Mádl Ferenc: "Családom visszakap egy férjet, apát és nagyapát" "Nagyon fontos, hazánkat is érintő kérdés az európai...

Mádl Ferenc: "Családom visszakap egy férjet, apát és nagyapát"

"Nagyon fontos, hazánkat is érintő kérdés az európai uniós alkotmány ratifikálási folyamatának a lezárása. Ez lesz az első teljes uniós évünk és az első uniós költségvetésünk. S mivel nem mindenki lesz győztese az uniós tagságnak, nagy szükség lesz a társadalmi szolidaritásra" - véli Mádl Ferenc. Magyarország idén leköszönő köztársasági elnöke szerint "a nemzetközi politika egyik legfontosabb eseménye az iraki választás lesz". Belföldön "merészség lenne azt jósolni, hogy csendes évnek nézünk elébe, hiszen a pártok közötti feszültség immár állandósult". Államfői megbízatásának lejárta után minden bizonnyal visszatér az egyetemi katedrára, illetve kutatóműhelyébe, ahonnan most sem szakadt el. "Az Országgyűlés megválasztja utódomat, családom pedig visszakap egy férjet, apát és nagyapát. A legjobban annak örülök, hogy több időt tölthetek majd gimnazista lányunokám és az általános iskolát szeptemberben kezdő Miklós unokám mellett." Mádl szerint "vissza kell állítani azt a politikai helyzetet, amelyben legalább az ország érdekei szempontjából legfontosabb kérdésekben konszenzus jöhet létre". Reméli, hogy a közélet szereplői a jövőben már "higgadtabban, egymásra jobban figyelve, a másikat megértve vitáznak majd közös ügyekről", fél viszont attól, hogy ez mégsem így lesz. Csalódottan és szomorúan vette tudomásul a népszavazás eredménytelenségét, s meggyőződése: a kettős állampolgárság kérdése nemzeti ügy, még akkor is, ha pártpolitikai vita kereszttüzébe került. "Az eredménytelen népszavazás - szögezi le - nem jelölt ki kötelező utat a törvényhozók számára, ugyanakkor a népszavazás kérdései létező problémákra utaltak. Ezért is fordultam a megoldás érdekében az Országgyűléshez."

Gyurcsány Ferenc: "Több felelősséget vállalnak,akik jómódban élnek"

"Az adócsökkentések nyomán - állítja Gyurcsány Ferenc miniszterelnök - a legfeljebb havi 150 ezer forintot keresők februártól 5 ezer forinttal többet találnak fizetési borítékjukban." A reálbérek és a nyugdíjak 3-4 százalékkal emelkednek, valamivel több munkahely lesz az országban, könnyebben juthatnak lakáshoz a fiatalok, valamint 600 ezer olyan család, amelynek legalább az egyik tagja közalkalmazott. Az optimista miniszterelnök szerint "több jut majd azoknak, akik az átlagnál kevesebb lehetőséggel rendelkeznek, míg több felelősséget vállalnak majd azok, akik jobb módban élnek". Kormányfőként és magánemberként is ugyanazt várja 2005-től: "Gyarapodást, biztonságot és hitet a jövőben." Kamasz fiai révén látni véli, "milyen megoldandó problémákkal szembesülnek a fiatalok és szüleik"; kisebb gyermekei mindennapos gondjai pedig apaként őt ugyanúgy érintik, "mint bárki mást". A közélettől jövőre "a meggyőződések világosabb vállalását" várja, "a dinamikus, új, modern gondolkodás talán a mainál is élesebb szembenállását a konzervatív világképpel". Továbbá azt, hogy vele együtt "egyre többen hisznek majd a baloldal értékeiben: az egyház és állam elválasztásában, az igazságosság érvényesülésében, a születési esélyegyenlőtlenségek mérséklésében, és ez kellő alapot teremt sok fontos kérdésben bátor döntések meghozatalára és támogatására. A decemberi népszavazásokkal kapcsolatban Gyurcsány a kedélyek megnyugvásában reménykedik, valamint abban, hogy "a kezdeményezők és támogatóik belátják: tévedtek". A magyaroknak szerinte a tekintetben is választaniuk kell, hogy "egy nyugatias, modernebb, igazságosabb úton haladnak tovább, avagy visszalépnek a nacionalizmus, az etnikai, vallási alapú érdekérvényesítés, az állami tulajdon uralta hiánygazdaság irányába".

Pokorni Zoltán: "Borzalmas lesz ez az év"

"Az emberek álláslehetőségeit, fogyasztását, mindennapi életkörülményeit illetően a helyzet lassan romlani fog, legalábbis erre utal az idei költségvetés" - véli Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke. "Ráadásul a Medgyessy- és a Gyurcsány-kormány is olyan adósságokat halmozott fel, mint annak idején Kádár János: az államháztartási hiány mértéke átlépi a vállalható 60 százalékos határt." Ám most "ügyesebben adósodik el a kormány: a koncesszió, a lízingelés és a PPP a bűvös szavak", melyekből természetesen nem derül ki, hogy "a költekezés árát nem jövőre, hanem a következő két évtizedben fizetjük majd meg". Pokorni a köztársaságielnök-választást látja az év egyetlen biztos pontjának a politikában, "amúgy a 2006-os választásokra való felkészülés lesz a meghatározó kérdés". Az eddigi kormányzati teljesítmény alapján a szimbolikus pártpolitikai szférában zajló összecsapásokat vár, e téren szerinte "borzalmas lesz ez az év". A kormánynak "nincs más választása, mint hogy az ellenzék ellenzéke legyen". A Fidesz viszont "igyekszik majd két lábbal a földön állni, és arról beszélni, ami meghatározza az emberek mindennapjait". A Fidesz erősödésébe vetett hitét támogatja, hogy a pártnak, mint mondja, "van egy fontos szövetségese, melyet valóságnak hívnak". A két iskolás és két óvodás fiút nevelő Pokorni "igyekszik úrrá lenni azon a szürrealista filmeket idéző káoszon, amit négy fiú képes okozni otthon". A decemberi népszavazás nyomán szerinte "a fél Kárpát-medence depreszsziós, azok is, akik igennel szavaztak a kettős állampolgárságra, és azok is, akik nemmel". Úgy véli, e kérdés "nem maradhat lezáratlan, s ezt már az MSZP is érzi". Pokorni abban is reménykedik, hogy az idén "törvény születhet az egészségügy kiszámítható és biztonságos finanszírozásának megoldására".

Horn Gábor: "Nyugodtabb hangvételre számítok"

"Az idén mérföldkő lesz a köztársaságielnök-választás" - állítja Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője, aki abban bízik, hogy sikerül az egész nemzet számára elfogadható államfőt választani. "Ráférne az országra egy nyugodt év 2006 előtt. Kissé nyugodtabb politikai hangnemre számítok" - mondja, azt remélve, hogy idén nem lesz újabb referendum. "Fogadni viszont - teszi hozzá - inkább az ellenkezőjére fogadnék." Horn el tudja képzelni, hogy egy nem vagy alig létező civil vagy politikai szervezet megpróbál majd népszerűséget szerezni egy újabb népszavazási kezdeményezéssel, miután "úgy tűnik, hogy 200 ezer aláírást szinte bármire össze lehet gyűjteni". 2005 egyik "nagy témája az adócsökkentés lesz, ha másért nem, hát mert azzá tesszük" - jósolja a beteljesíthetőt Horn, hozzátéve, hogy a koalíciós partnerek közt alighanem ismét vitakérdéssé válik a gazdaságpolitika. "Téma lesz a kisebb parlament, s a közigazgatási rendszer reformja is" - teszi hozzá, ám azt várja, hogy e kezdeményezéseket nem koronázza siker. "Jövőre kiderül az is, lesz-e végre egy olyan kormány, amely képes választás előtt arra, hogy az ország érdekében önmegtartóztatást tanúsítson a költségvetés összeállításakor." "Optimista tanáremberként azt gondolom, hogy a decemberi népszavazás kérdései lassan lekerülnek a napirendről, azokra ugyanis nem lehet jó válaszokat adni." Horn abban bízik, hogy pártja, amely "2004-gyel sikeres évet zárt, az idén is jól szerepel majd". Meggyőződése, hogy Magyarországon valójában 9-13 százalék a liberális szavazók aránya, őket próbálják meg elérni. Az MSZP és a Fidesz között az év végére 5-7 százalékpontos különbséget "lát" az utóbbi javára, ám ez szerinte azt jelenti, hogy a 2006-os választás "különösebb gond nélkül megnyerhető a koalíció által".

Dávid Ibolya: "Már 2005-ben változtatnia kell a politikának"

"Jó lenne, ha 2005 Magyarországon az érvek és a józan politikai munka éve lenne" - kezdi jámbor kívánsággal Dávid Ibolya, az MDF elnöke, aki derűlátóan abban reménykedik, hogy "ha a politikusok az ünnepek csendjét és nyugalmát arra is felhasználták, hogy magukba szálljanak, ez lehetséges is lesz". Ellenkező esetben - figyelmeztet - rövid úton szétverik azt is, ami ma még működni látszik. Úgy ítéli meg, "a két nagy párt mindent elkövet annak érdekében, hogy polarizálja a közéletet, s a kettejük közötti gyűlölködés komoly veszélybe sodorja a kisebb pártokat. Ugyanakkor - reméli - a józan hang, a szakmai érvek, a kiegyensúlyozott magatartás vonzó lehet a közélet zajában", s így mégis arra számít, hogy erősödik az MDF támogatottsága. Egyben szinte biztos: másról beszél majd a politika, s másról a lakosság. "Az embereket inkább a megélhetésük foglalkoztatja, a munkahelyük, a hosszabb távú lehetőségeik. A politikusok viszont a következőképpen beszélnek: bár nem tudom, mit mondott az ellenfelem, de nincs igaza." A pártelnök abban bízik, hogy a legutóbbi népszavazás eredménye intő jel volt mindenki számára, s a politika felelősségének is tartja mindazt, ami 2004. december 5-én történt. "A rosszul, rossz helyen, rosszak által, rossz pillanatban feltett kérdések révén szégyenfolt esett a magyarságon - összegzi véleményét. - Ha március végéig nem leszünk képesek törvényes megoldást találni az elszakított nemzetrészeken élő honfitársaink és sok-sok magyarországi szavazópolgár kérésére, jobban teszi a parlament, ha feloszlatja magát, mert alkalmatlan a feladatára" - fogalmaz a pártelnök. Dávid 2005-től sommásan a következőt várja: "Mindenkit olyan jövőkép vezethet majd, melyért érdemes élni és dolgozni. A politikusok azonban még nem készültek fel erre a felelősségteljes magatartásra."

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
HVG Hetilap

Kis tettek, nagy paláver

Míg az ország jövője szempontjából fontos szerkezeti reformok 2005-ben is halasztást szenvednek, a két nagy párt a biztonságra vágyók füleinek kitalált szocialistaretorika-versenyt tart, kisebb-nagyobb mértékben nemzeti szólamokkal egészítve ki azt. Legalábbis ez valószínűsíthető a HVG által a 2005-ös év politikai életének prognosztizálására felkért szakértők válaszaiból.

Leláncolva engedték a folyóba, azóta is keresik a szabadulóművészt

Leláncolva engedték a folyóba, azóta is keresik a szabadulóművészt

Tiltási hullám söpör végig a magyar Facebookon, vagy csak valami hiba van?

Tiltási hullám söpör végig a magyar Facebookon, vagy csak valami hiba van?

Világrekord az óceántisztításban: 633 búvár dolgozott egyszerre

Világrekord az óceántisztításban: 633 búvár dolgozott egyszerre

Kempingező apa és lánya aludt a nyékládházi tóba gurult autóban

Kempingező apa és lánya aludt a nyékládházi tóba gurult autóban

Nemcsak sebességet, hangerőt is mérnek az új szupertraffipaxok

Nemcsak sebességet, hangerőt is mérnek az új szupertraffipaxok

Lövöldözés és pánik tört ki a Toronto Raptors bajnoki ünneplésén

Lövöldözés és pánik tört ki a Toronto Raptors bajnoki ünneplésén