A kockázatot kedvelő spekulánsok az elmúlt két hónapban a másodvonalbeli részvényekre koncentráltak, amelyeken rövid időn belül sokat kaszálhattak.

Kiugró árfolyameltérést regisztráltak múlt pénteken a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT): a gazdasági tanácsadással és szolgáltatással foglalkozó, külföldi hangzású neve ellenére több mint 90 százalékban magyar tulajdonú Skoglund Befektetési Holding Rt. egyetlen darab, gazdát cserélő részvényének 2100 forintos kurzusa 1358,3 százalékkal volt magasabb a legutóbbi üzletkötésbelinél. Az árkülönbséget semmilyen információ nem magyarázta, a társaság nem adott ki közleményt, s nem is jelentette meg a mostanában esedékes éves gyorsjelentését. A legutolsó hír a Skoglunddal kapcsolatban jó két és fél hónapos: november 15-én 400 millió forintért eladta a százszázalékos tulajdonában lévő, 2004-ben alig hatmillió forintos saját tőkéjű, ingatlanbefektetésekkel foglalkozó Sasad Vagyonkezelő Kft.-t az Agárd Holding Befektetési Kft.-nek.

A Skoglund-papír jelentős drágulása miatt sem a BÉT, sem a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete nem kezdeményezett vizsgálatot, pedig a börzei szabályzat szerint a vételi, illetve eladási ajánlatok legfeljebb 15-20 százalékkal térhetnek el az előző ártól. Ám olyankor nem kell vizsgálódni, ha öt tőzsdenapig nem születik üzlet a papírra, vagyis ebben az esetben az ajánlatot semmi nem korlátozza. Márpedig a Skoglund-részvények január 27-ét megelőzően utoljára kilenc nappal korábban forogtak - 144 forinton.

A Skoglund papírjait tőzsdei berkekben az egyik legspekulatívabb képződménynek tekintik. Bár akármelyik tőzsdei részvény lehet spekuláció - azaz rövid távon nagy haszon reményében kockázatos adásvétel - tárgya, ilyen jelzővel általában azokat a papírokat szokás illetni, amelyek a legtöbb befektető számára túl kockázatosak, mivel árfolyammozgásuk kiszámíthatatlan, nyilvánosan elérhető információval megmagyarázhatatlan. A spekulatív ügyletek általában a tőzsde összforgalmának kevesebb mint egy százalékát adják.

Növeli a rizikót, ha a társaság tulajdonosi szerkezete is átláthatatlan, így ugyanis megtévesztő lehet a cégcsoporton belüli tőkeátcsoportosítás. További kockázat, ha a papír forgalma és a tőzsdén szereplő össznévértéke alacsony, mivel ez azzal járhat, hogy néhány darabos üzlet is sokat nyom a latban.

Márpedig a Skoglund részvényeinek csak 7,9 százaléka érhető el a kisbefektetők számára, a többit a Bankár Holding Rt. (74,0), Takács József Alajos magánszemély (11,7) és a BCS Consulting Kft. (6,4 százalék) birtokolja. Ez azt jelenti, hogy a Skoglund 540 millió forintos jegyzett tőkéjéből csak 42,7 millió forintos pakett foroghat a tőzsdei parketten: ennyi a legnagyobb forgalmú és értékű (úgynevezett A kategóriás) részvények többségéből egyetlen nap alatt megfordul a piacon. Az alacsony tőzsdei likviditás az átlagbefektetők számára azért rizikós, mert nehezen találnak vevőt, ha értékesíteni kívánják részvényeiket.

A Skoglund hirtelen árfolyamugrása láttán még azok a befektetők sem szimatoltak páratlan üzleti lehetőséget, akik kifejezetten utaznak az effajta spekulatív részvényekre. Pedig az utóbbi két hónapban szezonjuk volt a rizikós papíroknak, amelyekkel sokat lehet nyerni, de nagyot is lehet bukni. Mostanában éppen nyerő széria volt: aki decemberben jó időben kapott el egy spekulatívnak számító részvényt és jókor is szállt ki abból, néhány hét alatt akár több száz százalékos haszonra is szert tehetett (lásd táblázatunkat), miközben a BUX index alig tízszázalékos kilengést mutatott.

A legtöbbet a Humet Kereskedelmi, Kutatási és Fejlesztési Rt. részvényein kereshettek a bátrak, akik nem konkrét információkra alapozva, hanem egy titokzatos nagybefektető mellé szegődve kezdték felvásárolni a papírokat. Az árfolyam ugyanis nem azt követően ugrott meg, hogy Civin János elnök december közepén bejelentette, a hosszú évek vesztesége után a 2005-ös évet mindössze 63 millió forintos árbevétel mellett 18 milliós nyereséggel záró cége vállalat- és ingatlanvásárlásokkal próbál egyenesbe kerülni, hanem csak napokkal később. E taktikának viszont a spekulánsok számára az a veszélye, hogy nem tudják, a nagyvásárló mikor kezdi realizálni árfolyamnyereségét, vagyis újból eladni papírjait. Márpedig a január 9-ei csúcsot követő három napon ötven százalékkal esett a Humet jegyzése.

Hasonló kilengést mutatott a NABI Autóbusz-ipari Rt. részvényeinek árfolyama, amely annak ellenére szökött fel ez év elejére, hogy a társaság csődközeli helyzete miatt tavaly év végéig több nagybefektető is megszabadult papírjaitól. A spekulánsok jelenlétére utal, hogy a jegyzés azt követően kezdett zuhanni, hogy a NABI közzétette, sikerült újabb haladékot kicsikarnia banki hitelezőitől. Mindenesetre jól tették, hogy nem ültek fel a sokadik ígéretnek, hiszen nem sokkal később a buszgyár feladta a kilátástalan küzdelmet, eszközeit eladta egy bajba került vállalatok felvásárlására szakosodott alapnak, amely hiteleit is átvállalta (HVG, 2005. január 28.).

Spekulatív árfolyammozgás volt tapasztalható a Fotex Első Amerikai-Magyar Vagyonkezelő Rt. esetében is, amelynek részvényei akkor kezdtek szárnyalni, amikor többéves hallgatás után egy brókercég, az Equilor Befektetési Rt. elemzést készített róla, azt állítva, a Fotex ingatlanvagyona a börzén elértnél 38 százalékkal magasabb kurzust indokolna. Ha ugyanis egy cég részvénye viszonylag olcsó az alapján, hogy a tőzsdei árfolyama és a börzére bevezetett részvényeinek a szorzata kisebb a saját tőkéjénél, vagyonánál, abból még egyáltalán nem következik, hogy árfolyama a jövőben biztosan növekedésnek indul.

CSABAI KÁROLY

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Eltemették a meggyilkolt gdanski polgármestert

Eltemették a meggyilkolt gdanski polgármestert

Holtverseny A Dal első válogatóján

Holtverseny A Dal első válogatóján

Felrobbant egy megcsapolt üzemanyag-vezeték Mexikóban - sok a halott

Felrobbant egy megcsapolt üzemanyag-vezeték Mexikóban - sok a halott

Ellenzéki képviselőnők üzentek Nagy Blankának: Nálunk most ötöst kaptál

Ellenzéki képviselőnők üzentek Nagy Blankának: Nálunk most ötöst kaptál

Hét gól Liverpoolban, ebből a hazaiak hármat kaptak

Hét gól Liverpoolban, ebből a hazaiak hármat kaptak

Ez volt a Dacia legszebb éve eddig

Ez volt a Dacia legszebb éve eddig