkurenssel találnák szembe magukat. Számológéppel, egyszerű játékkal kiegészített készülék - mobiltelefon - ma már ötből négy magyar zsebében lapul.

Egyéb, mindmáig használatban lévő eszközök jövőjét is veszélyezteti a maroktelefon. Arra a kérdésre, hány óra, az emberek jelentős része ma a mobiljához kap. Ha elutazik, otthon hagyja az ébresztőórát. Minden második manapság eladott mobiltelefonnal fénykép is készíthető - világszerte több ilyen készüléket adnak el, mint digitális fényképezőgépet. A Sony Ericsson K700-asa félórás videofilmet képes rögzíteni, egyszersmind rádióként is használható, és félórányi tárolt zenét tud - akár a beépített hangszóróján - lejátszani. Nem nehéz megjósolni, hogy hamarosan feleslegessé válnak a zsebrádiók, kazetta- és cd-hallgatásra alkalmas walkmanek és discmanek, illetve a számítógépes zenefájlformátumot kezelő mp3-as lejátszók. A hagyományos hanghordozók számára fenyegető jel, hogy a csengőhangletöltés forgalma - mely a világon tavaly 3,5 milliárd dollárt tett ki - mára lekörözte a cd-eladásokat. A Nokia 5140-esét iránytűvel, zseblámpával, hő- és zajszintmérővel szerelték fel, számos készülék pedig műholdas helymeghatározóval is rendelkezik.

"Biztosan el fognak tűnni a pár éve széles körben hirdetett, zsebkönyv méretű elektronikus szótárgépek is - mutat Nyírő András it-tanácsadó a mobilkészülékén megjelenő menüsorra -, ezeket a szótárprogramokat 20 dollárért rendeltem meg és töltöttem fel a mobilomra." A - Magyarországon még ritka - internetezni képes készülékekből a világcsúcstartó Japánban már 70 millió van forgalomban, vagyis a szigetország lakóinak több mint fele rendelkezik ilyennel. A mobiltelefon - állapítja meg a The Economist májusi cikke - egyszerre kommunikációs eszköz, számítástechnikai cikk és szórakoztatóelektronikai készülék, méghozzá mindhárom kategóriában piacvezető. S mindez annak ellenére, hogy a nagyobb sebességű adatátvitelt lehetővé tevő harmadik generációs mobilfónia még alig terjed, Magyarországon például csak 2006-ra várható (lásd 3G és a magyar igazság című írásunkat az 59. oldalon).

A "szuperfonok" sajátossága, hogy - a számítógépekhez hasonlóan - operációs rendszerük van. Erre épülnek a külön is letölthető programok, melyekkel a felvett fényképek átrajzolhatók, a videofilmek e-mailben elküldhetők, vagy a "telefonkönyv" megszemélyesíthető, azaz a telefon csörgésén kívül a hívó arcképe is jelezheti a hívást. Az efféle trükkökre képes telefonok közül a Motorola MPx200 a Microsofttól vásárolt Windows operációs rendszert használja, a Sony Ericsson P900 a nagyobb készülékgyártókkal közösen írt Symbiant, a PalmOne Treo 600-asa pedig a saját fejlesztésű Palmot. Az operációs rendszerek terjedése azonban - hangsúlyozzák a szakértők - vírusok táptalajául is szolgálhat, az első effajta kártevők már meg is jelentek a mobilokon (lásd Vírusveszély című írásunkat a 63. oldalon).

A PalmOne Treónak egyébként - akárcsak az e-mailezésre kifejlesztett Blackberrynek - saját billentyűzete van, mely parányi mérete miatt sokaknak kényelmetlen lehet, másoknak viszont a készülék méretét növeli meg túlságosan. Ugyanilyen nehéz kompromisszumot kell találniuk a gyártóknak a képernyőméret meghatározásakor, ezért bizonytalan a mobilvideózás vagy -tévézés jövője. Tény viszont, hogy az idén eladott mobilkészülékek 70 százalékát színes kijelzővel szerelték fel, s az utóbbi egy évben a Blackberry-használók száma 270 ezerről 1,34 millióra nőtt, 2004 első negyedévében 55 millió dollár profitot hozva a gyártó kanadai Research In Motionnak. S a kijelző- és billentyűzetméret problémájára újabb és újabb megoldások születnek. Például az idén piacra dobott japán Sharp V402SH és V602SH-nak a teljes fedőlapot kitöltő képernyőjét 90 fokkal elfordítva kell nézni, így nagyobb képet ad. A Nokia egy hónapja mutatta be a legújabb modelljeihez drót nélkül - az úgynevezett bluetooth adatátviteli szisztémával - kapcsolható billentyűzetét.

"Nem szoktam a mobilomon tévét nézni. Üzleti tárgyalásokon viszont jól jön majd, ha a maroktelefon egyben zsebprojektor is lesz táblák, ábrák, grafikonok gyors megjelenítésére" - mondja Nyírő András, akinek vízióira érdemes odafigyelni: hét éve a HVG-nek nyilatkozva notebookkal és mobiltelefonnal összekapcsolt, film nélküli fényképezőgép érkezését jósolta, mellyel saját készítésű digitális "képeslap" küldhető (HVG, 1997. december 6.). A minivetítő elterjedésére talán nem is kell hét évet várni: Adrian Cable, a Cambridge-i Egyetem kutatója, egyben a Light Blue Optics Ltd. igazgatója szerint - az általa vezetett csapat lézerrel folytatott kísérletei alapján - kettő-öt éven belül elkészülhet a zsebprojektor.

A japán NTT Docomo távközlési szolgáltató kutatás-fejlesztési részlege is igyekszik, effajta időhorizontot szem előtt tartva, a jövőn spekulálni. A honlapjára is kitett Vision 2010 című filmes ötletparádéjának szereplői autójukban a szélvédőhöz beszélnek, melyen feltűnik beszélgetőpartnerük képe. A tömegközlekedés is egyszerűbbnek tűnik az óriáscég kutatói által rajzolt jövőben: az autóbusz például a mobilhálózaton keresztül összegyűjtött kívánságlista alapján optimalizált útvonalakon barangol, a reptereken pedig a mobilkészülék egyetlen pittyenése a "check in" és az útlevél-ellenőrzés.

Egyikük mandzsettáján feltűnő képet nézegető fiatalok tűnnek fel egy filmrészleten a Vision 2010 aktuális változatában. Ennek a víziónak megvalósulására sem kell várni az évtized végéig. A France Télécom július elsejei közleménye szerint a cég kutatói rugalmas, ruhába integrált színes képernyőt alkottak, mely mobiltelefonnal bluetooth-kapcsolatba léphet, így az cserélgetheti és szerkesztheti rajta a képet. A technika segítségével Elisabeth de Senneville divattervező saját rajzzal, felirattal, fényképpel a környezethez, hangulathoz alakítható ruhát is kreált.

A jövő tehát a mindentudó masináké? Hirosi Nakaizumi, a Sony Ericsson tervezőközpontjának vezetője szerint a jelenlegi zűrzavar letisztultával a mobiloknak végül háromféle típusuk lesz: a hagyományos hangközpontúak, a minden funkciót alapszinten integráló "svájci bicska" típusúak és a specializált készülékek, mint a Nokia N-Gage játékkonzol vagy a Kínában piacra dobott NEC fényképezőgép, melyek csak mellesleg alkalmasak telefonálásra.

Standard készülék megjelenése azért is valószínűtlen, mert a mobilok ma már az önkifejezést segítő divatcikkek. Nem véletlen, hogy - a The Wall Street Journal beszámolója szerint - februárban a New York-i Fashion Week egyik bemutatóján Motorola készülékekkel léptek fel a manökenek. Hasonlóval a Nokia is előrukkolt már 1999 októberében egy párizsi show-n.

S a divat másképp is hat. Japán - akárcsak Európa - inkább "mobilkultúrájú", míg az Egyesült Államok inkább a számítógép-elterjedtségben vezet (lásd ábránkat). Márpedig az integráció a hordozható számítógépek irányából is felgyorsult. Az újabb és kisebb képernyős-billentyűs dobozok ujjnyi kis kártya segítségével széles sávú rádiókapcsolatba lépnek egymással vagy bármely más, kommunikációképes készülékkel. Ha pedig fülhallgatót kapcsolnak hozzájuk - dróttal vagy bluetooth rádiótechnikával -, akár telefonként is működnek. Az sem kizárt, hogy az informatikai konvergencia áldozata végül maga a mobiltelefon lesz.

SCHWEITZER ANDRÁS

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
HVG Hetilap

Vírusveszély

A mobilkommunikáció is elvesztette az ártatlanságát: a személyiszámítógép- (pc-) tulajdonosokat már évtizedek óta...

HVG Hetilap

3G és a magyar igazság

A mobilszolgáltatók szerint reálisan 2006-tól várható az UMTS nemzetközi szabványon alapuló harmadik generációs (3G) -...

Még most elintézheti, hogy jövőre egy kis plusz pénzhez jusson

Még most elintézheti, hogy jövőre egy kis plusz pénzhez jusson

Jobban élnek a szlovákok, mint mi

Jobban élnek a szlovákok, mint mi

A Magyar Idők betámadta az MTA tudósait

A Magyar Idők betámadta az MTA tudósait

Hadházy visszament a köztévéhez, nem engedték be

Hadházy visszament a köztévéhez, nem engedték be

Súlyos jogsértések miatt törlik a KEG-részvényeket a tőzsdéről

Súlyos jogsértések miatt törlik a KEG-részvényeket a tőzsdéről

Egyházi lapnak álcázza magát egy kormánybarát propagandaoldal

Egyházi lapnak álcázza magát egy kormánybarát propagandaoldal