Noha egyre több munkahelyet szerveznek ki az Egyesült Államokból, a jelek szerint a következő években sem fenyeget a helyi munkaerőpiac összeomlása. Csak éppen azt nem lehet előre pontosan megjósolni, miből is élnek majd az amerikaiak tíz-húsz-harminc év múlva, ha a ma űzött szakmák jó részét keletre - Indiába, Kínába - telepítik a helyi cégek.

Nem volt könnyű helyzetben Amerikában, aki "Made in USA" karácsonyi ajándékot szeretett volna vásárolni, de már azzal is nagyon beszűkítette a választékot, ha semmiképpen nem akart mondjuk Kínában gyártott árut hazavinni. Ilyen vevő azonban nemigen létezik az USA-ban, már csak azért sem, mert amit az üzletekben kínálnak, legyen az szórakoztatóelektronikai termék, sávos-csillagos zászlóval díszített ajándéktárgy, olcsó vagy elegáns ruhanemű, konyhafelszerelési cikk - készüljön bárhol a világon -, többnyire "amerikai cuccnak" látszik, itteni dizájnnal, itteni márkanévvel, itteni ízlés szerint. Még Santa Fe - az új-mexikói Szentendre - indián népművészeti boltjaiban is "Made in China" címke található a kézzel festett azték cseréptányérok alján, de ez láthatóan nem szegi kedvét az odalátogató turistáknak.

Mire az amerikaiak megszokták, hogy a hazai feldolgozóipari cégek gyakorlatilag minden gyári munkát áttelepítettek a harmadik világba, már azzal kellett szembesülniük, hogy a helyben maradt gazdaság fő ereje, a szolgáltatószektor is kezd elszivárogni. Ha valaki bejelenti bankkártyája eltűnését, adatait nagy valószínűséggel erős akcentussal kérik tőle a vonal túlsó végén - valahol Indiában, a cég odatelepített telefonos vevőszolgálati központjában. Egy ilyen vevőszolgálati alkalmazott Indiában feltehetően képzettebb az amerikainál, ám csak a tizedét kapja az utóbbi 25-30 ezer dolláros éves bérének. A munkahelyek kiszervezése - szakszóval: outsourcing (HVG, 2004. július 24.) - egyre több területet ér el. Indiában bírálják el az oklahomai bankfiókban benyújtott hitelkérelmet, de biztosítási szerződések, röntgenképek elemzését is sokszor több ezer kilométeres távolságból végzik, nem is beszélve a szoftverek készítéséről, a számítógépes tervezésről. A pénzügyi szolgáltató szektorban a hagyományosan cégen belüli munkák 30-50 százalékát telepítették az utóbbi években vállalaton kívülre, ennek felét külföldre.

"A mi ágazatunkban gyakorlatilag nincsenek határai a kiszervezésnek - mondta a HVG-nek egy richmondi központú pénzügyi szolgáltató cég outsourcing-szakértője. - Külföldi cégekre lehet bízni az elemzők, a technológusok, sőt a menedzserek munkáját is." Hogy egy-két évtized múlva ki marad majd a cég virginiai központjában? Neve elhallgatását kérő szakértőnk egyszerű választ adott a kérdésre: "Senki. Idővel maga a cég is indiai tulajdonban lesz." Egyelőre azonban nemcsak a bankkártya-szolgáltató anyavállalat amerikai, de az a cég is, amely Indiában az odatelepített feladatokat végzi. "Mi csak a szolgáltatás minőségét ellenőrző embereinket küldjük oda, s amerikai megbízottunk dolga a munka megszervezése, a helyiek toborzása, kiképzése."

Noha a tavalyi választási kampány során politikusok - többnyire demokraták - igyekeztek azt a látszatot kelteni, mintha az outsourcing lenne az amerikai foglalkoztatásra leselkedő legnagyobb veszély, az év végi adatok nem támasztják alá ezt a félelmet. 2004 a vállalati kiszervezések éve volt, mégis novemberben csak a cégek 9 százaléka jelentett csökkenést foglalkoztatottai számában, 20 százalékuk viszont növekedésről számolt be. A legendásan rugalmas amerikai munkaerőpiac tehát a jelek szerint korrigálja a kiszervezések okozta veszteséget.

Hogy miből fognak élni az amerikaiak húsz-harminc vagy akár csak tíz év múlva, azt éppen olyan nehéz megjósolni most, mint ahogy jó néhányuk mai foglalkozását sem tudta volna senki akár csak egy évtizeddel ezelőtt is megtippelni. Az internetvilág gomba módra szaporodó szakágazatainak egyikében például egy meglehetősen sikeres virginiai cég olyan szoftvereket készít, amelyek segítségével megbízói - nagy autógyárak, bankok - honlapjának a címe nagy valószínűséggel az első tíz találat közé kerül (a sokszor több tíz- vagy százezerből), ha valaki a Google internetes keresőrendszerbe olyan szavakat pötyög be, melyek alapján feltételezhető, hogy érdeklődhet a termékek iránt. Ha pedig a megrendelő egy nyelviskola, a tervező megpróbálja azt is kitalálni, vajon milyen tipikus helyesírási hibákkal ütik be angolul a "nyeltanulás", "angol nelv" és hasonló kifejezéseket, hogy azután a Google az ilyen hibás beírásra is a képernyőre varázsolja a speciális szolgáltatást jól megfizető "nyalviskola" honlapjának címét.

Egy-két évtizede kevesen gondolták volna az Észak-Carolinában lévő Durhamról, az amerikai dohányipar egykori fellegváráról, hogy mára a fogyókúrás szanatóriumok városává válik, több tucat ilyen intézménnyel. Márpedig mára ezek jóvoltából a helyi gazdaság legjelentősebb ágazata - közel 40 százalékos részesedéssel - immár az egészségügy.

Egy viszonylag új szakmáról mindenesetre már most tudni lehet, hogy Amerika-szerte virágozni fog mindaddig, amíg lesz olyan munka, foglalkozás, iparág, amit ki lehet szervezni - s ez az outsourcing-szakértőké, akiknek tudományát a legnevesebb amerikai egyetemeken már külön oktatják, s idővel alighanem diplomát is lehet majd szerezni belőle.

RÉTI PÁL / WASHINGTON

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Már több mint 65 ezren szavaztak az előválasztáson

Már több mint 65 ezren szavaztak az előválasztáson

OTP-részvényeket vásárolhatnak a bank vezetői

OTP-részvényeket vásárolhatnak a bank vezetői

Tízből kilenc magyar nem biztos abban, hogy nyugdíjasként lesz pénze az egészségére

Tízből kilenc magyar nem biztos abban, hogy nyugdíjasként lesz pénze az egészségére

Letiltotta a Facebook az ikonikus Led Zeppelin-lemezborítót

Letiltotta a Facebook az ikonikus Led Zeppelin-lemezborítót

Közel hatmilliárdból rendezne cselgáncs-vb-t a kormány

Közel hatmilliárdból rendezne cselgáncs-vb-t a kormány

Ügyes trükkel loptak több millió eurónyi kriptopénzt

Ügyes trükkel loptak több millió eurónyi kriptopénzt