A demokrata mezőny

Utolsó frissítés:

Carol Moseley-Braun (56 éves) jogász, legutóbb, 1999-2001 között az Egyesült Államok új-zélandi nagykövete, azt...

Carol Moseley-Braun (56 éves) jogász, legutóbb, 1999-2001 között az Egyesült Államok új-zélandi nagykövete, azt megelőzően hat éven keresztül szenátor. Nem túl intenzíven kampányol a hagyományos demokrata célokért - több munkahely, jobb egészségügyi ellátás -, és hogy "a téves iraki akcióból is büszkén térhessenek haza az amerikai katonák". Amerikának soha nem volt női elnöke, illetve -jelöltje, "ezért is én vagyok Bush legegyértelműbb alternatívája".

Wesley Clark (59), nyugalmazott tábornok, 1997-2000 között a NATO és az Egyesült Államok európai haderőinek főparancsnoka. Sokak szerint a Clinton família támogatottja. "Én vagyok az egyetlen, aki a biztonságpolitika terén le tudja győzni Busht" - mondja magáról, nehezen birkózva meg az ellentmondással, hogy eleinte támogatta az iraki háborút, amelyet ma már ellenez. Minden más területen jórészt a Clinton-adminisztrációban szolgált, felkészült szakértői csapatára hagyatkozik.

Howard Dean (55) orvos, 1991-2002 között Vermont állam kormányzója, korábban ugyanott kormányzóhelyettes, illetve képviselő, emellett 1981-től tíz éven át körzeti orvos is. Kormányzóként mérsékelt középutas, a költségvetési egyensúly őre, elnökjelöltként balról indít, kezdettől fogva hevesen bírálja az iraki háborút. Pártjában egészen addig kívülállónak számított, amíg december közepén Clinton alelnöke, a 2000-es választáson Bushnál félmillióval több szavazatot szerző, mégis vesztes Al Gore teátrális körülmények között be nem jelentette, hogy őt támogatja a kilenc demokrata induló közül.

John Edwards (50) ügyvéd, 1999 óta szenátor Észak-Carolina állam képviseletében. Az alul lévők érdekvédőjeként végzett húszéves ügyvédi munkájára hivatkozva elsősorban azzal kampányol, hogy Washingtonban elnökként is szembeszáll majd a "nagy érdekeket" képviselő lobbistákkal. "Én nem töltöttem egész életemet a politikában, de világéletemben harcoltam a nagy érdekek ellen. Az egyetlen vagyok a jelölésre pályázók közül, aki soha egyetlen fillért nem fogadtam el lobbistáktól."

Dick Gephardt (62) jogász, 1976 óta Missouri állam egyik képviselője a washingtoni képviselőházban, 1989-től néhány évig frakcióvezető. Elsősorban a munkahelyek védelmezőjeként lép fel, mondván: "olyan helyeken - az ország középső és déli vidékein - is meg tudom verni Busht, ahol mások nem". 1988-ban már pályázott a demokrata elnökjelöltségre, és megnyerte az iowai előválasztást.

John Kerry (60) jogász. Több kitüntetést begyűjtve megjárta a vietnami frontokat; hazatérve a Vietnami Veteránok a Háború Ellen nevű szervezet egyik alapítója. Massachusetts állam képviselőjeként 1984 óta szenátor, főként külpolitikai, gazdasági oktatási területen dolgozott. Felesége, a Heinz élelmiszer-ipari konszernt tulajdonló milliárdos család sarja jóvoltából maga finanszírozza kampányát, ebből fakadó függetlenségére, továbbá szenátorként szerzett sokrétű tapasztalataira, kapcsolataira sűrűn hivatkozik.

Dennis Kucinich (57) Ohio államot képviseli a washingtoni képviselőházban. 1977-ben, 31 évesen minden idők legfiatalabb amerikai nagyvárosi polgármestereként Cleveland első emberévé választják. Korábban abortuszellenes, most abortuszpárti, ily módon "én vagyok az egyetlen, aki egyesíteni tudja a nemzetet ebben a kérdésben". Az amerikai csapatok Irakból való mielőbbi kivonását szorgalmazza, azzal, hogy az USA fizesse meg a háborúban okozott károkat, és finanszírozza ENSZ-békefenntartók iraki állomásoztatását.

Joe Liebermann (61) jogász, 1988-ban ő volt az első ortodox zsidó, aki bekerült az amerikai felsőházba, Connecticut állam képviseletében azóta is szenátor. Az első demokrata politikus, aki immorálisnak minősítette Clinton afférját Monica Lewinskyval. 2000-ben ő volt Al Gore alelnökjelöltje, ezért árulásnak tekinti, hogy Gore most nem őt, hanem Deant támogatja. A legkonzervatívabb demokratajelölt-aspiráns, az egyetlen, aki további adócsökkentést javasol, kezdettől támogatja az iraki háborút, 10 millió új állást ígér elnöksége első négy évében, és nemzetközi Marshall-tervet dolgoztatna ki az arab országoknak.

Al Sharpton (49) pap, életrajza szerint 4 éves kora óta prédikál. Az iraki csapatok azonnal hazahozataláért száll síkra, ha kérdezik, amúgy nem igazán kampányol - "ebben a versenyben úgysem a legjobb gondolat, hanem a legtöbb pénz győz" -, viszont vicces bemondásai miatt szívesen hívják show-műsorokba. "Ha valaki csak elítéli az iraki háborút, az olyan, mintha a rendőr azt mondaná a tetten ért betörőnek, elítélem, de azért maradhat."