A mobilszolgáltatók szerint reálisan 2006-tól várható az UMTS nemzetközi szabványon alapuló harmadik generációs (3G) -...

A mobilszolgáltatók szerint reálisan 2006-tól várható az UMTS nemzetközi szabványon alapuló harmadik generációs (3G) - a jelenleginél sokszor nagyobb sebességű kép-, hang- és adatátvitelt lehetővé tévő - szolgáltatás megindulása Magyarországon, ennél valamivel hamarabb a fővárosban. Ha nem akar újabb csúszást a Nemzeti Hírközlési Hatóság a négy éve halasztódó - legutóbb az előző kormány idején, 2001-ben visszavont - ügyletben, a Kovács Kálmán informatikai miniszter által már többször beharangozott tendert augusztus közepéig kellene kiírni. Így még az idén eredményt hirdethetnének, és befolyhatna a költségvetésbe a tervezett koncessziós díj. Ehhez képest csak a múlt héten sikerült kiválasztani a tanácsadót - a Deloitte vezette konzorciumot - a tenderdokumentáció elkészítésére.

A pontos feltételekről jóformán semmit sem tudnak az érintettek azon kívül, hogy négy frekvenciaengedély kiadása várható. Hogy akad-e végül új versenytársa a T-Mobile Magyarország Rt.-nek, a Pannon GSM Távközlési Rt.-nek és a Vodafone Magyarország Rt.-nek, az kérdéses, de az informatikai tárca bizonyára komolyan gondolja, hogy - miként azt érdektelenség esetére korábban kilátásba helyezte - a negyediknek szánt frekvenciát esetleg később újra meghirdetik.

Bár szakértők inkább fantomnak tartják a három jelenlegi mobilos mellé képzelt negyedik aspiránst - bennfentesek a francia Orange-t, esetleg a mobilpiacon kevésbé aktív, Magyarországra a vezetékes üzletágba negyedévvel ezelőtt betört Tele2-t emlegetik -, érkezése alaposan felbolydíthatná az amúgy is vad árversenyben lévő piacot. A tárca, elképzelése szerint, a mobilcégek által használt 900-as, illetve 1800-as frekvenciából is juttatna az új jelentkezőnek. Arról, hogy ez milyen díj ellenében történne, nincs hír, de alighanem rossz néven vennék a jelenlegi szolgáltatók, ha az annak idején 15 évre elnyert koncesszióért együttesen fizetett több mint 100 milliárd forintnál kevesebbet számítana fel az újoncnak a tárca. Ugyancsak tisztázásra váró kérdés, miképpen és főleg milyen áron hangolják össze az UMTS-koncesszió lejáratát a jelenlegi - a T-Mobile és a Pannon GSM esetében például 2008-ban lejáró - koncessziókkal. Mindezek alapján aligha képzelhető el, hogy az idei büdzsébe betervezett 15,8 milliárd forint volna az UMTS-től várt teljes költségvetési bevétel.

A tárca mindenesetre úgy értékelte, mostanára érett meg a piaci helyzet az új technológia bevezetésére, mivel gyakorlatilag telítődött a mobilpiac. A mobilos cégek mindegyike jelezte, hogy indulna a tenderen - feltételezvén, hogy az UMTS a jövő útja -, de nem mindenáron. Azt szeretnék, ha a licenc 15 vagy 20 évre szólna, és a díjat az új technológiával elért éves árbevételük meghatározott százalékában fizethetnék, hogy elkerülhessék a harmadik generációs technológia Európa-szerte tapasztalt fiaskóját.

Az elmúlt években hatalmas összegekért jogot szerzett európai szolgáltatóknak ugyanis nem maradt erejük a beruházásokra, illetve nem a várt ütemben bővült az előfizetők tábora. A spanyol Telefónica, amely összesen 6,4 milliárd eurót fizetett az osztrák, a svájci, az olasz és a spanyol licencért, tavaly már kimenekült az osztrák piacról, veszteséggel értékesítve a jogot. A német Mobilcom kis híján belerokkant a több mint 8 milliárd eurós licencbe, tavalyi 7 milliárd eurós adósságát csak állami segítséggel élte túl.

A magyarországi szolgáltatók úgy kalkulálnak, hogy egyenként több tízmilliárd forint beruházásra lesz szükség a hálózat kiépítéséhez. Arra azonban senki sem vállalkozott, hogy megbecsülje az UMTS-előfizetők lehetséges számát. Abból kiindulva azonban, hogy az erre alkalmas készülékek ára 200-300 ezer forint, és a szolgáltatás díja is többszöröse lehet a jelenleg használt GSM-ekének, a cégek inkább csak az üzleti előfizetők néhány százezres táborára számíthatnak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
HVG Hetilap

Egy gép és más semmi?

Az egyre sokoldalúbb mobiltelefonok szórakoztatóelektronikai készülékek sorát teszik feleslegessé. Van határa az integrációnak?

Máris az egyik legutáltabb videó lett a YouTube-on, amelyik összefoglalja, mi történt idén

Máris az egyik legutáltabb videó lett a YouTube-on, amelyik összefoglalja, mi történt idén

Százezrek maradhattak le a kampányban beígért rezsicsökkentésről

Százezrek maradhattak le a kampányban beígért rezsicsökkentésről

Egyre több felnőtt tanul tovább Magyarországon

Egyre több felnőtt tanul tovább Magyarországon

Egy korszak vége: az utolsó csipogókat is lekapcsolják Japánban

Egy korszak vége: az utolsó csipogókat is lekapcsolják Japánban

Lebetegedett Kapás Boglárka az úszó-vb előtt

Lebetegedett Kapás Boglárka az úszó-vb előtt

Török: "Ha ez a kormány akar valamit, akkor az meglesz"

Török: "Ha ez a kormány akar valamit, akkor az meglesz"