A rengeteg napfény, a szép kilátás, a szokatlan falsíkok és a gerendák romantikus hangulata teszi vonzóvá a tetőtéri lakásokat. A lakótér különlegessége a belső kialakításkor alaposabb megfontolásokat igényel, mint más lakásoknál.

A tetőterek beépítését jelentősen befolyásolják a különleges műszaki feltételek és az építési szabályok, a lakóknak mégis van mozgásterük a tervezésben. Gyakori igény, hogy több apró helyiséget alakítsanak ki, bár a belsőépítészek általában épp az ellenkezőjét tanácsolják: kár lenne felszabdalni a teret, a nappali, a konyha és az étkező lehetőleg maradjon laza kapcsolatban egymással. "Ez a fény különös áramlását is lehetővé teszi, és mindig máshonnan süt be a nap" - tartja például Müller Mónika belsőépítész.

A bőséges napfény nyáron elviselhetetlenül meleggé teheti a tetőtéri lakásokat, amit a tetőszerkezetbe épített átlagos hőszigetelő anyagokkal az esetek többségében nem lehet megakadályozni, ezért szükség lehet speciális szigetelők vagy hűtőberendezések beépítésére is. Bényei István belsőépítész állítja: egyes színek alkalmazása (falon, bútorzaton) pár fokkal hűvösebb érzetet kelt, de ugyanezért érdemes nyárra a nehezebb, színes függönyöket és lakástextíliákat is lecserélni világos és könnyű anyagokra.

A fővárosban - kiváltképp a Belvárosban és Budán - évek óta szaporodnak a régi bérházak tetején kialakított új lakások, bár a lakóközösségek ellenállása igen sokszor megnehezíti a fejlesztések elindulását. A beruházók a tetőtér eladásáért cserébe a ház teljes homlokzatának felújítását, illetve lift beépítését szokták felajánlani. A társasházi törvény idei változása után az átalakítás elkezdéséhez már elég a lakók 80 százalékának a beleegyezése, de az építészek szerint gyakran áll össze annyi lakó, hogy ellenszavazatukkal lehetetlenné teszik a tetőterek beépítését.

A tetőtéri lakások leginkább a fiatalok számára vonzóak - állítja Varga Éva, a Tetőtércentrum Kft. munkatársa. Szerinte a padláslakások ára emelkedőben van, de a hagyományos lakásoknál még mindig olcsóbbak. Budapesten gyorsan elkelnek az Operára, az Andrássy útra vagy éppen a budai Várra néző, méregdrága tetőtéri otthonok, ahogy a Kossuth térre néző, mostanában beépülő padlásterek is kelendőek, pedig négyzetméterenként átlagosan 450 ezer forintért kínálják őket.

Bár a tulajdonosok többsége ragaszkodik ahhoz, hogy látszódjon a tetőszerkezet, a fagerendák, a belsőépítészek sokszor javasolják ezek eltakarását világos gipszkartonnal, mert szerintük ez szinte "kinyitja" a felfelé szűkülő lakást. "Felejtsük el végre a fenyőlambériát is, mert összenyomja a teret, és legfeljebb horgásztanyahatást érhetünk el vele" - fakadt ki Müller Mónika. A lakótér világosságát, nyitottságát a falak és bútorok színén kívül a függőleges csíkozás, illetve dekorálás is segíti, míg a függőleges és ferde falsíkok díszcsíkkal vagy eltérő színnel való elválasztása szintén összenyomja a teret - teszi hozzá.

Tetőtéri lakás vásárlásakor, kialakításakor érdemes gondosan figyelembe venni a belmagasságot. Az ingatlanforgalmazók csak ritkán árulják el a vevőknek, hogy tetőtérben csak azokat a négyzetmétereket illik hasznos alapterületnek számítani (a későbbi közös költséget is e szerint fizetik a társasházi kasszába), ahol a belmagasság meghaladja a 190 centimétert. Arra is gondolni kell, hogy később a ferde falsíkok miatt ne kerüljenek rosszul megközelíthető helyre a fürdőszobai szaniterek, az ajtók és a lépcsőterek. Fullasztó, nyomasztó érzéshez vezethet, ha az ágyat a ferde falsík alá tolják, viszont kiválóan elhelyezhető ugyanitt az aszimmetrikus konyha- és a tárolóbútor; ezeket - épp rendhagyó formájuk miatt - a legtöbbször egyéni tervek alapján kell elkészíttetni.

Nagyot csalódhat az, aki kifejezetten a panoráma miatt dönt tetőtéri lakás megvásárlása mellett. A műemlékvédelmi szabályok gyakorta csak a tetősíkba simuló ablakok beépítését engedik, amelyek beengedik ugyan a fényt, de a lakónak legfeljebb az ég egy darabjára hagynak kilátást. Ennek következménye pedig sokszor éppen nem a nyitottság, szabadság érzése, hanem a bezártságé, a magányé. Ha a hatóság mégis engedélyezi legalább a - nem véletlenül kutyaólnak is nevezett - állóablak beépítését, annak elhelyezése kívülről sokszor a "ház a háztetőn" hatást kelti, amit súlyosbíthat, ha az ablakot az ereszhez túlságosan közel helyezik el.

FINCZICZKI BÉLA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Videó: Egereket küldött a NASA az űrállomásra, egészen furcsán kezdtek viselkedni

Videó: Egereket küldött a NASA az űrállomásra, egészen furcsán kezdtek viselkedni

Tagadják, hogy a Trianon-emlékmű miatt bontanának bele az Agrárminisztériumba

Tagadják, hogy a Trianon-emlékmű miatt bontanának bele az Agrárminisztériumba

"Örülök, hogy mellrákom van" – a szűrés fontosságáról posztolt egy beteg

"Örülök, hogy mellrákom van" – a szűrés fontosságáról posztolt egy beteg

Boris Johnson húgával kampányol a Brexit-ellenes párt

Boris Johnson húgával kampányol a Brexit-ellenes párt

Budapest Pride: Maradnak a kordonok, de mindenhol lehet csatlakozni a felvonuláshoz

Budapest Pride: Maradnak a kordonok, de mindenhol lehet csatlakozni a felvonuláshoz

Fákat vágnak ki Budapesten, de csak azokat, amik balesetveszélyesek

Fákat vágnak ki Budapesten, de csak azokat, amik balesetveszélyesek