2003-ban a bankok átlagosan harmadával növelték vállalati és lakossági klienseiknek nyújtott hiteleiket, minek...

2003-ban a bankok átlagosan harmadával növelték vállalati és lakossági klienseiknek nyújtott hiteleiket, minek következtében az ügyfélhitelek aránya az összes kihelyezéseken belül 60 százalékról 63-ra emelkedett. A hitelexpanzióban a döntő szerepet a lakáshitelezés játszotta, amiben az OTP Jelzálogbank Rt. vitte el a pálmát: egy év alatt 418 milliárd forinttal növelte kihelyezéseit, ami a banki lakáshitelek 730 milliárd forintnyi növekményének bő felét adta. Fő vetélytársai, a Földhitel- és Jelzálogbank Rt. (FHB) és a HVB Jelzálogbank Rt. hitelbővülése egyenként csak tizede volt az OTP leánybankjáénak, a fennmaradó egyharmadnyi részen (ami mintegy 230 milliárd forintos növekmény) a Postabank és Takarékpénztár Rt., a Kereskedelmi és Hitelbank Rt. (K&H), a Magyar Külkereskedelmi Bank Rt. (MKB), a CIB Bank Rt., a Raiffeisen Bank Rt. és az Erste Bank Hungary Rt. osztozott.

A csupán 2002 februárja óta működő, de az anyabanktól átvett ügyfelekkel egyszersmind megtámogatott OTP Jelzálogbank két év alatt a nagybankok közé tornászta föl magát: 670 milliárd forintos mérlegfőösszegével 2003 végén már 7. volt a bankmezőnyben, ügyfélhitel-állományával pedig a 6. helyezés birtokosa. Viszont tényleg a "semmiből" futott föl pár év alatt a középbanki mezőnybe az FHB, megelőzve az egykor még a nagybankok közé számító Általános Értékforgalmi Bank Rt.-t és az évről évre hátrább sorolódó Inter-Európa Bank Rt.-t. A lakáshitelek mellett a lízingfinanszírozással taroltak a bankok. Különösen a Raiffeisen-csoport és a CIB Bank. Utóbbi e téren duplázott 2003-ban, s ez a 90 milliárd forintos növekmény tette ki ügyfélhitel-bővülésének felét.

A bankok saját tőkéjének gyarapodása lépést tartott a hitelállomány felfutásával, s ez nem is lehetett másképp, hiszen a pénzintézeti fizetőképesség felett őrködő Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) és a bankrendszer stabilitásáért felelős Magyar Nemzeti Bank (MNB) árgus szemekkel figyeli a tőkemegfelelési mutatók alakulását. A legnagyobb tőkegyarapodás a jelzálogbankokhoz kötődött, bár az OTP Bank és a K&H saját tőkéje is az átlagosnál jobban bővült. Az OTP-nél a bolgár DSK bank megvásárlása miatt volt szükség a tőkeerő jelentős növelésére, amit a teljes adózott profit "megtakarításával", eredménytartalékba helyezésével értek el az osztalékról lemondó tulajdonosok, a K&H-nál pedig a hazai piacon való terjeszkedés tett szükségessé egy 10 milliárd forintos tőkeemelést.

A kereskedelmibank-szektor együttes adózott nyeresége soha nem látott magasságba szökött, és a nagy ugrás mögött döntően a lakáshitelezésben aktív bankok szédületes profitnövekménye állt. Nagyot lendített ezen az üzletágon ugyanis az állami kamattámogatások visszafogásának a híre. Az OTP Bank 24 milliárd forinttal (47 milliárdról 71 milliárd forintra) duzzasztotta adózott nyereségét, amihez még hozzájön a tulajdonában álló OTP Jelzálogbank 7 milliárd és a Merkantil Bank 2 milliárd forintos profitja. Ez így együtt pedig a bankszektor nyereségének felét adja ki. A magyar "profitgyár" csoportszintű adózott eredménye 55 milliárd forintról 83 milliárdra nőtt 2003-ban.

Az év másik nagy nyertese az FHB volt, amely egy év alatt 400 millió forintról 4 milliárdra bővítette nyereségét. A kereskedelmi bankok között azonban - az OTP után - a CIB növelte a legjobban profitját, de szép eredményt mutatott föl az MKB, a Citibank, a Budapest Bank, a HVB és a Raiffeisen is. Végre a Postabank is átjutott volna a nyereségesség zónájába, mivel neki is sikerült meglovagolnia a lakáshitelboomot, és ügyfélhiteleinek arányát a csúfos 47 százalékról 63-ra feltornásznia. Az új tulajdonos, az osztrák Erste azonban úgy döntött, hogy inkább tartalékot képeztet a hazai Erste-összeolvadással együtt járó informatikai fejlesztésekre. A 2003-as esztendő nagy vesztese nemcsak erkölcsileg, anyagilag is a K&H - a Kulcsár-ügyként elhíresült csalássorozat miatt. A bank profitcsökkenésében a brókercégénél keletkezett veszteség kompenzálása is szerepet játszhatott.

A jövedelmezőségi rangsor élmezőnye évek óta igen stabil, és tavaly is kevés banknak sikerült betörnie oda. E kevesek közé tartozik az autófinanszírozó Daewoo Bank jogutódaként működő koreai KDB Bank Magyarország Rt., amelyik a 12. helyről a 7.-re rukkolt elő, a 21.-ről a 10. helyre előlépő FHB és a 10.-ről a 8. helyre előrekúszó HVB. A bankok csaknem fele 1 százalék feletti eszközarányos jövedelmezőséget ért el adózás után, ami nemzetközi összehasonlításban igen jó eredmény (az uniós átlag 0,6 körüli volt az utóbbi években). A kimagasló tőkearányos jövedelmezőségek azt jelzik, hogy a bankok többsége nagyon jó (reálértéken 10 százalék fölötti) megtérülést biztosított tulajdonosainak. A gyönge teljesítményű kisebbség körében azonban olyan, a magyar piacon fontos bankok is megtalálhatók, mint a mérlegfőösszeg alapján 2. helyezett K&H, illetve a Postabank.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
HVG Hetilap

Túlélőművészek

2003-ban is rekordot döntöttek a magyar bankok, és a szárnyaló profitok fő forrása a kormány gáláns lakáshitel-támogatási rendszere volt. Bár ebből a múlt évben is már visszavettek, a ridegebbé vált támogatási rendszer és a magas forintkamatok a bankokat csak az idén késztették hitelpolitikájuk módosítására. 2004-ben a devizaalapú hitelezés a sláger.

Amíg Orbán a Fidesz sorsa miatt izgulhat Brüsszelben, Heller Ágnes a szocialista csúcsjelölttel vitázik

Amíg Orbán a Fidesz sorsa miatt izgulhat Brüsszelben, Heller Ágnes a szocialista csúcsjelölttel vitázik

Szerbia felé akarták kivinni ezt szép állapotú Audit

Szerbia felé akarták kivinni ezt szép állapotú Audit

Úgy gondolja, helyesen ül a kormánynál? Ellenőrizze le

Úgy gondolja, helyesen ül a kormánynál? Ellenőrizze le

Eltemették Koós Jánost

Eltemették Koós Jánost

Ebbe a hegyeshalmi kertészetbe annyi pénzt tolnak, mint a debreceni BMW-gyárba

Ebbe a hegyeshalmi kertészetbe annyi pénzt tolnak, mint a debreceni BMW-gyárba

Révész: Kényszerházasság

Révész: Kényszerházasság