HVG
A lakosság felét eleve nem érdeklik az ügynökügyek, akiket mégis, azok többségének sem változott meg a véleménye Szabó Istvánról az után, hogy ügynökmúltja napvilágra került - többek között ez derül ki abból a 600 fős telefonos felmérésből, amit a HVG megbízásából január 30-án készített a Medián.
Miközben értelmiségi körökben újra és újra vihart okoz, ha lelepleződik valaki az előző rendszer ügynökei közül, a szélesebb közvélemény nagy részét tartósan hidegen hagyja ez a téma: az emberek közel fele mondja azt, hogy egyáltalán nem érdekli, bő egyharmada pedig hogy nem különösebben érdekli, kik voltak ügynökök az előző rendszerben. Nagyjából minden második válaszadó tudott „fejből" megnevezni olyan közéleti szereplőt, akinek az ügynökmúltja kitudódott, vagy legalábbis ezzel vádolták. Medgyessy Péter mellett Szabó Istvánt említették a legtöbben, összesen a megkérdezettek kétharmada hallott arról, hogy az Oscar-díjas filmrendező ügynök volt az ötvenes-hatvanas évek fordulóján.

HVG
Általában véve az emberek fele mondta azt, hogy nem befolyásolja a véleményét, ha valakiről kiderül besúgómúltja, hatoduk mindenképpen elítéli azokat, akik hagyták magukat beszervezni, egyharmaduk pedig csak a körülmények ismeretében ítélkezne. A közvélemény szemében a leginkább az számít enyhítő körülménynek, ha valakit súlyos fenyegetéssel kényszerítettek arra, hogy ügynök legyen, de azt is viszonylag sokan méltányolják, ha valaki önként hozza nyilvánosságra múltjának ezt a részét. Szabó István esetében azonban lehet, hogy beszervezésének körülményeinél nagyobb súllyal esik latba rendezői pályafutásának megítélése. Összességében az esetről értesültek 23 százaléka mondta azt, hogy csalódott Szabó Istvánban, viszont minél több filmjét látta valaki, annál nagyobb valószínűséggel mondta azt, hogy az ügynökügy nem befolyásolta a véleményét. Egyébként a megkérdezettek közel 70 százaléka állította azt, hogy már korábban is hallott Szabó Istvánról, csaknem minden második legalább egy filmjének a címét is meg tudta mondani, 43 százalékuk pedig látta is valamelyiket - a legtöbben az Oscar-díjas Mephistót.

KARÁCSONY GERGELY

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Újra találkozik Trump és Kim Dzsong Un

Újra találkozik Trump és Kim Dzsong Un

Már az RTL csatornáin is "jobban teljesít" Magyarország

Már az RTL csatornáin is "jobban teljesít" Magyarország

Börtönbe megy a volt chicagói rendőr, aki lelőtte a fekete tinédzsert

Börtönbe megy a volt chicagói rendőr, aki lelőtte a fekete tinédzsert

AusOpen: Babos és Fucsovics bejutott a vegyes páros második fordulójába

AusOpen: Babos és Fucsovics bejutott a vegyes páros második fordulójába

Ahmed H. idegenrendészeti őrizetben várja a papírjait, utána felteszik a repülőre

Ahmed H. idegenrendészeti őrizetben várja a papírjait, utána felteszik a repülőre

Hat hónap kényszerszünet után győzelemmel tért vissza a magyar atlétika csillaga

Hat hónap kényszerszünet után győzelemmel tért vissza a magyar atlétika csillaga