A republikánus elnökjelöltségért 1992-ben harcba szállt Pat Buchanan György királyként gúnyolta az idősebb George...

A republikánus elnökjelöltségért 1992-ben harcba szállt Pat Buchanan György királyként gúnyolta az idősebb George Busht, s a brit sajtó kajánabb része még ma is I. és II. Györgyként emlegeti őt, illetve jelenleg hivatalban lévő fiát, George W. Busht. A Bush család előtt az Egyesült Államok történelmében csak egyszer esett meg, hogy apa és fiú is az ország élén álljon: a hatodik elnök, John Quincy Adams a második államfő, John Adams fia volt. Volt azonban más példa is közvetlen kapcsolatra: a huszonharmadik elnök, Benjamin Harrison a kilencedik, William Henry Harrison unokája volt.

Bushékat a republikánusok első számú politikai dinasztiájaként emlegetik, s akadnak, akik szerint kapcsolatuk kiterjedtségét és súlyukat tekintve már a demokrata Kennedyk "trónját" is fenyegetik. Mindkét család mögött egy határozott pátriárka állt, aki gazdasági befolyását fölhasználva terelte a hatalomig vezető politika útjára utódait. Az egyik a skót származású, Missouriban vagyont szerzett George Herbert Walker, aki - saját leszármazottai legnagyobb sajnálatára - vejében, az angol ősökkel rendelkező Prescott Bushban látta meg a politikai távlatokat. Prescott először sikeres bankár volt New Yorkban, majd 1952-ben Connecticut állam egyik szenátoraként Washingtonban próbálhatott szerencsét.

A szenátusban kiváló kapcsolatot alakított ki a nála fiatalabb John F. Kennedyvel, aki szintén családi remények megtestesítője lett. Az ír származású katolikus család akarnok feje, Joseph Kennedy - aki szeszcsempészettel és tőzsdei manipulációkkal szerezte vagyonát - kezdetben ugyan elsőszülött fiát, az ifjabb Josephet szerette volna a Fehér Házban látni, ám amikor ő 1944-ben pilótaként hősi halált halt a fronton, Johnnak jutott a stafétabot. John 1960-ban, a második világháború utáni új nemzedék megtestesítőjeként győzött az elnökválasztáson. A Kennedy-házat a kelta mondabéli Artúr király udvarához, Camelothoz hasonlító korabeli sajtóban nem számított szentségtörésnek azt találgatni, hogy Johnt öccse, Robert, őt pedig majd a legfiatalabb fivér, Edward követheti a Fehér Házban.

A demokrata dinasztikus álmokat azonban szertefoszlatták a Kennedyeket ért tragédiák. Először, 1963-ban John, majd 1968-ban Robert lett merénylet áldozata, Edward pedig egy autóbalesettel játszotta el esélyét az elnökségre, és legfeljebb azzal vigasztalódhat, hogy 1962 óta megszakítás nélkül Massachusetts állam egyik szenátora, s az amerikai liberalizmus zászlóvivője.

Miközben a Kennedyk csillaga megfakult, a Bush családé fölívelt. Prescott már nem érte meg, hogy fiából, George Bushból Ronald Reagan alelnöke, majd utóda lett, nyolc évvel később pedig már unokája, George W. Bush került a Fehér Házba. Pedig e családban is volt, akit korábban esélyesebbnek gondoltak ilyen szerepre: George W. öccsét, Jeb Busht mindenki tehetségesebb politikusnak tartotta. Ám míg 1994-ben George W. váratlanul megnyerte a texasi kormányzóválasztást, Jeb elvesztette a floridait. Csak négy évvel később javított, hogy immár kormányzóként hathatós segítséget nyújtson bátyjának a 2000-es elnökválasztás szavazat-újraszámlálási jogi hercehurcájában. Az elemzők nem tartják elképzelhetetlennek, hogy Bush novemberi újraválasztása esetén 2008-ban Jeb is megpróbálkozzék a Fehér Házba jutással, ugyanakkor a politika forgószínpadán már megjelent a família új generációja: Jeb fia is, George Prescott Bush, aki nagybátyja mindkét elnökjelölő konvencióján igazolta szónoki képességeit.

Az Egyesült Államok megszületését követően sokáig szűk kör volt a politikai elit, és nem volt ritka, hogy a választott pozíciókat közelebbi, illetve távolabbi rokonok töltötték be az egyes államokban vagy akár szövetségi szinten is - s a kapcsolatokat a körültekintően megkötött házasságok tették még szövevényesebbé. Az ohiói Taft família például már adott az országnak egy igazságügy-minisztert, majd egy elnököt, William Howard Taftot, aki 1909 és 1913 között állt az ország élén. Fia, Robert Alphonso 1939 és 1953 között a szenátusi republikánusok vezetője volt, de háromszor is hiába próbálkozott pártja elnökjelöltsége megszerzésével, az ő unokája, Bob pedig Ohio jelenlegi kormányzója. A Taftoknál kevésbé illusztris pályafutású tagokkal büszkélkedhetnek a Frelinghuysenek, ám ők már hatodik generáció óta ülnek a washingtoni képviselőházban New Jersey állam egyik választókerülete nevében.

Elnökök között is voltak a két Adamsénél, illetve a Harrisonokénál lazább rokoni szálak. Zachary Taylor, az USA tizenkettedik elnöke távoli rokona volt a negyediknek, az alkotmány megszövegezésében kulcsszerepet játszó James Madisonnak. Theodore, illetve Franklin Delano Roosevelt pedig a két - egymással egyébként nem túlságosan jóban lévő - ágát képviselik a 17. század közepén Hollandiából Amerikába érkezett, eredetileg a Rosenvelt nevet viselő családnak.

A washingtoni kongresszus jelenlegi tagjai között 26-an akadnak, akiknek már apja vagy anyja is mandátummal rendelkezett, közülük 11-en közvetlenül felmenőjük helyébe léptek. Idén novemberben még növekedhet is a számuk, hiszen további heten szeretnének valamely szülőjük nyomába lépni. Külön kategória természetesen Hillary Clintoné, aki első ízben First Ladyként indult választott pozícióért, és lett a 2000-es választás nyomán New York állam egyik szenátora Washingtonban. Jóllehet Hillaryt időről időre elnökesélyesként emlegetik a demokraták, aligha alapít majd dinasztiát, hiszen Clintonék leánya, Chelsea semmiféle lelkesedést nem mutat a politikai pálya iránt.

A dinasztiákat időnként körüllengi a nepotizmus árnyéka is, igaz, a tűrésküszöb aránylag magasan van. Louisianában például nemigen háborodtak föl az emberek, amikor a 24 év washingtoni képviselőség után az idén visszavonuló Billy Tauzin nemcsak a fővárosban, hanem saját államában is mozgósította kapcsolatait, hogy azonos nevet viselő, 30 évesen semmilyen politikusi tapasztalattal nem rendelkező fia "átvegye" választókerületét. Alaszkában viszont sokaknál kiverte a biztosítékot, hogy az állam egyik szenátora, Frank Murkowski két éve, kormányzóvá választását követően - a republikánus ellenőrzés alatt álló helyi törvényhozás által rá ruházott jogával élve - a saját lányának adta át washingtoni mandátumát.

NAGY GÁBOR

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
HVG Hetilap

Megosztva állnak

A konzervatív és a szociáldemokrata értékrend közül választhatnak november 2-án az amerikaiak, de ők inkább Bushra vagy Bush ellen fognak szavazni, érzelmektől fűtötten. Könnyen lehet azonban, hogy az eredményről ezúttal is a bíróságok döntenek.

Újra műteni kell Khedirát

Újra műteni kell Khedirát

Vízpárát figyeltek meg a Holdon, ez fontos lehet

Vízpárát figyeltek meg a Holdon, ez fontos lehet

Gyorsabban terjed, mint az ebola, már kanyaró-világjárványtól tartanak

Gyorsabban terjed, mint az ebola, már kanyaró-világjárványtól tartanak

Önkormányzati választások: az összefogás csapdájában

Önkormányzati választások: az összefogás csapdájában

Zavarja a Trónok harca brutalitása? Meglepő dolgot derítettek ki róla

Zavarja a Trónok harca brutalitása? Meglepő dolgot derítettek ki róla

Mégsem szűnik meg az ExperiDance

Mégsem szűnik meg az ExperiDance