A legtöbb alkalmazottat foglalkoztató 50 cég közül 12-nél jelentettek be felsővezető-cserét az elmúlt egy évben Magyarországon - a közleményekből az indoklás a legtöbb esetben hiányzik. A multiktól távozók általábannemzetközi karrierjüket építik, a hazai tulajdonú vállalatok egyikénél-másikánál gyanítható, hogy a "közös megegyezéssel" lelépők kudarc miatt kaptak piros lapot.

Minél több főt foglalkoztat egy cég, annál gyakoribb a vezércsere - legalábbis ezt mutatják az elmúlt év napvilágra került üzleti hírei, melyek szerint az öt "legnépesebb" cég közül háromnál, az 50 közül csak 12-nél alakult át a felső vezetés az elmúlt egy évben. A legtöbb alkalmazottat - több mint 50 ezer főt - foglalkoztató MÁV Rt.-nél június 30-án járt le Zsákai Tibornak, a pályavasút üzletág főigazgatójának vezetői megbízatása, melyet az igazgatóság nem hosszabbított meg. A HVG információi szerint elsősorban azért nem, mert nem bizonyult kellően határozott vezetőnek. Helyére július 7-étől, három évre Mosóczi Lászlót nevezték ki.

Nem teljesen kizárt - bár Tömpe István vezérigazgató-helyettes a HVG-nek cáfolta -, hogy Zsákai felmentésében a MÁV és a belőle kivált és magánosított pályaépítő cégek közti szerződések ügye is szerepet játszott, amiből az állami vasúttársaságnak akár milliárdos kára is származhatott. A MÁV 1999-2000 közt két részletben adta magánkézbe az egyik ilyen vasútépítő társaságot, a Mávépcell Kft.-t, melyben Zsákai 2002 decemberéig felügyelőbizottsági (fb) tag volt. Az eladás miatt a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium ellenőrzést folytatott, és az Országos Rendőr-főkapitányság is vizsgálódott, de végül nem találtak elég indokot a nyomozás megindítására (HVG, 2003. június 21.). Egy tavaly a MÁV-nál folytatott vizsgálat viszont azt állapította meg, hogy a cégóriás jogtalanul szállított két éven át ingyen a pályaépítő cégek - így a Mávépcell Kft. - számára építési alapanyagokat. A HVG információi szerint az ügyben közvetve Zsákait is felelősnek találták.

Albrecht Lórántnénak, a Zalakerámia Rt. gazdasági vezérigazgató-helyettesének is lejárt - mindössze egy évre szóló - szerződése, melyet nem hosszabbítottak meg: helyére 2004. június 23-ától Hadnagy Zoltán került. Egy héttel később Bánk Endre pénzügyi igazgató is távozni kényszerült a cégtől. Hivatalos információhoz a HVG nem jutott az ügyben, de nem kizárt, hogy a vezércserékhez köze van a két főrészvényes, az Általános Értékforgalmi Bank Rt. és a Lasselsberg Ceramics Kft. civakodásának (HVG, 2004. május 15.). Szerepet játszhatott, hogy június 9-én a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója - legközelebb súlyosabb szankciókat kilátásba helyezve - figyelmeztette a Zalakerámia Rt.-t, mert az egy részvénykibocsátást követően késve nyújtotta be éves jelentését. Június végén ráadásul a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete félmillió forintos felügyeleti bírság megfizetésére kötelezte a céget, mivel az "tájékoztatási kötelezettségének nem eleget téve" hozott nyilvános forgalomba értékpapírt.

A Rába Futómű Kft. ügyvezető igazgatója 2004. január eleje óta Pintér István, aki 2003 áprilisa óta egyúttal a tulajdonos Rába Holding vezérigazgatója. A legnagyobb Rába-leány élére azután érkezett - Fekecs Béla Zoltán helyére - a 46 éves fővezér, hogy az a tavalyi év első kilenc hónapjában 3,5 milliárd forintos deficitet halmozott fel. A Paksi Atomerőmű Rt.-től tavaly decemberben közös megegyezéssel távozott a gazdasági vezérigazgató-helyettes Küzdy Gábor, egy időben azzal, hogy Kocsis István vezérigazgató Kováts Balázst, az erőmű sajtóreferensét is felmentette tisztségéből. A vezetők távozása feltehetőleg összefüggésben áll a 2003. áprilisi erőműbalesettel (a kettes blokk tisztítótartályából radioaktív gáz szivárgott ki), illetve az ezt követő kommunikációs káosszal (HVG, 2003. április 26.).

Küzdy távozása előtt két hónappal "közös megegyezéssel" távozott a Mol Rt. földgáz divíziójának éléről Szemmelveisz Zoltán. Piaci pletykák szerint erre - akárcsak Szitó János, a Panrusgáz Magyar-Orosz Gázipari Rt. vezérigazgatójának márciusi menesztésére - azért került sor, hogy a Mol megszabaduljon az üzletág eladását nem kellően támogató vezetőktől. Szempont lehetett az is, hogy Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató fiatalabb csapatot szeretett volna vezetői székben látni. Szemmelveisz és Küzdy egyébként a jelek szerint duófélét alkot: 2000 végén együtt távoztak a Prímagáz Hungária Rt.-től, a vezérigazgatói, utóbbi a gazdasági igazgatói székből, miután a vállalat az év első kilenc hónapjában - részben a magas gázárak miatt - közel 2 milliárd forintos rekordveszteséget ért el.

Az elmúlt egy évben a Kereskedelmi és Hitelbank Rt.-nél is vezércsere történt: az operációs divízió vezetője, Geiszt György 2004. január 5-én "magánéleti okok miatt" lemondott posztjáról, helyére májusban a korábban az informatikáért felelős ügyvezető igazgatói posztot betöltő Beke Lajos került. Tavaly decemberben véglegesítették pozíciójában az augusztustól megbízott vezérigazgatóként tevékenykedő John Hollowst, aki a tulajdonos belga KBC banktól érkezett a brókerbotrány miatt júliusban lemondott - jelenleg lakóhely-elhagyási tilalom alatt álló - Rejtő E. Tibor helyére.

A Matáv műszaki vezérigazgató-helyettese, egyben a hálózati rendszerek üzletág igazgatója, Manfred Ohl viszont békésen távozott a cégtől április 30-án, a vállalat szerint egyszerűen azért, mert az anyacég Deutsche Telekom (DT) egy másik leányánál - a Hrvatski Telekomnál - kínált neki vonzó állást. Helyére július 12-én érkezett Peter Janeck, a DT vezetékes üzletágától, a T-Comtól.

Nemzetközi, mégis cégen belüli átszervezésnek tekinthető az is, hogy a Csemege-Match Rt. élére tavaly szeptemberben új kereskedelmi igazgató került: a 45 éves Dominique Beumont a francia Match igazgatóságáról jött. Hasonló váltás az is, hogy Thomas Faustmann korábbi termelésért felelős ügyvezető igazgató személyében április 1-jétől új ügyvezető elnöke van az Audi Hungária Motor Kft.-nek. Jürgen Lunemann megbízatása ez év augusztus 1-jén járt volna le, de miután az ingolstadti gyár vezetője április 1-jével nyugdíjba vonult, s helyére a neckarsulmi gyár vezetője lépett, az ott megüresedett gyárvezetői posztra Lunemannt választotta az Audi AG elnöksége. A Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. ügyvezetésének elnökéről, Nemes Tiborról is hónapokkal korábban tudni lehetett, hogy január 1-jén visszavonul tisztségéből, s csak tanácsadóként segíti a cégcsoport munkáját. Helyét a pénzügyi, logisztikai és számítástechnikai területeket ügyvezető igazgatóként felügyelő Feiner Péter vette át.

Február végén az OTP Bank Rt. ügyvezető igazgatója és fb-tagja, Gyulainé Zsakó Zsófia az OTP Jelzálogban Rt. elnök-vezérigazgató-helyettesi posztjára került. "Huszonöt évet töltöttem a banknál - meséli Gyulainé -, tíz évet dolgoztam kontrollingterületen. Nem maradt számomra fejlődési lehetőség, a munkám rutinná vált, váltani akartam." Mint elmondta, kapóra jött, hogy a Jelzálogbanknál - melynek mérlegfőösszege az elmúlt években mintegy 700 milliárd forintra nőtt - a többi mellett a számviteli és kontrollingfeladatokat is ellátó vezetőt kerestek.

A jelek szerint ugyancsak karrierépítés céljából hagyta el július 1-jén a Tiszai Vegyi Kombinát Rt.-t (TVK) Kosztolányi Ágnes humánerőforrás-igazgató. A vállalatnál egyébként az elmúlt fél évben egymást érik az átszervezések - a cég közleményei szerint a TVK és a Slovnaft a.s. petrolkémiai termelési és kereskedelmi tevékenységének összehangolása céljából. Galba Béla műszaki és szolgáltatási igazgató 2003. december végén távozott a TVK-tól, de nem messzire: a TVK-Automatika Kft. ügyvezető igazgatója lett. Január 1-jén termelési igazgatóvá nevezték ki Sebestyén Lászlót, a polimer üzletág igazgatójává pedig Csernyik Istvánt. Június 7-én távozott a cégtől Nagy András, a polimer üzletág értékesítési ügyeiért felelős vezérigazgató-helyettes, akinek a helyét az Unilevertől érkezett Piry László vette át.

SCHWEITZER ANDRÁS

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Remekeltek a magyar szumósok Tallinnban

Remekeltek a magyar szumósok Tallinnban

Japán átfordult a Csodálatos harmónia korszakára, és már előre örül neki

Japán átfordult a Csodálatos harmónia korszakára, és már előre örül neki

Lajos herceg egyéves lett, és új fotókkal lehet ünnepelni

Lajos herceg egyéves lett, és új fotókkal lehet ünnepelni

Több magyar született tavaly Németországban, mint Nógrád megyében

Több magyar született tavaly Németországban, mint Nógrád megyében

Ön is a Facebookon locsolkodik? Ne aggódjon, nincs vele egyedül

Ön is a Facebookon locsolkodik? Ne aggódjon, nincs vele egyedül

A jet-skik ellen tiltakoznak a Balatonnál

A jet-skik ellen tiltakoznak a Balatonnál