Tavaly egyes adatok szerint jóval kevesebb, mások szerint némileg több működő tőke érkezett Magyarországra, mint egy esztendővel korábban. Igazán figyelemreméltó változás azonban a mérleg másik oldalán következett be: megugrott a magyarországi vállalatok külföldi tőkekivitele.

A kelet-közép-európai országok működőtőke-vonzási képessége csökkenőben van - állapította meg az ENSZ fejlesztési szervezete, az UNCTAD áprilisban publikált tanulmánya. E szerint a tíz új EU-tagországba áramló közvetlen befektetés 2003-ban a régi tagállamokba érkező tőke mindössze 3,6 százaléka volt, szemben az 1995-ös 10,6 százalékkal. Az említett országcsoporton belül a lassan a privatizációs folyamat végére érő kelet-közép-európai régióba 2003-ban 26 milliárdnyi működő tőke érkezett, 7 milliárd dollárral kevesebb, mint egy esztendővel korábban.

Magyarország számára 2003 - a működőtőke-importot tekintve - siralmasan indult. Januárban három külföldi cég jelentette be teljes vagy részleges kivonulását. Az amerikai számítógép-ipari óriás IBM székesfehérvári gyárát zárta be, a holland Royal Philips Electronics Szombathelyről kínai telephelyére vitte a képcsöves monitorok előállítását, a svéd építőipari nagyhatalom, a Skanska AB néhány periferiális piacról, így Magyarországról, Lettországból és Litvániából való kilépése mellett döntött, a francia PSA Peugeot-Citroen-csoport a szlovákiai Nagyszombatot (Trnava) választotta új összeszerelő üzemének telephelyéül. Ez utóbbi különösen nagy presztízsveszteség volt a Medgyessy-kormánynak, mivel 2002 novemberében a miniszterelnök azért lobbizott Jean-Martin Folznál, az autógyár vezérigazgatójánál, hogy új kelet-európai bázisuk Magyarországon legyen. Novemberben aztán szintén kudarcként könyvelhette el a kabinet, hogy a dél-koreai Hyundai cég Szlovákiára és Lengyelországra szűkítette tervezett közép-európai kisautógyártó üzemének lehetséges helyszíneit. És ha mindez nem lett volna elég, ott voltak még a forintbajok: a magyar valuta árfolyama a rendszerváltozás óta egyszer sem mozgott olyan kiszámíthatatlanul, mint tavaly, ami igencsak növelte a külföldi beruházók árfolyamkockázatát.

A gyenge kezdetet mindezek ellenére aránylag erős folytatás követte. A működőtőke-befektetésekről pontos vállalati adatok hiányában lehetetlen toplistát készíteni, ám annyit tudni lehet: a pénz zöme a hagyományos gyártókapacitásokba ment, elsősorban az élelmiszeriparba, valamint az üzleti szolgáltatásokba és a pénzügyi szektorba. A svéd Electrolux közel 65 millió eurós zöldmezős beruházás keretében új hűtőgépgyárat létesített Nyíregyházán, amely a tervek szerint 2005 elején startol, s évente 560 ezer fagyasztóval kombinált hűtőszekrényt állíthat majd elő. Így a már meglévő jászberényi gyártóbázissal az Electrolux éves fehéráru-termelése 4 millió darab körül alakulhat, amivel a svéd cég a legnagyobb hűtőkészülék-gyártóvá lép elő Európában. Az osztrák OMV a második helyre került a magyarországi üzemanyag-kiskereskedelmi piacon, miután a British Petroleum (BP) németországi leányával, a Deutsche BP-vel kötött 377 millió eurós üzlet részeként 55 magyarországi Aral-kutat vásárolt. A japán Suzuki 60 milliárd forintot ruház be a következő két évben az esztergomi gyártókapacitás növelésére - jelentette be a társaság tavaly áprilisban. Európai gyárai pénzügyi és adminisztratív központjának tavalyi, Magyarországra telepítése után 43 európai számítástechnikai részlegét is Székesfehérvárott koncentrálta az amerikai Alcoa alumíniumipari vállalatóriás.

A Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) jegyzett hat hazai áramszolgáltató vállalatban ötben több mint 90 százalékkal, egyben, a Dél-magyarországi Áramszolgáltató Rt.-ben 61 százalékig tulajdonos külföldi cégek (a német RWE Plus, az E.On, valamint a francia EdF) az utolsó fillérig magyarországi fejlesztésekre fordították a részvényeik után járó osztalékot. A hazai kereskedelmi vonal is gyarapodott: a múlt év végén végrehajtott 5,5 milliárd forint tőkejuttatás után újabb, 4,5 milliárdnyi tőkeinjekciót adott a belga tulajdonos rotterdami bejegyzésű cége, a Louis Delhaize Participation Nederland B.V. a Csemege-Match Rt.-nek, miközben a Tesco és Auchan hipermarketek, az OBI, a Praktiker, az Electro World szakáruházak tovább terjeszkedtek.

A 2003-as esztendő mégis elsősorban a magyar cégek külföldi aktivitása miatt lehet majd emlékezetes. A honi vállalatok a határon túl összesen 1,3 milliárd eurónyi tőkét fektettek be (egy évvel korábban még alig 200 milliónyit). A rendszerváltozás óta összesen mintegy 3 milliárd eurónyi tőkekivitel több mint 40 százaléka tavaly valósult meg. Elemzők és kutatók ezt annak tudják be, hogy a magyarországi mércével nagyvállalatok kinőtték belföldi piacaikat, s ahhoz, hogy nyereségük tovább növekedjék, és hatékonyabbá váljanak, több ügyfélre és több megrendelésre van szükségük - s ezt csak külföldön találják meg. A magyarországi cégek tőkekivitele jelenleg nagyjából fele-fele arányban oszlik meg Nyugat-, illetve Közép- és Kelet-Európa között. Míg eleinte a (régi) EU-országokba irányuló működőtőke-befektetések domináltak, az utóbbi években felértékelődött a közép-kelet-európai régió.

A tőkekiviteli listát két, a BÉT-en jegyzett társaság, a Mol Magyar Olaj- és Gázipari Rt. és az OTP Bank Rt. vezeti, e duó adta az összes exportált tőke kétharmadát. A Mol 505 millió dollárért megvette a horvát Industrija nafte d.d. (INA) egynegyedét, míg az OTP Bank a bolgár DSK Bankot vásárolta fel 311 millió euróért. A Demján Sándor fémjelezte TriGránit Fejlesztési Rt. tavaly év végén Pozsonyban átadta a Millenium Tower II. nevű irodaházat, a 30 millió eurós beruházási összeg egyharmadát a TriGánit saját forrásból fedezte, kétharmadát pedig bankhitelből. A kisebb társaságok közül a Pannonplast Műanyagipari Rt. a romániai Sepsiszentgyörgyön vásárolt gyárat, amely a holland Unilever számára állít elő csomagolóeszközöket; a Globus Konzervipari Rt. első külföldi akciójaként megvásárolta a lengyel Elsner Poland négy, fagyasztott gyümölcsöt és zöldséget előállító gyárát; a Danubius Szálloda és Gyógyüdülő Rt. Csehországban (Mariánske Láznéban) és Romániában (Szovátán) egy-egy szálloda- és fürdőkomplexum gazdája lett.

CSABAI KÁROLY

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Az író, aki a saját díján elnevette magát

Az író, aki a saját díján elnevette magát

Már vannak gyanúsítottak az észak-írországi újságíró-gyilkosság ügyében

Már vannak gyanúsítottak az észak-írországi újságíró-gyilkosság ügyében

Bekeményített a Facebook: sorra törli a brit szélsőjobbosokat az oldalról

Bekeményített a Facebook: sorra törli a brit szélsőjobbosokat az oldalról

Őrizetbe vették a fűben magára hagyott újszülött édesanyját

Őrizetbe vették a fűben magára hagyott újszülött édesanyját

Napos idővel indul a hosszú hétvége

Napos idővel indul a hosszú hétvége

CD-lemezeken szállították le a Trumpot vizsgáló jelentést, és nem véletlenül

CD-lemezeken szállították le a Trumpot vizsgáló jelentést, és nem véletlenül