Félrecsúszott jövők

Utolsó frissítés:

"Az előrejelzés mindig nehéz dolog, különösen ha a jövőre vonatkozik" - szokta volt mondani az atomfizika kiemelkedő egyénisége, Niels Bohr. Az alábbiakban nem azt foglaljuk össze, hogy a következő egy-két évben milyen nagy áttörésekre kerül sor, csupán azt, most éppen mi látszik (vagy nem látszik) valószínűnek. Ám ez is eléggé szórakoztató.

Természetesen a szakemberek sem képesek előre látni, mit hoz a jövő, még a saját szakterületükön sem. Neumann János 1950 körül meg volt győződve róla, hogy a nagy teljesítményű komputerek révén néhány éven belül lehetővé válik nem csupán az időjárás hosszú távú és pontos előrejelzése, de a hatékony időjárás-szabályozás is. Richard van der Riet Woolley brit csillagász még 1956-ban is azt hangoztatta, hogy "az űrutazás merő humbug"; Vannevar Bush pedig - aki amúgy az internetet forradalmasító hipertext elődjének számító Memexet dolgozta ki - 1945. december 3-án egy kongresszusi meghallgatáson azt mondta, az interkontinentális ballisztikus rakétákat nyugodtan el lehet felejteni, úgysem lesz senki, aki belátható időn belül képes lenne ilyet tervezni. Aki valaha is olvasott jövőkutatásról, vég nélkül tudná sorolni az efféle példákat.

A World Future Society 2000-ben közzétett egy Aminek már meg kellett volna valósulnia című listát (mert annak idején egészen biztosra ígérték a szakértők). Ezen egyebek között szerepelnek a kontinenseket összekötő, rendszeres hiperszonikus (vagyis a hangsebességnél ötször gyorsabb) rakétarepülőgép-járatok. Ezzel szemben 2003 októberében végképp leállították a Concorde-ot, az eddigi egyetlen szuperszonikus - vagyis a sima hangsebességnél gyorsabb - utasszállító gépet is. Szerepel a listán nanotechnológiai forradalom: a tudományág megalapítója, Eric Kim Dexler 1992-ben még azt hangoztatta egy washingtoni kongresszusi meghallgatáson, hogy a "nagy áttörés" körülbelül 15 éven belül bekövetkezik. A dolog azóta is várat magára. Szerepelnek rajta a holdbázisok. Az 1969-es Holdra szállást követően általános volt a meggyőződés, hogy már 1980-ban lesznek ilyenek - ehhez képest a jelenlegi legoptimistább becslések szerint is jó néhány évet kell még várni rájuk. Bár a magyar sajtóban olyasmiről lehetett olvasni, hogy Bush elnök már elkötelezte magát a Holdra való visszatérés (és alkalmasint az első holdbázis megépítése) mellett, a bejelentésre az előre "megjósolt" időpontban, 2003. december 17-én nem került sor.

Mindezek ismeretében hiba lenne tehát arra számítani, hogy a 21. század első éveire vonatkozó előrejelzések pontosabbak lesznek, mint az eddigiek, de szórakoztató fantáziajátékként talán érdemes megismerkedni velük.

A British Telecom (BT) azon cégek közé tartozik, melyek saját futurológust foglalkoztatnak, aki több-kevesebb rendszerességgel prognózist is közzétesz. A cég jósa, Ian D. Pearson tavaly például úgy látta, 2006 fordulópontot jelent majd: véget ér az IT-szektor mélyrepülése, és nem csupán a különböző mobil terminálok lesznek mindenütt megtalálhatók (természetesen minden korábbinál olcsóbb és jobb kijelzőkkel felszerelve), de legalább egy nagyságrenddel növekszik az adattárolás hatékonysága és a sebessége is. És ami még fontosabb: 2006 lesz a hagyományos web lehetőségeit kiterjesztő szemantikus web áttörésének éve. A szemantikus - azaz "jelentésen alapuló" - web lényege az, hogy a számítógép értelmezni is tud, képes eldönteni, hogy például milyen tartalmak találhatók egy adott weblapon. 2006-ban viszont az újonnan megnyíló lehetőségekkel összhangban feltűnnek az olyan programok, melyek nem egy kifejezésre keresnek rá, hanem meg tudják mondani, hogy mondjuk hol található a legközelebbi fogorvosi rendelő.

Eközben a számítógépek - így a BT "házijósa" - egyre inkább érteni fogják az emberi beszédet, s a széles sávú hozzáférés általánossá válása az internetes cégek új generációjának megjelenéséhez vezet. Az is forradalmi átalakulásokat eredményez majd, hogy a gyorsan fejlődő bio- és nanotechnológia lassanként összenő az információtechnológiával, és az élet immár összes területén felbukkanó smart tagek (okos címkék) intelligens környezetet hoznak létre. Tulajdonképpen nem is olyan hihetetlen az egész.

Ám hiba lenne azt gondolni, hogy a BT előrejelzései mindig ilyen visszafogottak voltak. Egy jövőleírásukban - amelyet 1991 óta két-három évenként továbbfejlesztenek, s legutóbb 2001 végén tették közzé - az áll, hogy 2003-ra majdnem minden kommunikáció titkosítva fog zajlani (hát nem így lett). De hát egy másik csomagjukban a BT szakértői azt is jósolták, hogy megjelennek az első mesterséges (de szerves eredetű) életformák, továbbá az elektronikus festmények, valamint azok az olcsó csipek, amelyek megmutatják, meddig fogyasztható az étel; ugyanők 2004-re azt prognosztizálták, hogy megvalósul a valós idejű gépi fordítás, és a játékok "hálózati intelligenciával" lesznek felruházva. A 2005-re vonatkozó előrejelzések közül pedig legyen elég annyi, hogy szerintük addigra lesznek olyan komputerek, melyek leginkább már maguk írják a saját programjaikat, és megjelenik a kvantumelméleten alapuló nagy biztonságú titkosítás, a kvantumkriptográfia (a valóságban egyelőre legfeljebb néhányszor tíz kilométeres távolságra lehet így üzenetet küldeni, ami a kommunikációs műholdak korában nem éppen sok), és lényegében az összes terrorcselekményt számítógépen keresztül fogják végrehajtani.

Tíz éven belül aligha kerül az asztalunkra genetikailag módosított hús - vélekedett 2001-ben a Royal Society of Great Britain. A texasi Yorktown Technologies cég nemrégiben genetikailag módosított, ultraibolya fényben foszforeszkáló akváriumi halakkal jelent meg a piacon, míg mások olyan - hasonlóképpen genetikailag módosított - macskákat akarnak előállítani, amelyeknek a szőre nem okoz allergiát. De már most hallani lehet azokról a "biológiai gyárakról", ahol a megfelelően átalakított élőlények az elbomlani képes műanyagtól a környezetbarát üzemanyagokon keresztül a különböző gyógyszerekig mindent előállítanának majd.

A nanotechnológiára vonatkozó előrejelzések is dühödt vitákhoz vezetnek. Az angliai Sheffield Egyetem kutatói például 2003 júliusában úgy fogalmaztak, hogy az álláspontok - két véglet - a tökéletes világ utópiája és az egész Földre kiterjedő katasztrófa között ingadoznak. Az előbbi tábor szerint a nanotechnológia lesz az, ami "megszünteti a környezetszennyezést, megszabadítja az emberiséget a betegségektől, az öregedéstől és a haláltól", míg a másik forgatókönyv szerint az elszabaduló, önreprodukcióra képes nanorobotok mindent el fognak pusztítani. Egyelőre a legnagyobb eredményt az az alig 500 nanométeres (ez az emberi haj átmérőjének háromszázad része, de a nanotechnikában még óriásinak számító) nanomotor jelenti, amelyet 2003 közepén fejlesztettek ki a Berkeley Egyetemen (és már azzal kapcsolatban is vannak elképzelések, hogy mire lehetne majd használni).

Martin Rees brit csillagász nemrégiben arra mutatott rá, hogy a 21. század azért lehet döntő fontosságú az emberiség történetében, mert ha nem pusztítja el önmagát, nekiláthat a kozmosz meghódításának. Addig azonban el fog még telni néhány év, az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA jelenlegi tervei között ugyanis nem szerepel, hogy 2014 előtt marsi kőzetmintákat hoznának vissza a Földre, dacára annak, hogy ezt az idősebb Bush elnök már 1989-ben - a Holdra szállás 30. évfordulóján - meghirdette. A SEI (Space Exploration Initative) elnevezésű tervet, amely 2019-re ígért emberi Mars-utazást, hivatalosan soha nem törölték, de egyelőre semmi jele sincs annak, hogy folyna a felkészülés.

GALÁNTAI ZOLTÁN