A Független Államok Közösségének (FÁK) 12 tagállama közül sokban megerősödik a hatalom ellenzéke, de hogy néhányukban megismétlődhetnek-e a 2003-as grúziai és 2004-es ukrajnai "bársonyos forradalmak", még kérdéses.

"Belarusz türkmenizálódik, Oroszország belaruszizálódik" - jósolja a HVG tudósítójának Alekszandr Lebegyko, a belorusz Polgári Párt (AGP) vezetője, azt értve ez alatt, hogy mindenütt minden egy vagy több fokkal rosszabb lesz. Lebegyko már a maga bőrén is érezhette jóslatainak igazát: amikor az ellenzék Minszkben tüntetni indult az októberi parlamenti választásokon elkövetett csalások miatt, az Alekszandr Lukasenko belorusz elnök mögött álló rendőrség nekiesett a tömegnek, eltörve többek között Lebegyko bordáit is.

Az utóbbi hetekben Lukasenko - aki a parlamenti választásokkal egy időben rendezett népszavazáson megszerezte a támogatást ahhoz, hogy annyiszor induljon az államfőválasztáson, ahányszor csak akar - folytatja országa "türkmenizálását": leváltotta azokat a vezetőket, akik akár egy pillanatra is hajlandóak voltak szóba állni az ellenzékkel. A menesztetteket, köztük a helyi állambiztonsági hivatal élén állt Leonyid Jerint, illetve az elnöki adminisztrációt vezető Ural Latipovot bábokkal cserélte fel. Elemzők szerint a 2006-ban esedékes államfőválasztásokra mégis megváltozhatnak az erőviszonyok: a fiatalok körében Lukasenko már nem népszerű, és az AGP, illetve a helyi ifjúsági ellenzéki mozgalom, a Zubr sokat tanult a szomszédos Ukrajnában tavaly november óta zajló eseményekből.

A 12 egykori szovjet tagköztársaságból - Azerbajdzsán, Belarusz, Grúzia, Kazahsztán, Kirgizisztán, Moldova, Oroszország, Örményország, Tádzsikisztán, Türkmenisztán, Ukrajna és Üzbegisztán - álló, 1991 decemberében létrehozott Független Államok Közösségében (FÁK) meghatározó szerepet játszó Oroszország sem a demokrácia kiteljesedése felé halad. Az idén is jó néhány olyan törvényjavaslat kerül a parlament elé, amelyek célja a hatalom további központosítása. Miután az államfő megszerezte a 89 oroszországi régió élén álló kormányzó és elnök kijelölésének jogát, a honatyák hamarosan igent mondanak arra a módosításra, melynek értelmében megszűnnek az egyéni választói körzetek, és valamennyi dumatag pártlistákról kerül be a 450 fős törvényhozásba - ezzel még tovább csökken a régiók befolyása. Miután a kormányzókat az elnök embereivé tették, alighanem terítékre kerül az a törvényjavaslat is, amely az ő jogkörükbe utalja a helyi polgármesterek kinevezését.

Az olajbevételekből jelentős hasznot húzó Moszkva egyelőre nem döntötte el, miképpen viselkedjen a FÁK-tagországokkal. Elemzők szerint a legvalószínűbb az, hogy gazdasági befolyásának növelésével igyekszik fenntartani a térség fölötti ellenőrzést, miközben egyre kevesebb figyelmet fordít a gyakorlatilag csak papíron létezők FÁK-on belüli együttműködésre.

Kivételt valószínűleg csak az Ukrajnával, Belarusszal és Kazahsztánnal tervezett közös gazdasági tér jelent. Ez egyrészt alkalmat teremt az orosz tőke terjeszkedéséhez, másrészt azt van hivatva megakadályozni, hogy az EU "elszeresse" Oroszország szomszédjait. Az utóbbi hónapokban viszont Lukasenko belorusz elnök igyekszik elszabotálni az Oroszország és Belarusz között tervezett föderáció tető alá hozását. Nem tetszik neki, hogy Moszkva kormányzósági szintre akarja mérsékelni a 10 milliós Belarusz jogkörét, hogy a közös valuta az orosz rubel lenne, és csak az orosz központi bank kapna pénzkibocsátási jogot.

Oroszország erőfeszítései ellenére valószínűnek tűnik, hogy a valamivel több mint egy évvel ezelőtti grúziai forradalom, illetve a múlt év decembere óta tartó ukrajnai válság nem marad elszigetelt eset. Az idén elsősorban Moldovában - a tavasszal esedékes parlamenti választások után - várhatóak tömegtüntetések. A volt szovjet tagköztársaságban ugyanis inog Vlagyimir Voronyin államfői széke, mélyponton van a népszerűsége, s már Moszkvával is megromlott a viszonya.

Némileg erőre kaphat - ám a helyzeten egyelőre aligha fordíthat- az ellenzék két közép-ázsiai köztársaságban, Kazahsztánban és Kirgizisztánban is. Hasonló a helyzet Üzbegisztánban, ahová egyelőre nem merészkednek be a Grúziát, Belaruszt, Kazahsztánt és Ukrajnát megjárt "hivatásos nemzetközi ellenzékiek". "Ha most utaznánk be, azonnal elfognának bennünket. Talán majd egy-két év múlva" - jósolta az egyik, neve mellőzését kérő belorusz egyetemista.

Moszkva valamennyi FÁK-tagországban az autokratikus eszközöket alkalmazó hatalom oldalán áll, és nem tart fenn kapcsolatokat az ellenzékkel, amelyet részben éppen ez a politika lök közelebb az EU-hoz, illetve az Egyesült Államokhoz. Ugyanakkor Oroszország befolyása az ott "közelkülföldnek" nevezett térségre gyengül. A Kreml az utóbbi hónapokban sem Grúziában, sem pedig a hivatalosan oda tartozó, ám onnan a valóságban több mint egy évtizede kiszakadt Abháziában nem tudta győzelemre segíteni saját jelöltjét, s úgy tűnik, Ukrajnában is képtelen erőteljesen érvényesíteni akaratát.

NÉMETH ANDRÁS / MOSZKVA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A Lego idő előtt lebuktatta a vadonatúj Land Rovert

A Lego idő előtt lebuktatta a vadonatúj Land Rovert

Visszaszólt Kovács Zoltán a CEU elüldözéséről beszélő Alex Sorosnak

Visszaszólt Kovács Zoltán a CEU elüldözéséről beszélő Alex Sorosnak

Budapesten másfélszer drágább az albérlet az országos átlagnál

Budapesten másfélszer drágább az albérlet az országos átlagnál

Elmenekültek Oregonból a képviselők, hogy ne kelljen a klímaváltozásról szavazni

Elmenekültek Oregonból a képviselők, hogy ne kelljen a klímaváltozásról szavazni

Már ön is letöltheti az új Harry Potter-játékot – olyasmi, mint a Pokémon Go

Már ön is letöltheti az új Harry Potter-játékot – olyasmi, mint a Pokémon Go

Már a Miniszterelnökség szerint is kritikus szinten a kormányhivatali létszámhiány

Már a Miniszterelnökség szerint is kritikus szinten a kormányhivatali létszámhiány