Egymás után javulnak a magyarországi hitelintézetek bankbetéteit és egyéb kötelezettségeit értékelő külföldi minősítések, tőkeellátottságuk felminősítése azonban még várat magára. Az utóbbi ugyanis nemzetközi összehasonlításban csak gyenge vagy közepes.

A Moody's Investor Service amerikai befektetés- és hitelminősítő ügynökség július közepén javított a Kereskedelmi és Hitelbank Rt. (K&H) tőkeellátottságát mérő mutatóján, egyúttal további felminősítést valószínűsítő pozitív értékelést tett. A Moody's azzal indokolt, hogy a bank a brókercégénél, a K&H Equities Rt.-nél tavaly felfedezett csalás után teljesen felülvizsgálta kockázatkezelési módszereit, egyúttal megerősítette belső eljárási rendjét. Így a bank visszakapta tavaly októberben a K&H-brókerbotrány miatt elveszített renoméját - akkor rontották le ugyanis az amerikaiak a bank tőkeellátottsági osztályzatát egy fokkal. 2002 decembere óta változatlan ugyanakkor a K&H rövid, illetve hosszú lejáratú betéteinek és egyes kötelezettségeinek "első osztályú" besorolása a Moody'snál. A hitelminősítő ugyanis elegendőnek tartja a két tulajdonos, a belga KBC Bank és a holland ABN Amro Bank támogatását, ami például a tavalyi év végi 22,7 milliárd forintos tőkeemelésben kézzelfoghatóan is megmutatkozott.

További három magyar pénzintézet, az OTP Jelzálogbank Rt. (OJB), az FHB Földhitel- és Jelzálogbank Rt., valamint a Postabank és Takarékpénztár Rt. hitelbesorolása változott az elmúlt egy évben a Moody'snál, míg a hitelminősítő által tavaly novemberben először osztályzott CIB Bank Rt. elsőrendű betéti és jó tőkeellátottsági kalkulussal debütált. Az OJB forintban kibocsátott jelzáloglevelei júniusban a legmagasabb, a magyar államadósságéval azonos osztályba soroltattak, egyúttal minősítésük megegyezik az FHB forintos jelzálogleveleiével. Utóbbi ezt a jegyet még 2002 októberében, kizárólagos állami tulajdonú bankként érdemelte ki. A Moody's úgy ítélte meg, hogy az OJB saját jelzálogkötvény-fedezeti előírásai még a magyarországi jelzálogtörvényéinél is szigorúbbak. Tőkeellátottsági osztályzata több nagybankét, így például a K&H-ét is egy osztályzattal meghaladja, mivel - indokolt a Moody's - a 2002 áprilisától működő OJB kizárólagos gazdája az amerikai cég által szintén nagyra értékelt OTP Bank Rt. Még így is csak közepes a legtőkeerősebb hazai bank tőkeellátottsági-osztályzata, ám az amerikai Business Week gazdasági hetilap július végén publikált hagyományos, piaci érték alapján elkészített ezres rangsorába - fennállása óta először az idén - az OTP Bank bekerült.

Az FHB rövid és hosszú távú betéteinek és kötelezettségeinek besorolását, valamint jelzálogkötvényeit tavaly júniusban még leminősítést valószínűsítve tette a Moody's úgynevezett figyelőlistára, bizonytalan volt ugyanis, hogy az FHB tavaly tavasszal meghirdetett privatizációja során mekkora tulajdoni hányada marad az FHB-ban az államnak. Miután a kormány úgy döntött, hogy az FHB-részvények többsége (50 százalék plusz egy részvény) továbbra is az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt.-é lesz, a Moody's elállt leminősítési szándékától, sőt az FHB tőkeellátottsági addigi negatív kilátásait tavaly októberben stabilra, augusztus elején pedig pozitívra, azaz felminősítést valószínűsítőre javította. Szintén stabilról pozitívra módosította a Postabank tőkeellátottsági osztályzatának kilátásait a Moody's tavaly szeptemberben, amikor arról értesült, hogy az osztrák Erste Bank AG megvásárolja, majd magába olvasztja a kilencvenes évek hazai botránybankját. Lendített a Magyar Külkereskedelmi Bank Rt. (MKB) Moody's-besorolásán is az állami tulajdonú Konzumbank Rt. múlt évi megvásárlása. A bankvétel kapcsán az amerikaiak tavaly novemberben még csak megerősítették az MKB betéti és tőkeellátottsági osztályzatait, augusztus elején viszont már az egy éven belüli felminősítést is kilátásba helyezték.

A brit Fitch Ratings befektetés- és hitelminősítő ügynökség, amely a magyarországi bankokat szintén véleményezi, tavaly decemberben két fokozattal (az Erstéével megegyező szintre) javította a Postabank támogatottsági besorolását, mondván, szükség esetén az osztrákok "rendkívül nagy bizonyossággal" kisegítenék újdonsült magyar érdekeltségüket - olvasható a Fitch indoklásában. Szintén az elmúlt év végén a Fitch az amerikai GE Capital által 99,3 százalékban tulajdonolt Budapest Bank Rt. (BB) támogatottsági besorolásán is javított, de csak egy fokkal, amivel mindössze a Postabank Erste-vásárlás előtti szintjére került. Ez a hitelminősítő cég azon megítélését tükrözi, hogy a GE Capital probléma esetén csak "mérsékelt intenzitással" védené magyarországi leánybankját. Két magyar hitelintézetet, a CIB Bankot és K&H-t pedig a Fitch már tavaly áprilisban felminősített, Magyarország közelgő EU-csatlakozására hivatkozva.

A Takarékbank Rt. augusztus elején debütált a szintén amerikai Standard and Poor's (S&P) befektetés- és hitelminősítő ügynökségnél , s egyből magasabb besorolást kapott, mint az S&P által osztályzott másik négy magyarországi pénzintézet, a CIB, a K&H, az MKB és az OTP Bank. Ezt az S&P az idén áprilisban az alapító takarékszövetkezetek többségi, 55,5 százalékos tulajdonába került Takarékbank "kielégítő tőkehelyzetével és eszközminőségével" indokolta. Igaz, a négy nagybankot az S&P utoljára 1997-ben minősítette; hosszú lejáratú hiteleikről akkor azt állapította meg, hogy fizetőképességüket a kiszámíthatatlan vagy bizonytalan működési környezet korlátozhatja. E véleményén azóta az S&P nem módosított, mert az utóbbi időben inkább az államok besorolására specializálódik. Ezért is meglepő, hogy a Takarékbank nála, s nem a magyarországi bankpiacot jobban ismerő Moody'snál vetette alá magát nemzetközi minősítésnek.

Az S&P ugyanis inkább a hazai bankrendszer egészéről tesz közzé elemzést. Ez év márciusban például azt állapította meg, hogy "Magyarországnak középtávon kedvezőek a kilátásai, a bankpiacon további konszolidáció zajlik majd le, amely javíthatja a pénzintézetek profitabilitását, miközben a magyarországi bankfelügyelet és szabályozás is javul a jövőben". E véleménye részben egybecsengett a Moody's négy hónappal korábbi elemzésével, miszerint "a magyar bankrendszer kilátásai jók, a hitelintézetek stabilak, a követelések minősége jó". A Moody's azonban még azzal is bókolt, hogy úgy értékelt: Kelet- és Közép-Európa egyik legversenyképesebb és legfejlettebb bankrendszere a magyar.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Ma őrizetbe vehetik a Portugáliának kiadott, Ronaldo szexbotrányát kirobbantó hackert

Ma őrizetbe vehetik a Portugáliának kiadott, Ronaldo szexbotrányát kirobbantó hackert

Végleg otthagyja a parlamentet a volt jobbikos Hegedűs Lórántné

Végleg otthagyja a parlamentet a volt jobbikos Hegedűs Lórántné

Bekerült a Microsoft Store-ba a legendás CorelDRAW

Bekerült a Microsoft Store-ba a legendás CorelDRAW

14 milliót tapsolt el a Fidesz a februári frakcióülésre

14 milliót tapsolt el a Fidesz a februári frakcióülésre

"Országos vészhelyzet fenyeget a no-deal Brexit miatt"

"Országos vészhelyzet fenyeget a no-deal Brexit miatt"

Pénzt kaphatnak diákok, hogy megnézhessék Ferenc pápát Csíksomlyón

Pénzt kaphatnak diákok, hogy megnézhessék Ferenc pápát Csíksomlyón