A mobilkommunikáció a telefont használók társas kapcsolatait, intimitásigényét, mi több, az időhöz és a térhez való viszonyát is átalakítja.

"Miután megismerkedtem Torral, sms-ben megírtuk, hogy tetszünk egymásnak. Egy idő után már olyanokat írtunk, hogy csókolózni akarunk, meg ilyenek, de másnap, mikor találkoztunk az iskolában, nem mertünk egymáshoz szólni, és kerültük egymás tekintetét. Nagyon ciki volt... Később már azt írtuk, hogy "Le akarok feküdni veled", de az iskolában még mindig nem szóltunk egymáshoz... Nem tudom, miért mer az ember ilyeneket leírni. Mintha két külön világ lenne." A norvég tinilány vallomását Lin Próitz, az Oslói Egyetem média és kommunikáció tanszékének tudományos munkatársa jegyezte fel s adta elő az MTA Filozófiai Kutatóintézete és a T-Mobile Magyarország Rt. által, Globalitás és lokalitás a mobilkommunikációban címmel rendezett budapesti konferencián. A kutató szerint az, hogy az embernek lehetősége van bármikor átlépni az sms biztosította, "gátlásoktól mentesebb" intimitás világába, az "én" megújítását és újraformálását eredményezheti.

A mobilkommunikáció a "paraszociális", vagyis a médián keresztüli kapcsolatoknak is kedvez - hangsúlyozta a matematikusból médiaguruvá avanzsált német Friedrich Krotz. Szerinte a könyvből, tévéből vagy az internetről megismert - kitalált vagy valós - személlyel létesített kapcsolatok burjánzása korántsem vezet a valóságkép torzulásához, az önismeret és a személyközi kapcsolatok leépüléséhez.

A személyes kapcsolatok könnyebb kialakításának lehetősége akár társadalmi mozgalmak létrejöttéhez is vezethet. Történt egyszer - mesélte Joshua Meyrovitz, az amerikai New Hampshire-i Egyetem professzora -, hogy egy izraeli hölgy tévedésből rossz számot pötyögött be mobilkészülékén. A véletlen úgy hozta, hogy egy palesztin férfinál csörrent meg a telefon. A beszélgetés során kialakuló kölcsönös szimpátia odáig vezetett, hogy később szándékosan is hívogatni kezdték egymást, főleg bombamerényletek után, megtudni, hogy a másik jól van-e. Ez lett a csírája a Hello Salom-Hello Szalám ingyenes és anonim forró vonalnak, amelyen azóta is kapcsolatot teremthetnek egymással az ellenségeskedésbe belefásult palesztinok és izraeliek. Politikai mozgalmak persze kevésbé karitatív tevékenységekre is szívesen használják a mobilkommunikáció adta lehetőségeket. Spanyolországban a márciusi terrortámadást követő választás előtt a mobilhálózaton terjedő híreknek és mozgósító üzeneteknek fontos szerepük volt a regnáló kormánypárt bukásában és a szocialista párt győzelmében, de bevetették ezt a fegyvert Magyarországon is a 2002-es választások előtt.

Az sms-ezés szerepe kultúránként eltérő lehet. A japánok például, szigorú udvariassági szokások miatt, képtelenek jelezni, ha a telefonon hívott félnek éppen alkalmatlan az idő a beszélgetésre, ezért gyakran szöveges üzeneteket küldenek beszélgetés helyett avagy előtt, hogy megtudják, alkalmas-e az időpont. Ha viszont már beszélnek, a japánok kevésbé szégyenlősek: nem vonulnak félre, mint az európaiak, akik még otthon is rendszerint saját szobájukba húzódnak, hogy elszigeteljék magukat a környezettől - figyelték meg a France Télécom társadalomtudományi laboratóriumának munkatársai.

A magánszféra visszaszorulása sokakat dühít - állapították meg a kutatók. "Az embernek nincs egy nyugodt pillanata. Ha bemész egy bárba vagy egy kocsmába, mindig van valaki, aki mobiljával éppen fényképeket kattintgat. Egyszerűen nincs magánéleted!" - fakadt ki a fiatalok mobilkultúráját és az "új média" használatát kutató finn Virpi Oksman egyik interjúalanya. Mások éppen azt vizsgálják, hogyan kapcsolja ki a mobilos a környezetét a tudatából. Joachim R. Höflich, az Erfurti Egyetem kommunikációtudomány és médiaintegráció-professzora egy olaszországi piazzán végzett megfigyeléseket a "térérzés hiányát" felülvizsgálandó: "Telefonálás közben az egyén átmenetileg nem vesz tudomást mások jelenlétéről. A beszélgetés végét gyakran kísérik a visszatérés gesztusai: az illető az órájára pillant, majd fölnéz, szemkontaktust keres az ott lévőkkel. Más a helyzet - teszi hozzá Höflich professzor -, amikor a telefonálás kifejezetten a résztvevőknek szóló színjáték, például egy üzleti tárgyaláson."

A médiapszichológiával foglalkozó amerikai Katleen M. Chumskey szerint a mobilhasználat megítélésénél az emberek kettős mércével mérnek. "Én csak vészhelyzetekre hordom magammal a telefonomat - idézi egy interjúalanyát -, úgyhogy általában nem túl érdekesek a beszélgetéseim. Legutóbb a gyerekeimmel vásároltunk, amikor a férjem hívott, hogy elmondja, már hazaért a munkából, és hogy mit szeretne vacsorára." Ha viszont egy másik ember telefonál hangosan, azt hajlamosak vagyunk jellemtorzulásnak betudni: "Egyik nap épp órára mentem, és ez a lány a mobilján társalgott. Nyilvánvaló volt, hogy a barátjával vitatkozik. Torkaszakadtából kiabált. Micsoda egy hisztis liba! - gondoltam -, azt akarja, hogy mindenki hallja... Tiszta hülyét csinált magából!"

A mobil- és a digitális technológia eredményeként az egyén életterei - a család, a munka, a párkapcsolat - világszerte egymásba csúsznak. A Szingapúri Nemzeti Egyetem információ- és kommunikációmenedzsment programján Lyn-Yi Chung és Sun Sun Lim úgy találta, hogy a mobiltelefon használata következtében a szingapúriak a korábbi "monokrón" helyett egyre inkább "polikrón" jellegzetességeket mutatnak, vagyis a tevékenységeket egyre gyakrabban párhuzamosan végzik. Az újfajta időszemléletre talán mégis a "mobilkrón" fogalom illik - véli a szóalkotó Chung -, aminek immár az is része, hogy az elvégzendőket minduntalan megszakítják, folyamatosan újraütemezik. A kutató, aki a vizsgálati alanyokat (beleegyezésükkel) árnyékként követte, és lejegyezte mobilbeszélgetéseiket, azt találta, hogy ez az időszemléleti változás felszabadító érzéssel jár, de egyúttal frusztrációt is okoz, mert soha semmit nem lehet fixnek tekinteni. Persze nem csak Szingapúrra igaz, hogy a randevúkat, találkozókat egyre ritkábban beszélik meg pontos időre és helyre. "Majd felhívlak, ha az Oktogonnál vagyok." De ha megbeszélik a helyet, a felek akkor sem törik össze magukat, hogy odaérjenek, hiszen ott van a diszkrét sms lehetősége: "Késem 10 percet."

BARTA JUDIT

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Adventi irodalmi naptár - december 11.

Adventi irodalmi naptár - december 11.

Meghalt Elekfi László nyelvész

Meghalt Elekfi László nyelvész

Csaknem a korábbi dupláját fizeti az állam az üzemi balesetek miatti táppénzre

Csaknem a korábbi dupláját fizeti az állam az üzemi balesetek miatti táppénzre

Micsoda siker! A magyar köztévé német kiejtése is bekerült a legkínosabbak közé

Micsoda siker! A magyar köztévé német kiejtése is bekerült a legkínosabbak közé

Ennyi volt: eltűnt az Apple alkalmazásboltjából minden idők egyik legjobb iPhone-os játéka

Ennyi volt: eltűnt az Apple alkalmazásboltjából minden idők egyik legjobb iPhone-os játéka

Tegyünk jót, együnk hamburgert - így is lehet

Tegyünk jót, együnk hamburgert - így is lehet