Ma már alig akad olyan szeglete a világnak, ahol a magyar mobiltelefon-tulajdonosok el lennének vágva hazájuktól.

Ma már alig akad olyan szeglete a világnak, ahol a magyar mobiltelefon-tulajdonosok el lennének vágva hazájuktól. A Pannon GSM Távközlési Rt. számlás ügyfelei például 115 országban, 280 operátor hálózatában használhatják telefonjukat. A kártyás ügyfelek - csakúgy, mint a másik két szolgáltatóéi - csak akkor "barangolhatnak" külföldön, ha egyenlegükön megvan az ehhez megkövetelt összeg. A *127* kód beütésével igénybe vehető roaming 104 hálózatban működik, de a 17 operátor rendszerében - egyebek közt Ausztriában, Olaszországban, Spanyolországban és Norvégiában - egyszerűsített, kód nélküli mobilhasználatra is lehetőség van. Számlás előfizetőinek a cég nyári kedvezményeket is kínál a külföldi hívásokhoz: augusztus 31-éig 14 ország, köztük Ausztria, Görögország, Horvátország, Németország, Olaszország vagy Spanyolország egy-egy mobilszolgáltatójának hálózatából kapcsolási díj nélkül, percenként bruttó 249 forintot kell fizetni a hang- és adattovábbításért. Egyes szolgáltatóknál csúcsidőn kívül ennél olcsóbban is lehet hazatelefonálni (lásd táblázatunkat). Az akcióra kilenc államban már a Starmap szövetségen belüli együttműködés teremt lehetőséget. Amúgy a cégnél a roaming tarifái - zónától és a megvásárolt szolgáltatáscsomagtól függően - percenként 250 és 645 forint között vannak, ha a határon túlról telefonálunk haza, míg ha külföldi számot tárcsázunk, 400 és 1150 forint közötti összeget számlázhatnak ki a beszélgetés egy percéért. A fogadott hívások költsége Európában 103 forint percenként.

A T-Mobile Magyarország Rt. klienseinek 128 országban 282 partner közreműködésével van módjuk roamingra. A cég kártyás ügyfelei a *104# kód elküldésével aktiválhatják ezt a szolgáltatást, és 54 ország 106 hálózatából tudnak a *101* beütése után hívásokat kezdeményezni, de le is kérdezhetik és fel is tölthetik egyenlegüket. A leggyakrabban látogatott 12 ország, például Németország, Nagy-Britannia, Olaszország, Horvátország, Görögország 14 rendszeréből a kód nélküli roamingszolgáltatásra is van lehetőségük, hívást fogadni és sms-t küldeni pedig minden partner hálózatából tudnak. A havidíjas ügyfelek az egyszerűsített World Class csomagot is választhatják külön díj nélkül, bármely belföldi díjcsomag mellé. Így 22 partnerország kiemelt hálózatából bruttó 300, más hálózatokból 400 forintért lehet egy percig beszélgetni. Az utazási szezonban a T-Mobile Magyarország is kedvezményt kínál: ügyfeleinek július-augusztusban Ausztriában, Csehországban, Németországban, Hollandiában, Nagy-Britanniában és az Amerikai Egyesült Államokban a T-Mobile-csoport nemzetközi hálózatain barangolva hívás fogadásakor nem kell megfizetniük az Európában amúgy percenként 95 forintos díjat, csak az általuk kezdeményezett beszélgetéseket, adatforgalmat és elküldött üzeneteket számlázzák ki nekik.

A magyar Vodafone havidíjas előfizetői 131 ország 256 hálózatához csatlakozhatnak külföldi utazásaik során. Hívás fogadására ugyanezeken a helyeken van lehetőségük a feltöltőkártyás klienseknek is, akik 30 ország 52 szolgáltatójának rendszeréből tudnak beszélgetést kezdeményezni, méghozzá külön kód beütése nélkül, sőt ahol a Vodafone szolgáltatóként jelen van, pénzkeretüket is feltölthetik. A tarifák könnyen áttekinthetők: a havidíjas előfizetők például az 1. zónából, vagyis a szomszédos országokból (Szerbiát kivéve) a preferált hálózatokat használva percenként bruttó 260, más rendszerekről pedig 310 forintért telefonálhatnak. A legdrágább, 4. zónából 880, illetve 1100 forintba kerül egypercnyi telefon. Európában a hívások fogadásának díja percenként 95 forint. Vakációs akciója a Vodafone-nak is van: az egyéni ügyfelek - ezerforintos regisztrációs díj ellenében - szeptember 1-jétől hálózaton belül lebeszélhetik annak a pénznek a felét, amelyet a nyáron a Vodafone World roamingot használva az Európai Unió Vodafone és Vodafone-partner hálózatairól, illetve a horvátországi VipNET rendszeréről indított hívásokra költöttek.

A roamingba bevont országok és partnerszolgáltatók körét minden cég igyekszik bővíteni. A Pannon GSM például nemrég olyan, magyarok által ritkán látogatott országok szolgáltatóival is szerződött, mint Ghána vagy Sierra Leone. "Adatroamingra" tavaly nyár óta van módjuk a cég ügyfeleinek: a GPRS és az mms használata jelenleg 22 ország 27 hálózatában lehetséges. A T-Mobile idén tavasz óta Gabonra, Irakra és a Kajmán-szigetekre, néhány hete pedig Ecuadorra, Kongóra és Afganisztánra is kiterjesztette a barangolás lehetőségét. Az ügyfelek 56 hálózatból fogadhatnak mms-t, küldeni viszont csak magyar mobilosoknak tudnak, ugyanakkor sms-t csaknem 270 hálózathoz tartozóknak továbbíthatnak. A magyar Vodafone előfizetőinek 43 ország 55 hálózatából van lehetőségük GPRS használatára, illetve mms küldésére. Külföldi előfizetőnek viszont a Vodafone-telefonokról sem lehet mms-t küldeni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
HVG Hetilap

Határtalan küzdelem

Egy éven belül két komoly nemzetközi szövetséget is létrehoztak különböző európai országok egymással vetélkedő mobiltelefon-szolgáltatói, legfőképpen a közös versenytárs Vodafone előretörésének megfékezésére.

Kézilabda-vb: őket kell legyőznie a női válogatottnak a selejtezőben

Kézilabda-vb: őket kell legyőznie a női válogatottnak a selejtezőben

Kínai hackerek szálltak rá az amerikai haditengerészetre, rakétaterveket is loptak tőlük

Kínai hackerek szálltak rá az amerikai haditengerészetre, rakétaterveket is loptak tőlük

Rég nem látott düh Budapest utcáin - Nagyítás a hvg.hu fotóiból

Rég nem látott düh Budapest utcáin - Nagyítás a hvg.hu fotóiból

Élettársa ölhetett meg egy nőt Városföldön

Élettársa ölhetett meg egy nőt Városföldön

Újra könnygázt használtak a rendőrök a Kossuth téren - percről percre

Újra könnygázt használtak a rendőrök a Kossuth téren - percről percre

Nem lesz áramáremelés jövőre Lengyelországban

Nem lesz áramáremelés jövőre Lengyelországban