Az idén az OTP Bank Rt.

Az idén az OTP Bank Rt. részvényei lehetnek a favoritok a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) - állítják tőkepiaci szakértők -, dacára annak, hogy a bank többéves száguldás után az idén minden bizonnyal kénytelen lesz alacsonyabb sebességfokozatba váltani. Trippon Mariann, a CIB Bank Rt. elemzője szerint az OTP nyeresége (a tavalyi 50 százalékos növekmény után) legfeljebb 15 százalékkal gyarapodhat az idén, a tavaly ősszel beindult kamatcsökkenéssel párhuzamosan ugyanis szűkül a betétek és a hitelek közötti kamatrés, amit a költségek lefaragásával a pénzintézet valószínűleg képtelen ellensúlyozni. Ráadásul a négy külföldi OTP-leánybank integrálása és fejlesztése is többletköltségeket okoz, miközben a banki különadó több mint 10 milliárd forintos érvágást jelenthet.

A tavalyi, rekordprofitot hozó esztendő nemigen ismétlődhet meg a Mol Rt.-nél, ám az elemzők továbbra is vételre ajánlják az olajpapírokat. Úgy ítélik meg, a részvények értéke a tavalyi árduplázódás után is legalább 10 százalékkal alacsonyabb az indokoltnál. Kedvező lehet a Mol számára, hogy a kőolaj-finomítói árrések az idén magasak maradhatnak, még ha az orosz olaj nem is lesz annyival olcsóbb a többinél, mint volt 2004 második felében. Az olajkitermelés tartósan nagy nyereséggel működhet - állítja a Buda-Cash Brókerház Rt. elemzője, Török Bálint -, köszönhetően a szibériai olajmezők feltárásával megduplázódott mennyiségnek. Tavaly jól jött a Molnak, hogy a forint erősödött a dollárral szemben. Noha a kitermelésnek és a feldolgozásnak az erős dollár a kedvező, az olcsóbb gázimport több mint ellensúlyozta ezt. Az idén viszont a Mol értékesíti gáztárolási és -kereskedelmi leánycége háromnegyedét, vagyis csökken a gyenge dollárból egyedüliként profitáló gázüzletág súlya. Az év közepéig befolyó vételárból a cég képes lesz fedezni zöldmezős beruházásait, valamint külföldi terjeszkedését. Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató egy év végi interjúban nem zárta ki, hogy a Mol már az idén fuzionál az általa évek óta megkörnyékezett lengyel Polski Naftowy Koncern Orlen S.A.-val (PKN). Részben e frigynek ágyazott meg a magyar cég, amikor karácsony előtt két nappal bevezette részvényeit a varsói értéktőzsdén, hogy azok - mint sajtóközleményében tudatta - "a lengyel befektetők számára is hozzáférhetővé váljanak". Kedvező, hogy a Mol 25 százalékban birtokolt horvátországi érdekeltsége, az Industrije Nafta d.d. 2005-ben közel másfélszeresére növelheti adriai földgázmezőin a kitermelést. Az viszont kedvezőtlen, hogy szlovákiai leányvállalatát, a Slovnaft s.a.-t "az árszabályozás feltételeinek megsértéséért", valamint "aránytalan árnak minősülő ármegállapítás" miatt a szlovák pénzügyminisztérium közel 8 milliárd forintnak megfelelő összegre bírságolta.

A Richter Rt. vezetőinek 2005-ben a gyenge dollár és az emiatt szűkülő belföldi piaci lehetőségek okozhatnak fejtörést. A gyógyszercég számára olyannyira károsak az erős forint mellékhatásai, hogy Bogsch Erik vezérigazgató decemberben még azt is megpendítette: egyes termékeik gyártását külföldre helyezik. A külföldi tulajdonosi hátterű versenytársak koncentrálják erőiket: a Sanofi-Synthélabo és az Aventis egyesülésével a Richter elveszítette hazai piacvezetői pozícióját. A nyugat-európai piacok meghódítását reménytelennek tartó Richter továbbra is a kelet-európai piacokra fokuszál. A jelenlegi olajárak mellett az orosz piac rendkívüli növekedési lehetőségeket kínál.

Külföldön keres gyógyírt a Matáv Rt. is, amelynek belföldi árbevétele 2005-ben várhatóan csökken (még a legdinamikusabb ágazatokban, a széles sávú internetszolgáltatásban és az adatátvitelben is csupán 2-3 százalékos növekedésre lehet számítani). Ezért is tett az óév utolsó napjaiban vételi ajánlatot a montenegrói Telekom Crne Gore többségi tulajdonrészére. Igaz, a Cashline Értékpapír Rt. elemzése szerint a szerb cég még túl kicsi - forgalma csak harmada a Matáv által 2000-ben megszerzett macedón MakTelének -, így 2005-ben alig néhány százalékkal növelheti a Matáv-csoport árbevételét és eredményét. Az viszont jó hír lehet a Matáv-kisbefektetőknek, hogy a távközlésiek - legalábbis a Concorde Értékpapír Rt. elemzése szerint - a montenegrói cég megszerzésével nem költekeznek ki annyira, hogy azáltal veszélybe kerülne a tavalyihoz hasonlóan bőkezű, legalább 70 százalékos osztalék kifizetése.

CSABAI KÁROLY

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Schmidt Máriáék készítenek felmérést, mi legyen a vasárnapi nyitvatartással

Schmidt Máriáék készítenek felmérést, mi legyen a vasárnapi nyitvatartással

Figyelem: akármikor összefuthat a budapesti utcákon Scarlett Johanssonnal

Figyelem: akármikor összefuthat a budapesti utcákon Scarlett Johanssonnal

52 ezren leszavaztak, érvényes lehet az előválasztás

52 ezren leszavaztak, érvényes lehet az előválasztás

Egészen érdekes profilképre váltott át a Facebook

Egészen érdekes profilképre váltott át a Facebook

Csak használjuk, a többi nem a mi gondunk

Csak használjuk, a többi nem a mi gondunk

A legszegényebbek már orvoshoz sem tudnak elmenni

A legszegényebbek már orvoshoz sem tudnak elmenni