Bár az olimpia évében nőtt a magyar sportolók ötkarikás játékokon való részvételét pénzzel vagy természetben támogatni hajlandó hazai cégek száma, az idén összességében mégis a tavalyinál kevesebb lehet a szponzori pénz.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) 2004. évi 2,3 milliárd forintos összbevételének alig több mint 10 százalékát, 271 millió forintot remél a szponzoroktól, és az e körből származó támogatások 70 százaléka, 188 millió forint érkezett be az első félév végéig - tájékoztatta a HVG-t Molnár Zoltán, a MOB ügyvezető igazgatója. Tavaly 294 milliót utaltak át a szponzorok a bizottság kasszájába, a készpénzes adakozást meghaladó mértékben pedig természetbeni támogatást nyújtottak.

A szponzorok a két nyári olimpia közötti négyéves ciklusokra szerződnek a MOB-bal, és attól függően, mennyi pénzt, terméket, illetve szolgáltatást ajánlanak támogatásként, négy különböző kategóriájú támogatói titulust kapnak (lásd táblázatunkat), amit folyamatosan használhatnak. A támogatások két formában érkeznek: a cégek egy része csak pénzt ad, mások csak természetbeni juttatást, s vannak, amelyek a kettőt kombinálják.

A legnagyobb összeget a Sydney után bevezetett új támogatói kategóriába, a gyémánt fokozatúak közé tartozó három társaság, az Adidas Budapest Kft., a Szerencsejáték Rt. és a T-Mobile Magyarország Rt. adja. Az olimpia közeledtével - ahogy az ilyenkor lenni szokott - bővült a támogatói kör, tavalyhoz képest tízzel több cég látja értelmét az ötkarikás játékokra készülő magyar versenyzők szponzorálásának, közülük öten évente legalább 30 millió forintnyi adományt ígértek, a többiek pedig minimum 10 milliónyit. Nagy visszatérő a Mol Magyar Olaj- és Gázipari Rt., amely a 2000-es sydneyi olimpia után nem újította meg lejárt szerződését, mondván, "az 1992-2000 között támogatásként az olajcég által kifizetett összesen 120 millió forint és az azért kapott szolgáltatás nem állt arányban" (HVG, 2003. május 3.). Ez év elején azonban a Mol meggondolta magát, és csatlakozott az arany fokozatú főtámogatói körhöz.

Az olajcég készpénzzel segítette a felkészülést és az athéni indulást, ugyanúgy, mint a Budapesti Elektromos Művek Rt. (Elmű) vagy a Paksi Atomerőmű Rt. Pénzadomány mellett a QBE Atlasz Biztosító Rt. biztosításokat köt a magyar sportolókra, a McDonald's étkezési jegyeket, a Samsung elektronikai készülékeket ad. A magyar olimpiai csapat hivatalos bankja, az arany fokozatú támogató Kereskedelmi és Hitelbank Rt. (K&H) sportolókat ábrázoló Visa-bankkártyákkal kedveskedett a MOB elnökségi tagjainak, valamint az olimpiára magukat kvalifikáló versenyzőknek. Emellett mintegy 100 ezer olimpiai bankkártyával népszerűsíti az ötkarikás mozgalmat. A K&H több rendezvény szervezésével is készült a játékokra: öt megyeszékhelyen futónapot szervezett, míg Budapesten a már hagyományos olimpiai maratonváltó és éjszakai futás mellett a Sportszigetet és a Gyermekszigetet támogatta. A bank lízingcége emellett autókkal ösztönözte az olimpikonok felkészülését: az érem-, illetve pontesélyes magyar sportolók felkészülését segítő Athén Clubon keresztül ötven darab Opel Astra Viva típusú személygépkocsit adott át használatra többek között Primász Ágnes és Sós Ildikó vízilabdázóknak, Sidi Péter sportlövőnek, Vaszi Tünde távolugrónak, Hormay Adrienn, Tóth Hajnalka és Boczkó Gábor vívóknak, Horváth Gábor kajakosnak, Kozmann György kenusnak, Likerecz Gyöngyi súlyemelőnek és Káté Gyula bokszolónak.

Autókat ad használatra a Mercedes-Benz magyarországi vezérképviselete is, pénzzel azonban e cég külön nem szponzorál. Igaz, az olimpiai támogatások között amúgy is a természetbeni juttatások dominálnak. A MOB legjelentősebb szponzora, az Adidas például a 350 fős olimpiai csapatot ruházza fel 38 különböző termékével, amelyek összesen mintegy 150 millió forint értékűek. A T-Mobile a mobiltelefonálások költségeit állja, emellett segíti a MOB internetes honlapjának megjelenését.

A két szállodai támogató, a Danubius és a Hunguest hoteljeit a sportolók az edzőtáborozás ideje alatt térítésmentesen használhatták. A Malév Rt. a sportolókat utaztatja, míg a Magyar Televíziótól a MOB reklámidőt is kap, amit más szponzorai is hasznosíthatnak. A Molon kívül a másik visszatérő szponzor a Béres Gyógyszergyár Rt., amely 2000-es kilépését követően tavaly ősztől a MOB arany fokozatú támogatójaként 2004. december végéig hétszáz sportolónak biztosítja naponta az Actival Max multivitaminját, összesen 511 ezer darab tablettát, 27 millió forint értékben. Jóllehet az általános szponzorálás a jellemző, néhány cég előre kiköti, mely sportágakat, illetve csapatokat kedvezményez: a Szerencsejáték Rt. például a vízilabdázókat finanszírozza, az Elmű pedig a kézilabdázókat.

"Nagyobb összegű támogatást ígérő szponzorok nem tűntek fel az elmúlt években. Újdonságként viszont az utóbbi években egyre több magánszemély segít, akár 1-2 millió forinttal" - összegezte a hazai olimpiai szponzorálási tendenciát Molnár Zoltán. A magánbefektetők közül a legtöbbet Nagy György, a Wallis-cégbirodalom társalapítója áldozza az ötkarikás mozgalomra, legalábbis a hazai cégek mellett egyedül neki sikerült felkerülnie az évente 3-10 millió forintos támogatást nyújtók listájára.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottságot (NOB) a legnagyobb összegekkel támogató 11 multinacionális vállalat (lásd Topon vannak című írásunkat) közül három - az amerikai Coca-Cola és McDonald's, valamint a dél-koreai Samsung - is szükségét látta, hogy magyarországi leányvállalatán keresztül külön is támogassa a MOB-ot, pedig erre üzleti érdek nem kötelezi őket, minthogy az anyavállalatoknak a NOB-bal kötött szerződése alapján reklámjaik biztosan láthatók lesznek a legtöbb sporteseményen.

CSABAI KÁROLY

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
HVG Hetilap

Topon vannak

Az augusztus 29-ei záróünnepéllyel ötödik olimpiai ciklusának végére ér a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB)...

Kiöntött a Balaton Keszthelynél

Kiöntött a Balaton Keszthelynél

4 általános munkahelyi baki és megoldásuk

4 általános munkahelyi baki és megoldásuk

Arcszkennerrel szerelnének fel minden amerikai repülőteret

Arcszkennerrel szerelnének fel minden amerikai repülőteret

Meghalt a Celtic Glasgow BEK-győztes csapatkapitánya

Meghalt a Celtic Glasgow BEK-győztes csapatkapitánya

Mindkét irányból tilos volt a behajtás, nem érdekelte, meghalt az utasa

Mindkét irányból tilos volt a behajtás, nem érdekelte, meghalt az utasa

Srí Lanka: Letartóztatták a merénylőket szállító sofőrt is

Srí Lanka: Letartóztatták a merénylőket szállító sofőrt is