Olcsó nyaralástól a szolid befektetésen át a nagy kaszálásig terjednek azok elképzelései, akik külföldön vásárolnak ingatlant. Ebben nincs is olyan nagy különbség a Magyarországon érdeklődő külföldiek és a határon túlberuházó magyarok között.

"Belvárosi lakás az Operánál mindössze 100-150 ezer euróért. Hol kap ilyet máshol az Európai Unióban?" - kérdi az amerikai Robert Beck, aki évek óta Magyarországon él, és budapesti ingatlanokat közvetít külföldieknek. Hogy miért érdemes éppen itt? A HVG kérdésére több okot is felsorolt. Egyrészt ez még mindig új piac, nem fedezte még fel minden érdeklődő, másrészt - ellentétben az idevalósiak kishitű véleményével - Budapest nemcsak szép város, de jó a közlekedése, biztonságosnak számít, az emberek beszélnek angolul. Nem utolsó szempont, hogy manapság már nem jelent gondot - legalábbis az amerikai közvetítőnek - a korrekt földhivatali ügyintézés, és a lakásmaffia sem zavarja köreit.

Az amerikai ingatlanközvetítő nem tartja bürokratikusnak a külföldiek ingatlanvásárlásának az engedélyezését - a Grespik László nevéhez fűződő elijesztés politikája (HVG, 2000. július 15.) már a múlté. A fővárosi közigazgatási hivatal napjainkban leginkább csak akkor utasít el egy-egy kérelmet, ha a külföldi már a második lakást venné, ám - mint Beck mondja - cége, a magát a piac legnagyobbjának mondó Otthon Centrum ilyenkor is tud törvényes megoldást javasolni: több lakás megszerzéséhez vállalkozást kell alapítani, egyébként meg hozzátartozó nevében érdemes megkötni az üzletet.

Budapesten továbbra is tart az írek feltűnő érdeklődése (HVG, 2004. április 17.), őket meglehetősen lemaradva követik a németek, britek, románok - ezt mutatják a Belügyminisztérium idei első negyedévi adatai. Az írek többsége ide sem jön, hanem közvetítő útján vásárol. Sokuk nagy, lepusztult belvárosi lakásokat vesz, hogy a felújítás után haszonnal próbálja továbbadni őket. Arra spekulálnak, hogy Magyarországon is az történik, ami náluk: az EU-csatlakozás után pár éven belül megugranak az ingatlanárak. Hogy ez valóban így lesz-e, afelől a HVG által megkérdezett szakértők nem teljesen bizonyosak. A kilencvenes évek közepének hazai ingatlanár-emelkedése részben már megelőlegezte a várható EU-bővítés hatását, de mivel a külföldieknek csekély a részesedése az ingatlanpiacon, az árakat - talán a Balaton környékét vagy a jobb budai negyedeket leszámítva - leginkább a magyar vásárlóerő mozgatja. Budán viszont valóban inkább a külföldiek - köztük szép számmal magyar házastársukkal ideköltözők - a vevői olyan luxusingatlanoknak, mint a Várban az Anjou Residence, amely egymillió forintos négyzetméterárakkal kelt feltűnést. Mint Robert Beck megjegyezte: a külföldiek érdeklődésénél erősebb hatása lehet az árakra más tényezőknek, például hogy miképpen szabályozza a kormány a lakáshiteleket. Liskáné Pólya Lenke, az Ecostat gazdaságkutató intézet Ingatlanbarométerének elemző közgazdásza úgy véli: most egy időre "kipörögte magát" az ingatlanpiac, árrobbanásra leghamarabb öt év múlva lehet számítani.

A fapados légitársaságok megjelenése, a metró, az autópálya is befolyásolja a külföldiek érdeklődését, legalábbis Beck találkozott már olyan angol befektetővel, aki a 4-es metró tervezett vonalától néhány saroknyira kezdte szemügyre venni a lakásokat és irodákat, de ő hasonló keresletnövekedést vár a balatoni autópálya folytatásától is. Ámbár a balatoni ingatlanpiac napjainkban éppen leülni látszik: stagnálnak az árak. Pedig a külföldiek által keltett kereslet "1991-től 1997-ig meredeken emelkedő tendenciájú" volt - állapítja meg publikálás előtt álló tanulmányában a Balatoni Fejlesztési Ügynökség. A 164 Balaton környéki településen immár 10 ezer ingatlan van külföldi kézben, a vásárlókat - akiknek 90 százaléka német és osztrák - leginkább a gyógyfürdőkhöz közeli, viszonylag olcsó ingatlanok vonzották. Még mindig népszerűnek mondható a somogyi part, de a Balaton-felvidék iránti érdeklődés visszaesett. A külföldi családok évente átlagosan 4,6 hónapot töltenek a magyar tengernél; 8 százalékuk folyamatosan itt él. A közvélekedést megerősítve a jelentés ezt állapítja meg: "A települések népességmegtartó ereje is csökken, mivel a külföldiek ingatlanvásárlásai az ingatlanárak emelkedését eredményezték. Amíg a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet (BKÜ) településein 1996-2001 között az ingatlanárak 4-5-szörösére emelkedtek, addig a magyarországi átlagkeresetek mindössze 2,2-szeresére nőttek."

A magyar befektetők egy nem túl nagy, de növekvő csoportja hasonlóképpen gondolkozik, mint a Budapestre igyekvő írek vagy a Balatonnál üdülő németek: külföldön jobban megéri, mint idehaza. Az Otthon Centrum Holiday ügyvezetője, Radó András a spanyol példára hivatkozva sorolja az előnyöket: "elképesztő" hitellehetőségek és az EU 7 százalékos átlagához képest is magas, évi 17 százalékos értéknövekedés vonzza az érdeklődőket, miközben az üzleti kockázat nem túl nagy. Külön trükk, ha valaki nem az ingatlanpiacról válogat, hanem "a tervezőasztalról", vagyis vételi jogot vásárol, s az ingatlan elkészültekor azt adja tovább. Így egy-két év alatt akár több mint 40 százalékos hozammal is megforgathatja a pénzét, ráadásul a vételi jog adásvétele után illetéket sem kell fizetni. Endrédy Károly, az Endrédy-DSI Kft. ügyvezetője olyan magyart is ismer, aki három év elteltével kétszeres áron adta tovább ilyen konstrukcióban szerzett ingatlanát. Úgy véli ugyanakkor, hogy a magyaroknak talán csak 20 százaléka vásárol pénzforgatási szándékkal, a többség hosszabb távban gondolkodik.

Amerikában persze a biznisz a döntő: a távolság miatt aligha víkendezésre használják floridai ingatlanjaikat a magyar tulajdonosok. A Mitropa U.S. ingatlaniroda például azzal reklámozza a lehetőséget, hogy amerikai banktól a vételár 70 százalékára lehet viszonylag egyszerűen hitelt felvenni. Befektetési célzatról tanúskodik a Florida Investment Europe budapesti irodájának ajánlatai is, amelyben nemcsak az 50-60 ezer dolláros lakástól az 1 millió dollárt meghaladó luxusingatlanig terjed a skála, hanem - mint hirdetik - "a benzinkúttól a fogorvosi rendelőn át a szállodáig bármihez hozzájuthatnak ügyfeleink". Ráadásul - mesélte Kemecsei Lívia irodaigazgató - létezik átalánydíjas bérbeadás is. Ilyenkor az építővállalat - nyomban azután, hogy felépítette - két évre visszabérli a vásárlótól az ingatlant. Floridában szerinte befektetési céllal leginkább lakást érdemes venni, mivel ezeket - az üdülőingatlanoktól eltérően - évekre folyamatosan bérbe lehet adni, s a bevétel szerencsés esetben elérheti a havi hiteltörlesztés és az egyéb költségek kétszeresét (igaz, az amerikai jelzáloghitelek harminc évig ketyegnek).

Horvátországgal kissé más a helyzet. Azért is, mert közel van, így a magyar vevők nemcsak beruházásként, hanem saját nyaralásukhoz is inkább vesznek üdülőket, de azért is, mert a pénzügyi és jogi feltételek korántsem egyértelműen vonzóak. Külföldi nem vehet fel hitelt ottani ingatlanra, a hivatalos engedélyezés sem egyszerű, ráadásul a tulajdonviszonyok is alapos utánjárást igényelnek - bár legalább az elintézhető 50-100 euróért, hogy a földhivatal még aznap kiadja a papírokat. Hogy hányan vállalkoznak minderre, azt már csak azért sem lehet tudni, mert a devizaszabályok liberalizálása óta (HVG, 2001. június 2.) a magyar hatóságok nem kíváncsiak a polgárok külföldi ingatlanüzleteire sem. Radó becslése szerint Horvátországban évente néhány száz magyar vesz ingatlant, és hasonló lehet a helyzet Spanyolországban is.

A külföldön ingatlant vásárló magyarok - akik átlagosan 100-200 ezer euróért vásárolnak Spanyolországban, 60-80 ezer eurót adnak horvát ingatlanokért - többnyire igyekeznek összekötni a kellemest a hasznossal: részben nyaralnak, részben bérbe adják szerzeményüket. Endrédy szerint a síelésnek azok a szerelmesei, akik megengedhetik maguknak, az osztrák üdülőhelyeken saját ágyukban pihenik ki a téli sport fáradalmait. Szerény szállásnak beillő, 35-40 négyzetméteres lakás már 7,5 millió forintnyi euróért is szerepel az iroda kínálatában, és az osztrák bankok könnyen meghitelezik a vételár 60 százalékát, 4 százalék körüli kamatra.

Új lehetőségnek számít a török tengerpart, amelyhez Alanya példáján Endrédy azzal csinál kedvet, hogy az ár csak egyharmada annak, amit a hasonlóan délen fekvő és szintén távoli spanyol partokon kérnek, miközben az infrastruktúra rohamléptekkel fejlődik, az üdülőhelyen például már három magánkórház is működik. 153 négyzetméteres, tengerparti panorámás luxusvillát itt 125 ezer euróért, 55 négyzetméteres lakást 25 ezerért lehet kapni.

Radó és Endrédy egyaránt úgy nyilatkozott a HVG-nek: nem tisztességes az az ingatlanközvetítő, aki azzal szédíti a vevőt, hogy egész évre bérbe lehet adni az apartmant. Radó szerint a bérbeadásból átlagosan évi 3-4 százalékos hozam várható, ami nagyjából megfelel a hitelkamatnak, így - az értéknövekedését leszámítva - a haszon annyi, hogy pár hetet ingyen nyaralhat a tulajdonos. Endrédy becslése úgy szól, hogy a hiteltörlesztés és az ingatlanfenntartás összköltségéből 70-80 százalékot lehet behozni a bérbeadás révén.

BEDŐ IVÁN

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Dollármilliókat kell visszafizetnie a Google-nek, mert rossz volt a telefonok hangszórója

Dollármilliókat kell visszafizetnie a Google-nek, mert rossz volt a telefonok hangszórója

A 16 éves Zombori Gábor világbajnoki csúcsot úszott

A 16 éves Zombori Gábor világbajnoki csúcsot úszott

Lejárt egy brit popsztár szavatossága a Madame Tussauds panoptikumban - ön kit távolítana el a múzeumból?

Lejárt egy brit popsztár szavatossága a Madame Tussauds panoptikumban - ön kit távolítana el a múzeumból?

10 ország is megrendezné a 2023-as női foci-világbajnokságot

10 ország is megrendezné a 2023-as női foci-világbajnokságot

Több mint 120-an sebesültek meg a 14 afganisztáni pokolgépes merényletben

Több mint 120-an sebesültek meg a 14 afganisztáni pokolgépes merényletben

Különleges utasai voltak egy MÁV-szerelvénynek: egy szamár és egy kecske vonatozott

Különleges utasai voltak egy MÁV-szerelvénynek: egy szamár és egy kecske vonatozott