Ismét fellángolt a vita a Holcim Rt. 60 milliárd forintos beruházással Nyergesújfalu-Tát határában tervezett új cementgyárának építése körül. A civilek ezúttal térképhamisítással is megvádolták a befektetőt.

Nyergesújfalu a legjobb úton halad afelé, hogy megismétlődjön az öt évvel ezelőtti fiaskó, és újabb nagyberuházástól essen el. Akkor a DaimlerChrysler-Mitsubishi tervezett 244 millió eurós ráfordítással motorgyárat a Duna-parti településen; az önkormányzat már egy ipari parkot is kialakított e célra, végül azonban a cégcsoport választása a kelet-németországi Kölledára esett. Ezúttal a svájci tulajdonú Holcim Hungária Cementipari Rt. veselkedett neki, hogy a szomszédos Lábatlanból áttelepüljön, és 450 ezer tonna kapacitású, elavult gyára helyett 60 milliárd forintos zöldmezős beruházással 1,5 millió tonna termelésére képes, korszerű cementművet húzzon fel Nyergesújfalu közigazgatási határán belül, a város Táttal határos részén, a 10-es út mentén. A környező települések - Bajót, Mogyorósbánya, Tát, Tokod, Tokod-Altáró, Esztergom és Dorog -, valamint a zöld szervezetek ellenzik a létesítményt, egyedül Nyergesújfalu önkormányzata támogatta azt, de néhány képviselő most ott is népszavazást kezdeményez ellene.

A tiltakozás fő oka korábban az volt, hogy a Holcim alternatív tüzelőanyagként évi 75 ezer tonna hulladék, azon belül 25 ezer tonna veszélyes hulladék úgynevezett együttégetéses hasznosítását tervezte. Emiatt tavaly ősszel Táton demonstrált is a nép. A paprikás hangulatban szeptemberben Nyergesújfalu képviselő-testülete rendkívüli ülésen úgy határozott, hogy a cementmű megépülhet, de sem veszélyes, sem más hulladék égetését nem engedte meg. Erre a Holcim lemondott a veszélyes hulladék égetéséről, bár Dobos Imre, a cég programvezetője szerint alaptalanok a félelmek, hiszen a klinkerkemence még az erre „szakosodott" veszélyeshulladék-égetőknél is magasabb hőmérsékleten, 1500 Celsius-fokon működik. A helyiek bizalmát azonban aláásta a néhány kilométerrel arrébb üzemelő dorogi Onyx Magyarország Kft. veszélyeshulladék-égetőjének ténykedése, amelyből került már szennyezés a Dunába (HVG, 2004. augusztus 7.).

Olaj volt a tűzre, hogy januárban a nyergesújfalui önkormányzat új határozatot hozott, miszerint ha a veszélyeshulladék-égetéshez nem is, a hulladékégetéshez hozzájárul. „Irracionális döntés volt a szeptemberi, amikor még a tiltakozókat is behozták a testületi ülésre" - indokolta a HVG-nek a pálfordulást Miskolczi József, Nyergesújfalu polgármestere. Ráadásul a Holcim közölte, ha nincs hulladékégetés, „nincs miről tárgyalni". Emellett elkészült az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség határozata a Holcim előzetes környezeti hatástanulmányáról, amelyet a környezetvédők úgy értékelnek, a beruházás zöld utat kapott. Amiből annyi kétségtelenül igaz, hogy eleve kizáró okot nem talált a hatóság, ám részletes tanulmány elkészítését írta elő, a befektetőtől 29 pontban kért pontosítást, számításokat.

A zöldek szerint viszont a hatóságnak el kellett volna utasítania a tervet, mivel a létesítmény hatásterülete lakott helyet érint, s így nyilatkozott Tát önkormányzata is. „A Holcim lehazudott egy részt a térképről, nem vett tudomást 140 emberről, akik Tát-Depó településrészen laknak" - állítja Szuhi Attila, az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület munkatársa. A zöldek térképén a legközelebbi lakóház a tervezett cementműtől az 1000 méteres védelmi övezeten belül, 944 méterre van, a Holcim térképén viszont a lakóépületek a védőövezeten kívül találhatók. Dobos szerint az eltérés abból adódhat, hogy a távolságot nem a „kerítéstől", hanem a fő kibocsátási forrástól kell számolni.

A gyárépítés szembeállíthatja a szomszédokat, legalábbis Szenes Lajos táti polgármester szerint az uralkodó északnyugati szélirány miatt a leginkább sújtott terület az ő települése lesz. A létesítmény ellenzői most a fellebbezésen dolgoznak, mivel szerintük a zöld hatóság az ügyfélként részt vevő önkormányzatok határozatait „nem kellő súllyal vette figyelembe". Igaz, a felügyelőség kért számításokat a levegő porszennyezésére is, a Holcim ugyanis a légszennyezést csak nitrogén-oxidokra adta meg - mondván, a légszennyező anyagok közül ennek a legnagyobb a hatásterülete. A zöldek szerint viszont a környéken kritikus a porszennyezés, Dorogon például 120 napból 52-ben határérték feletti volt, miközben a jogszabályok csak 35-öt engednének. Ehhez jönne még a Holcim évi 188 ezer kilogrammos porkibocsátása. Fel kell mérni a tervezett gyár vízbázisra gyakorolt hatását is; a zöldek egyik fő kifogása, hogy egy 1999-es felmérés szerint a tervezett létesítmény a vízbázis védvonalán belül található. Az ezt tisztázó vizsgálatot az önkormányzat pénz híján nem tudta befejezni, s bár a Holcim 10 milliót ajánlott e célra, azóta áll az ügy.

Nyergesújfalu polgármestere mindezzel együtt esküszik az ipartelepítésre. Szerinte a település számára a jól működő ipari park lehet az egyetlen kitörési pont. „Ahány céget csak tudunk, hozzunk ide" - jelölte meg a teendőket. A legnagyobb foglalkoztató egykor a Magyar Viscosa Rt. volt, amely fénykorában 3300 embernek adott munkát; most a helyébe lépett Zoltek csak 600 főt alkalmaz. Bár a 7900 lelkes településen csak 5 százalék körüli a munkanélküliség, munkát azonban jobbára máshol találnak: a nyergesieket buszok viszik naponta az esztergomi Suzukiba és a komáromi Nokiába. A település számára az új gyár nem kecsegtet túl sok hozadékkal, legalábbis a polgármester mindössze 50 új munkahelyet, a személyi jövedelemadó helyben maradó részét, az építményadót és új beszállítók megtelepedését említette. Dobos Imre pedig azzal indokolta a területválasztást, hogy a 11 hektáros lábatlani gyár már nem növelhető. Mellesleg már a nyolcvanas években az akkori építésügyi tárca is ezt a területet jelölte ki egy új cementgyár helyszínéül, mivel 5 kilométerre található az alapanyagul szolgáló márga-, illetve mészkőbánya. Az évek óta 100 százalékos kihasználtsággal működő lábatlani gyárat már csak azért is másikkal kell felváltani, mert a jövőben egyre nehezebben felel meg a várhatóan szigorodó környezetvédelmi előírásoknak. Az új gyár kapacitása nagyobb lesz, de a kibocsátása sok tekintetben kisebb, mint a lábatlanié - állítja Dobos. Nitrogén-oxidokból például a megengedett érték 1200 milligramm/köbméter, ők viszont 500 milligrammnál kevesebbel számolnak, kén-dioxidból pedig a 400 milligrammos határérték nyolcadával.

Más kérdés, hogy a Holcim svájci központjában még nem döntötték el, Romániában, Szlovákiában vagy Nyergesújfalun építkezzenek-e. Egyelőre a kérdéses földterület sincs a Holcim tulajdonában, de még az önkormányzatéban sem; a kiszemelt 67 hektáros, zömmel mezőgazdasági művelési ágba tartozó földdarabon magántulajdonosok osztoznak. A Holcim 75 millió forintos előszerződést kötött az önkormányzattal, hogy az szerezze meg a földeket, az önkormányzat pedig azzal kalkulált, hogy a Holcimtól négyzetméterenként 1000 forintot kasszíroz, a földtulajdonosoknak 600 forintot fizet, s a különbözetből kiépíti az ipari park infrastruktúráját. A többséggel sikerült is 2007-ig szóló opciót kötnie, ám most mintha mégis dugába dőlne az üzlet. Némi zavart keltett tavaly karácsony körül, hogy az önkormányzat 600 forintos négyzetméterárával szemben a Holcim egyszer csak 1003 forintot kínált fel. Ráadásul nem várt vevők is bejelentkeztek, termőföld esetében ugyanis a helyben lakók élhetnek elővásárlási jogukkal. Így tett például Kátai Ferenc korábbi táti polgármester, aki azonban a vételt nem kívánta megindokolni a HVG-nek. Mindenesetre éppen az a terület lett kapós, amelyen át a tervezett ipari parkot meg lehet majd közelíteni, s ahol az önkormányzat közúti csomópont kialakítását tervezi.

VITÉZ F. IBOLYA

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megkapta a spanyol behívót Sterbik Árpád, aki már bizonyított bravúros beugróként

Megkapta a spanyol behívót Sterbik Árpád, aki már bizonyított bravúros beugróként

A csehek kétharmada a melegházasság mellett

A csehek kétharmada a melegházasság mellett

A tévémaci kiszabadítását követelték a Momentum-közeli müncheni tüntetésen

A tévémaci kiszabadítását követelték a Momentum-közeli müncheni tüntetésen

Ausztráliában bezzeg olvad az aszfalt az utakon

Ausztráliában bezzeg olvad az aszfalt az utakon

A gízai piramisoknál fog koncertezni a Red Hot Chili Peppers

A gízai piramisoknál fog koncertezni a Red Hot Chili Peppers

Az elnökség balhézik, az unió kedélyesen figyeli

Az elnökség balhézik, az unió kedélyesen figyeli