Nem tette szimpatikusabbá az Egyesült Államokat az európai átlagpolgárok szemében az az immár három éve tartó...

Nem tette szimpatikusabbá az Egyesült Államokat az európai átlagpolgárok szemében az az immár három éve tartó igyekezet, amellyel az USA a nemzetközi terrorizmust kívánja felszámolni - derül ki abból a közvélemény-kutatásból, melyet idén júniusban 11 európai állam polgárainak bevonásával készíttetett a transzatlanti együttműködés megerősítésén fáradozó, washingtoni központú German Marshall Fund. A megkérdezettek (britek, franciák, hollandok, lengyelek, németek olaszok, portugálok, spanyolok, szlovákok, illetve a felmérésbe most első ízben bevont törökök) százfokú skálán mindössze 55-ösre, vagyis a semlegesnél csak paraszthajszálnyival jobbra értékelték legfontosabb szövetségesük rokonszenvességét, ráadásul ez a szám tavaly óta még csökkent is. A tengerentúlon éppen ellenkező a trend: az amerikaiak most hét ponttal "szeretik jobban" a vén kontinenst, mint fordítva, ráadásul növekvő érdeklődést mutatnak "egy erős és hatékony Európával való szorosabb együttműködés" iránt.

Az európai jobbközép pártok szimpatizánsai általában pozitívabban viszonyulnak a transzatlanti kapcsolatokhoz. Spanyolországban, Olaszországban, Szlovákiában és Portugáliában közel egyharmaddal (de még Franciaországban és Hollandiában is majdnem 20 százalékkal) nagyobb e tábor USA-szimpátiája, mint a baloldali szavazóké. Az Egyesült Államokban készített felmérésekből kitűnik, hogy ott a demokraták, vagyis az európai szóhasználat szerinti balközéphez húzók lelkesednek inkább az Európával való szorosabb együttműködésért.

Bár az európai polgároknak még közel kétharmada el tudja képzelni az Egyesült Államokkal az együttműködést nemzetközi ügyekben, majdnem ugyanennyien tartják nemkívánatosnak az USA vezető szerepét a világban. Még rosszabb a helyzet, ha figyelembe vesszük, hogy a felmérésben részt vevő európai országok lakosságának 76 százaléka helyteleníti Bush elnök külpolitikáját, 20 százalékkal többen, mint két évvel ezelőtt. Arról nem is beszélve, hogy a megkérdezett európaiak négyötöde szerint az iraki háború nem érte meg az ott elveszített életeket és a ráfordított költségeket, több mint kétharmaduk pedig úgy véli, a beavatkozás nemhogy csökkentette, hanem egyenesen növelte a terrorizmus veszélyét.

Mint az az EU külügyminiszterei számára 2003 májusában - az Irak elleni háború "befejezése" táján - készült tanulmányból kiderült, a 2001. szeptember 11-ei merényletek után a korábbiaknál hirtelen jóval pozitívabb lett a vén kontinens polgárainak véleménye az USA-ról (Franciaországban például az 1996-ban 35 százalékos szimpátiaindex majdhogynem megduplázódott), ám utána kisvártatva megkezdődött a hanyatlás. A washingtoni székhelyű The Pew Research Center nevű - elsősorban a médiával, a politikával és az USA világban betöltött helyével foglalkozó - közvélemény-kutató cég idén márciusi felmérése szerint az USA megítélése már két éve, az afganisztáni tálib rezsim megdöntése után romlani kezdett.

Azon németek és franciák aránya, akik az Egyesült Államokról pozitív képet alkotnak, több mint 60-ról idén márciusra 38 százalékra esett, de még az amerikaiakkal leginkább szimpatizáló britek körében is 17 százalékkal (58-ra) csökkent. Ráadásul időközben majdnem megduplázódott, s így 60 százalék fölé került azok aránya, akik úgy vélik, Amerika túlreagálja a terrorizmus veszélyét.

Európában idén nyáron a polgárok kétharmada tartotta fontosnak, hogy az EU komolyabb világpolitikai - adott esetben katonai - szerepet vállaljon (Franciaországban, Lengyelországban, Olaszországban és Portugáliában a lakosság több mint 70 százaléka nyilatkozott így). Az újdonsült európai világhatalmi álmok beteljesítését azonban kétségessé teszi, hogy amikor arra kérdeztek rá a közvélemény-kutatók, szívesen áldozna-e a polgár adójából a katonai kiadások ehhez elengedhetetlen növelésére, már csak minden ötödik válaszolt igennel. A leginkább a lengyelek és a britek vállalnának pluszkiadásokat a szuperhatalmi státusért.

ILLÉNYI BALÁZS

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
HVG Hetilap

Konzervatívnak születni

Az Egyesült Államok gazdasági és politikai értelemben is konzervatívabb, mint Európa - a már sokak által pedzegetett ellentétről nemrégiben a londoni The Economist hetilap két újságírója írt könyvet.

Létszámracionalizálás, így nevezik finoman 10 ezer ember kirúgását?

Létszámracionalizálás, így nevezik finoman 10 ezer ember kirúgását?

A német belügyminiszter nem kérdőjelezi meg Orbán demokrataságát

A német belügyminiszter nem kérdőjelezi meg Orbán demokrataságát

Berobbant egy flakon egy tuzséri ház udvarán: két gyerek súlyosan megsérült

Berobbant egy flakon egy tuzséri ház udvarán: két gyerek súlyosan megsérült

Itt vannak az ötöslottó számai

Itt vannak az ötöslottó számai

Lázár János kétharmados törvénnyel védené be a mezőhegyesi Ménesbirtokot

Lázár János kétharmados törvénnyel védené be a mezőhegyesi Ménesbirtokot

Az elnöki hatalomról szavaz ma Egyiptom

Az elnöki hatalomról szavaz ma Egyiptom