Egy éven belül két komoly nemzetközi szövetséget is létrehoztak különböző európai országok egymással vetélkedő mobiltelefon-szolgáltatói, legfőképpen a közös versenytárs Vodafone előretörésének megfékezésére.

"Home away from home", azaz az otthontól távol is otthon lehetünk - ezt akarják sugallni a reklámjaikkal különböző mobiltelefon-társaságok, amelyek már rég nemcsak hazai szolgáltatásaik bővítésével igyekeznek újabb és újabb klienseket magukhoz édesgetni, hanem az úton lévőknek az adott ország határain túl is minél jobb feltételeket próbálnak kínálni. "A cél az, hogy az ügyfél külföldön is ugyanúgy használhassa mobilját, mint hazájában" - fogalmaztak a HVG-nek a Pannon GSM Távközlési Rt.-nél, mely az egyik alapítója a jelenleg összesen csaknem 50 millió előfizetőt kiszolgáló tíz társaságot - a magyar szolgáltatón kívül az O2 Nagy-Britanniában, Német- és Írországban működő három vállalatát, a spanyol Amenát, az osztrák One-t, a svájci Sunrise-ot, a norvég Telenort, a dán Sonofont és az olasz Windet - összefogó szövetségnek, a Starmap Alliance-nak.

A tavaly októberben létrejött tömörülés februárban vezette be a Starmap márkanevet. Az összefogással azt akarják elérni, hogy a benne részt vevő cégek - hálózatukat, infrastruktúrájukat a többiek rendelkezésére bocsátva - minél több szolgáltatást tegyenek elérhetővé ügyfeleiknek. A kártyás telefont használó kliensek számára a Starmap hazájukon kívül is lehetővé kívánja tenni pénzkeretük feltöltését. Műszaki és kereskedelmi egyezményeknek köszönhetően az előfizetők - a tagtársaságok hálózatán barangolva, azaz roamingolva - már most egyre több helyen élvezhetik olyan szolgáltatások előnyeit, mint például a széles sávú mobil-adattovábbítás (GPRS), a képes üzenetek küldése (mms), a hangposta és a rövid hívókódok. A szövetségben részt vevők együttműködnek a harmadik generációs készülékek fejlesztésében, és már tető alá hoztak egy olyan közös terjesztési megállapodást is, amelynek értelmében elérhetővé teszik a tagok hálózatában a fejlett adatkommunikációt biztosító PDA-telefonok használatát, melyekkel az éppen úton lévők akár videofilmeket is továbbíthatnak. A Starmapnál teljes a demokrácia: egy szavazata van minden operátornak, és alapelv az is, hogy a tagok szabadon dönthetnek az egyes termékek, szolgáltatások bevezetéséről, közös beszerzéséről.

Három nagy szolgáltatócsoport - a német T-Mobile, az olasz Telecom Italia Mobile és a spanyol Telefónica Móviles - a Starmapéhoz hasonló szándékkal alapította meg tavaly áprilisban a TTT mobilszövetséget. Ennek ügyfélköre a francia Orange két hónappal későbbi csatlakozásával 230 milliósra bővült, és ezzel a világ legnagyobb mobilszövetsége jött létre. A március óta FreeMove néven működő csapatnak a társult operátor Westelből teljes jogú taggá avanzsált T-Mobile Magyarország Rt. mellett világszerte további 48 operátor a tagja, köztük dél- és észak-amerikai szolgáltatók is. A szövetség nemrég a Motorolával és a Siemensszel írt alá készülékbeszerzési szerződést.

Mind a Starmap, mind a FreeMove megalakításában döntő szerepe volt annak a szándéknak, hogy a résztvevők képesek legyenek fellépni a - magyarországi T-Mobile-berkekben vörös hadseregként gúnyolt - Vodafone-csoport európai térnyerésével szemben. A versenytársak a brit Vodafone-t önmagában is "szövetségnek" tekintik, a cég azonban nem ért egyet ezzel a minősítéssel. Tény, hogy több mint 130 millió ügyféllel és 66 ezer alkalmazottal a világ egyik legnagyobb telekommunikációs vállalata. A Vodafone-csoport jelenleg 26 államban működik világszerte, és 13 olyan ország hálózati operátoraival kötött megállapodást, amelyekben nincs közvetlen képviselete. E cégekkel közös védjegy alatt működnek együtt mind a globális szolgáltatások fejlesztésében, mind a marketingmunkában - közölték a HVG-vel.

A szövetségek létrehozása meggyorsíthatja a - Goldman Sachs befektetési bank londoni elemzői által is indokolatlanul magasnak tartott - roamingtarifák mérséklődését. Mint az International Herald Tribune - Európában megjelenő - amerikai napilap egy tavaly nyári összefoglalójában írta, e díjak messze nincsenek összhangban a költségekkel: a hazai szolgáltató általában 15, a külföldi pedig akár 85-90 százalékkal is megfejeli a hívások szokványos árát. Az ebből származó bevétel a cégek összforgalmának 15 százalékát teszi ki. A Goldman Sachs elemzése szerint a szolgáltatók nem nagyon csökkentik a tarifákat, mert nincsenek olyan piaci erők, amelyek erre késztetnék őket. A külföldről indított hívások díja ugyanis többnyire még mindig alacsonyabb, mint amennyit például egy szállodában a telefonhasználatért fizetni kell. Az ügyben négy éve az Európai Bizottság (EB) is vizsgálatot indított, 2001 júliusában még hajnali "rajtaütést" is végrehajtottak kilenc németországi és nagy-britanniai szolgáltató irodáiban, mert azt gyanították, hogy azok visszaélnek piaci túlsúlyukkal és árkartellt alkotnak. Némi megnyugvást hozott, hogy a frissen létrejött mobilszövetségek tavaly decemberben az EB-nek is jelezték: egyik céljuk éppen a roamingtarifák csökkentése.

POÓR CSABA

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
HVG Hetilap

Hálózati barangolások

Ma már alig akad olyan szeglete a világnak, ahol a magyar mobiltelefon-tulajdonosok el lennének vágva hazájuktól.

Rossz hatással van az egészségre a szilveszteri tűzijáték

Rossz hatással van az egészségre a szilveszteri tűzijáték

Megtaláltuk Petőfi ősbűnét - ezért került a kultúrharc célkeresztjébe

Megtaláltuk Petőfi ősbűnét - ezért került a kultúrharc célkeresztjébe

Orbánék az európai gázbizniszben is feltűntek

Orbánék az európai gázbizniszben is feltűntek

Néhány másodperc alatt eljut egy 3 éves gyerek szintjére a mesterséges intelligencia

Néhány másodperc alatt eljut egy 3 éves gyerek szintjére a mesterséges intelligencia

Felüljárónak rohant egy vonat Ankarában

Felüljárónak rohant egy vonat Ankarában

Elbukott a puccs: Theresa May megnyerte pártja bizalmi szavazását

Elbukott a puccs: Theresa May megnyerte pártja bizalmi szavazását