A hálózati számítógépek, azaz szerverek kiköltöztetése a hivatalokból a jóval kisebb költséggel járó "szállodákba" javítja a vállalatok hatékonyságát, egyben nagyobb biztonságot is eredményez.

Az egyre kényesebb és drágább szerverek megjelenésével párhuzamosan Magyarországon is felbukkantak a tárolásukra és üzemeltetésükre specializálódott szolgáltatók, az úgynevezett szerverhotelek, ahol a különböző cégek elhelyezhetik számítógépközpontjukat. A "hotel" dolgozói felügyelik a rendszer működését és a szükséges infrastruktúrát, s a gyorsan amortizálódó, drága szerverek "kényelmét" is biztosítják. A szerverhotelek vendégei igényesek, többségüket nem lehet akárhová letenni. Az ötcsillagos szerverszállodákban kényelmüket a folyamatos, kétkörös áramellátás szolgálja, nagyobb áramkimaradás esetére saját generátorral, alákábelezett és megfelelő teherbírású padlózattal, légkondicionálással - 21-22 fokos hőmérséklettel, por- és páramentes környezettel -, természetesen a megfelelő távközlési kapacitásokkal. Ha pedig a számítógép már jól érzi magát, a cég is jobban működik.

A magyar szerverhotel (hoszting) piacának szereplői közé tartoznak egyesek szerint azok a cégek is, amelyek kizárólag területet adnak bérbe, vagy jellemzően hálózati eszközöket látnak vendégül - mások ennél szűkebben értelmezik a szereplők körét. Jelenleg nyolc-kilenc jelentős vállalat tevékenykedik a magyar piacon, ám ha csak azokat a cégeket vesszük számba, amelyeknek saját infrastruktúrájuk van, mindössze két-három nagyobb piaci résztvevőt találunk. Emellett negyven-ötven olyan kis cég is jelen van, amelyek méretüknél fogva gyorsan tudnak igazodni az ügyfél igényeihez. Ezek általában a szolgáltatások széles körét nyújtják, de a minőség és a biztonság terén elmaradnak az említett két-három nagy szolgáltatótól.

A magyarországi hosztingpiac árbevétele éves szinten milliárdos nagyságrendű: ha a hagyományos értelemben vett szerverhosztingot nézzük, egymilliárd forintra becsülhető, ha a webhoszting-, virtuálhoszting-bevételeket is ideszámoljuk, az összeg már évi 3 milliárd forint körüli lehet. A hosztingpiac tavalyi növekedését egyesek 10-12, merészebbek 20 százalékra becsülik. A kihelyezett szerverek felének otthont adó Interware Rt. 2003-ban kicsit több mint 30 százalékos árbevétel-növekedést ért el ezen a piacon, 2004-ben pedig 35 százalékos bővülést tervezett. A tervszámot azonban az első fél év alapján valószínűleg jóval felülmúlja az idei forgalom - állítja Salamon Éva, a cég PR-menedzsere.

A magyar szerverhotelek jelen pillanatban főleg hazai vállalatokat szolgálnak ki, a külföldi "vendégek" mindössze a forgalom 1-2 százalékát adják. Oroszországból és Romániából például a Nyugat-Európa és Amerika felé jól kiépített, igen gyors itteni internetkapcsolat miatt telepítenek Magyarországra szervereket, Hollandiából és más fejlett országokból pedig azért, mert nálunk lényegesen olcsóbban lehet szervert elhelyezni, mint Nyugat-Európában - mondta Somogyi Zoltán, a Datanet Kft. internetértékesítési osztályvezetője.

A piac mérete leginkább azért marad el a fejlettebb országokétól, mert az igényesebb tartalomszolgáltatás és az internetes vásárlások sem terjedtek még el hasonló mértékben. Egy hetente frissített vállalati weboldal üzemeltetéshez elég egy hálózati számítógépet beállítani az irodába, vagy csupán tárterületet bérelni egy szerveren. Komolyabb tartalom vagy műsorszolgáltatás, illetve internetes vásárlások lebonyolításához viszont már szükség lehet a szerverhotelekben elhelyezett gépekre - így Somogyi.

A szervereit hotelben elhelyező ügyfél megtakaríthatja a szerverszoba kiépítésének egyszeri költségeit. Egy kisebb, 30-100 gép kiszolgálására alkalmas szerverterem építése 100 milliós beruházást jelent, mivel sok speciális műszaki megoldásra van szükség. A napi üzemeltetésben is tetemes megtakarítás érhető el. Az irodaépületben tartott szerver havi 370 ezer forint költségű vonalat köthet le, míg ugyanezt a szolgáltatást a szerverhotel havi 25 ezer forintért nyújtja - érvel Somogyi Zoltán.

Salamon Éva szerint azok a cégek, amelyek nem vesznek igénybe szerverhotel-szolgáltatásokat, leggyakrabban a távoli karbantartás nehézségét hozzák fel érvként, pedig a legtöbb minőségi szervernél van erre hardveres megoldás. Ezek a vállalatok nem ismerik a szerverek távmenedzselésének lehetőségét, vagy idegenkednek tőle, mondja, és hozzáteszi: sokan hiszik azt, hogy a szervereken tárolt adatok akkor vannak a legnagyobb biztonságban, ha házon belül maradnak. Ez nem így van, sőt ideális esetben a több helyen tárolt adatok a legvédettebbek. A szervertermeket speciális biztonságtechnikai rendszerekkel szerelik fel, s az Interware például egymástól távol lévő két telephelyen működteti a termeket, így a fizikai elkülönítés, földrajzi távolság is nagyobb biztonságot ad.

TÓTH KATALIN

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
HVG Hetilap

Szerver és szerver

A szerver olyan számítógép a hálózatban, amely hálózati erőforrásokat kezel - irányít és eloszt.

Csökkentheti a szállásáfát a kormány

Csökkentheti a szállásáfát a kormány

Dermesztő látványra készülnek az olvadó Himaláján

Dermesztő látványra készülnek az olvadó Himaláján

Kocsis Gergely: Kiborít, hogy a hatalom hülyére vesz minket

Kocsis Gergely: Kiborít, hogy a hatalom hülyére vesz minket

Sztárséf nyithat éttermet a parlament új irodaházában

Sztárséf nyithat éttermet a parlament új irodaházában

Úgy gondolja, helyesen ül a kormánynál? Ellenőrizze le

Úgy gondolja, helyesen ül a kormánynál? Ellenőrizze le

Elfogták a halálkamionos bűnszervezet egyik szökésben lévő vádlottját

Elfogták a halálkamionos bűnszervezet egyik szökésben lévő vádlottját