Miért egy épületet hívnánk, amikor egy személlyel akarunk beszélni?

Miért egy épületet hívnánk, amikor egy személlyel akarunk beszélni? - szól a vezetékes telefóniát temetni igyekvő mobilszolgáltatók szlogenje, melyre a jelenleg is folyó Matáv-kampány a következővel felel: "Az igazán fontos beszélgetésekhez vezetékes telefon kell." Ha így van, a felhasználók egyre többet csevegnek súlytalan ügyekről. A világon a mobil-előfizetések száma és a mobilkészülékekkel folytatott kommunikációból származó árbevétel tavaly meghaladta a vezetékesekét. Magyarországon - ahol a mobilellátottság a tavasz óta 80 százalék felett jár - a vonalas-előfizetők száma évek óta csökken (lásd ábráinkat). Lehet, hogy a jövő gyerekei ugyanúgy fognak csodálkozni a "falhoz kötött" telefon látványán, ahogyan a maiak is már csak műanyag játékokként találkoznak tárcsás telefonnal?

Nem valószínű. Miképp arra a Matáv másik jelmondata - "A szavakon túl" - is utal: a bevételek egyre komolyabb része származik a beszédtovábbításon kívüli tevékenységekből, elsősorban az adatkommunikációból. A folyamatot előre jelző amerikai Gartner kutatóintézet becslése szerint 2007-ben Nyugat-Európában még mindig az összes vonalas-árbevétel kétharmadát - 102 milliárd eurót - teszi majd ki a hangátvitel. Ehhez azonban az intézet szerint az is kell, hogy a szolgáltatók az egyszerűségre és az eladhatóságra koncentráljanak. A Gartner feltételezi, hogy erre a verseny rá is szorítja a vezetékeseket, így a helyi hívások felét már jövőre az átalánydíjas csomagok fogják adni, s kevesebb lesz az eltérő díjszabású idősáv és hívási zóna.

A vezetékes szolgáltatók másik kitörési pontja az internetes telefónia. A szintén amerikai Meta Group piacelemző jelentése szerint a világ 2000 vezető vállalatának háromnegyede már megkezdte vagy az elkövetkező 1-2 évben megkezdi az integrált hálózatokra való áttérést, melyek segítségével a telefonhívásokat is a céges adathálózat továbbítja, így nem kell egyszerre két hálózatot működtetni és karbantartani. Egy másik informatikai elemzőcég, a Synergy Research Group szerint az eladott ilyen rendszerek darabszáma jövőre eléri a hagyományos vezetékes alközpontokét.

A távoli jövőre persze a bővülő adatforgalom és az integrált hálózatok sem nyújtanak garanciát. Elvégre az újabb szabványokkal - mint az UMTS, a WiFi, a WiMax - a vezeték nélküli rendszerek a legmodernebb "kötött " társakéval egyenrangú szolgáltatásokat is képesek kínálni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
HVG Hetilap

Egy gép és más semmi?

Az egyre sokoldalúbb mobiltelefonok szórakoztatóelektronikai készülékek sorát teszik feleslegessé. Van határa az integrációnak?

BKV-s szakszervezet is a „rabszolgatörvény” ellen mozgósít

BKV-s szakszervezet is a „rabszolgatörvény” ellen mozgósít

Nem jár a 2-es metró a Deák és a Déli között

Nem jár a 2-es metró a Deák és a Déli között

Tovább nő a balkáni feszültség, Koszovó is hadsereget kap

Tovább nő a balkáni feszültség, Koszovó is hadsereget kap

Ön is segíthet megmenteni a korallzátonyt, erre a színre figyeljen

Ön is segíthet megmenteni a korallzátonyt, erre a színre figyeljen

Arcfelismerőt vetett be Taylor Swift a zaklatói ellen

Arcfelismerőt vetett be Taylor Swift a zaklatói ellen

Késő éjszakáig tüntettek a fővárosban, a Kossuth téren és a Nyugatinál is összetűzés volt a rendőrök és a tüntetők között

Késő éjszakáig tüntettek a fővárosban, a Kossuth téren és a Nyugatinál is összetűzés volt a rendőrök és a tüntetők között