A gépészet tönkreteheti az építészet belsőjét, ha a fűtőtestek túl nagy teret foglalnak el, vagy nem illenek bele a környezetbe. Pedig pontos számítások alapján ki lehet választani a lakók igényeinek megfelelő fűtésmódot, s ennek ismeretében aztán már jobban formálható a belső tér is.

Olcsó és népszerű, de a hőleadó rendszerek közül nem éppen a legesztétikusabb a radiátoros melegvíz-fűtés, aminek egyik legnagyobb hátránya, hogy a lakásban látványosan jelen lévő fűtőtestek útban lehetnek. Ezt a problémát küszöbölik ki a lakberendezők által - "térfelszabadító" hatásuk miatt - kedvelt különféle felület- és légfűtések, amelyek közül Magyarországon a melegvíz-csövekkel, illetve elektromos fűtőszálakkal egyaránt "táplálható" padlófűtés a legelterjedtebb. Rossz hőszigetelő padlóburkolatok, illetve szőnyegpadló alá ajánlják ezt a technológiát. Előnye, hogy a bekerülési költség nagyjából azonos a radiátoros megoldáséval, de olcsóbb üzemeltetni, mivel a sugárzó hő miatt alacsonyabb hőmérsékleten is kellemes közérzetet biztosít. "A padlófűtést sokan az építészeti szabadsága miatt kedvelik" - mondta a Formának Szűcs Klára lakberendező. Hozzátette azonban, fontos tudni, hogy vannak olyan helyiségek vagy helyiségen belüli területek, ahol nem vagy kevésbé javasolt ez a fűtésmód, elsősorban a porfelkavarodás miatt (például hálószobába, különösen az ágy alatti padozatba nem ajánlatos padlófűtést helyezni).

A szintén elektromos vagy meleg vizes falfűtéses rendszer abból az alapelvből indul ki, hogy a lakásokat nem felfűteni kell, hanem folyamatosan egyenletes hőfokon tartani. A lakberendező szerint ez a radiátoros, illetve a padlófűtésnél nem kerül sokkal többe, ám előnye, hogy az energia- és helytakarékos, egyaránt alkalmazható új és felújított lakásban, íves falfelületekben, ferde tetősíkú helyiségekben, ráadásul - mivel a sugárzó hő egyenletesen oszlik el - nincs lebegő por. Lakberendezési szempontból viszont komoly megfontolásokat igényel. "E rendszer alkalmazásakor ajánlatos előre elgondolni, milyen tárgyak kerülnek a falra, és hová. Igaz, hőjelző festékű kontroll-lap segítségével bármikor ellenőrizhető a csőrendszer elhelyezkedése a falban, és így kockázat nélkül lehet utólag is falat fúrni, szöget beverni" - magyarázza Szűcs. Szerinte a manapság divatos üvegfalak alkalmazásakor a falfűtési rendszert tanácsos a mennyezetbe szerelni.

Kedvelt, bár még nem igazán terjedt el a szegélyfűtés, amivel kizárható a fal nedvesedése, penészedése. Ez még a régi építésű házaknál, lakásoknál is egyszerű, költségkímélő, környezetbarát megoldás, ráadásul a beépített bútorok lábazatára is felszerelhető.

Idehaza még kevésbé ismert az elektromos energiát hővé átalakító infrapanel fűtési rendszer. Az infrapanel olyan tábla alakú fűtőtest, amelynek fűtő oldalán az energiaáramlás maximális, a másikon viszont minimális (ezt a működő oldalra ragasztott kerámiaszemcsékkel, illetve a másik oldal alufóliás hőszigetelésével érik el). Előnye, hogy ezáltal a fűtőtest lehet többféle színű és alakú, vagyis jobban igazítható a környezet színvilágához. Az egyik hazai templomban például szentképet festettek rá - így csak a Jóisten tudja, hogy valójában fűtőtest. Az infrapanel szinte az egyetlen villamos fűtési mód, amely bárhol alkalmazható, bár többnyire a mennyezetre szerelik fel. Kiépítési költsége egy átlagos méretű lakásban körülbelül félmillió forint, de máris csaknem a duplája, ha digitális szabályozóval is ellátják, hogy akár mobiltelefonon át, már távolról is szabályozni lehessen az otthon melegét.

Az úgynevezett fan-coil légfűtés ma még jobbára csak irodaházakban hódít Magyarországon, bár már luxusvillákban is használják. A lényege: ventilátort szerelnek a bordáscső hőcserélőhöz, miáltal annak hőleadása függetlenedik a természetes áramlástól, s jelentősen megnő a készülék teljesítménye. Ezt is kedvelik a lakberendezők, mivel könnyen elrejthető - esztétikus burkolatba vagy álmennyezetbe.

A környezetkímélő geotermikus hőszivattyús rendszert vagy a különféle napkollektorokat, napelemeket egyelőre csak ritkán használják családi és lakóházakban. A geotermikus hőszivattyú a környezeti (talaj, víz, levegő) hő hasznosítására épülő fűtési, hűtési, melegvíz-készítő rendszer, amely - viszonylag kevés elektromos energia felhasználásával - a talaj mélyebben lévő, télen-nyáron állandó hőmérsékletű rétegeiből "szivattyúzza föl" télen a meleget, nyáron pedig a hűvöset. A korszerű napenergia-hasznosító rendszerek a gyengébb, szórt napsugárzást is képesek hasznosítani, ezért nemcsak nyáron, hanem egész évben használhatók, leginkább melegvíz-ellátásra, illetve fűtésrásegítésre.

Persze a kazánokat sem kell eltemetni. Magyarországon a gázfűtésesek a legelterjedtebbek, s ezeknek korszerűbb modelljei már igen jó hatásfokkal, alacsony károsanyag-kibocsátással, csendesen dolgoznak. Aki nem szeretné, hogy a gázszámla kézhezvételekor öntse el a hőhullám, mérlegelje annak úgynevezett éves hatásfokát, vagyis azt, hogy mekkora energiaveszteséggel képes fűteni. A legcélszerűbb olyat választani, amelyik már a német DIN-szabvány szerinti 90 százalék feletti hatásfokkal működik, vagyis a termelt hő legfeljebb 5-10 százalékát nem hasznosítja.

Vannak, akik nem az új technológiára esküsznek, hanem olyan, "régebbi", ám időtálló megoldásokra, amilyen a kandalló. Ilyen a barkácsáruházakban már 200 ezer forint körüli áron is beszerezhető, ám az igazán lakáshoz igazított, az egyéni ízlést követő, egyedileg épített kandallók már jóval drágábbak. A középkategória 400 ezer forintnál kezdődik, a "csúcson" több millió forintos szobrászremekek trónolnak. Az immár húsz éve kandallóépítéssel foglalkozó Hevesi Sándor szerint ez a "fűtőtest" mindig is divatban volt, ám az utóbbi években különösen nőtt iránta a kereslet. Van, aki csak fűtéskiegészítésre használja, de egyre nagyobb az igény a központi fűtésre köthető tűzterek iránt is. Önálló fűtésre is alkalmas az úgynevezett járatos tűztérbetét. Ennél a füstgáz - hasonlóan a cserépkályha működési elvéhez - egy fémjáraton halad át, a meleget ventilátor segítségével vonja el, így több szobát lehet fűteni vele. Bár ez energiatakarékos megoldásnak számít, csak lassan terjed el. Hátránya, hogy a fűtőjáratokon a hangok is könnyen terjednek egyik szobából a másikba.

Rusztikus otthonokba pattintott kővel, terméskővel, téglával, fagerendával, kályhacsempével, padkával, esetleg pihenőzuggal épült kandallót javasolnak a belsőépítészek, míg az antik vagy stílbútorzathoz csiszolt mészkőből vagy márványból készítettet. Az akár 10 millió forintos kastélykandallókat általában márványból vagy gránitból faragják, gazdagon díszítik. Újabban geometrikus formában vagy akár a minimal art irányzatát követő kivitelezésben is készítenek kandallót. Hevesi szerint Magyarországon azonban gyakori probléma, hogy a kandallót csak akkor választják ki, amikor már kész a ház, így az építőnek kompromisszumokat kell kötnie.

Az sem mindegy, hogy nyitott vagy zárt tűzterű kandallót választunk. Az előbbiek a szabad tűz látványával a tábortűz hangulatát idézik, de ilyenkor a kéményen rengeteg meleg levegő is távozik, a kipattanó szikrák pedig tüzet okozhatnak. A legtöbben ezért a zárt tűzterűt kedvelik, ezek jobb hatásfokkal is működnek. A kályhásmesterek hevesen ellenzik, hogy egyre többen vállalkoznak arra, hogy - szakértelem nélkül, leginkább pénzkímélésből - maguk építsék meg kályhájukat, kandallójukat. Ez nem barkácsmunka - mondják önérzetesen -, és a rosszul felépített kandalló életveszélyes is lehet.

DEZSŐ ANDRÁS

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Srí Lanka: Harminckilenc külföldi van a halottak között

Srí Lanka: Harminckilenc külföldi van a halottak között

Az állam húzta ki a csávából az Erdei elnökölte bokszszövetséget 303 millióval

Az állam húzta ki a csávából az Erdei elnökölte bokszszövetséget 303 millióval

Munkagép és autó is lángolt ma az országban

Munkagép és autó is lángolt ma az országban

Visszatért a börtönbe egy szökött elítélt Ausztriában, mert megunta az örökös nyaralást

Visszatért a börtönbe egy szökött elítélt Ausztriában, mert megunta az örökös nyaralást

Az Iszlám Állam vállalta magára a Srí Lanka-i merényleteket

Az Iszlám Állam vállalta magára a Srí Lanka-i merényleteket

Katasztrófa lenne a brit egészségügynek, ha a bevándorlást magas fizetéshez kötnék

Katasztrófa lenne a brit egészségügynek, ha a bevándorlást magas fizetéshez kötnék