Rekordnagyságú strukturális és kohéziós támogatást fizettek ki tavaly az EU-ban. A pénzeknek egyelőre csak a töredékét kapták az új tagállamok, amelyek 2007-től a közösségi felzárkóztatási politika fő haszonélvezőivé válnak.

HVG
Minden korábbinál sikeresebb év volt a tavalyi az EU regionális politikájában: a tényleges kifizetések meghaladták a 33 milliárd eurót. Ennek valamivel több mint 60 százalékát - 19,9 milliárdot - azoknak a régióknak a felzárkóztatására utalták ki, ahol az egy főre jutó hazai össztermék (GDP) nem éri el a közösségi átlag 75 százalékát. Az Európai Bizottság (EB) által a múlt héten nyilvánosságra hozott adatok szerint a négy strukturális alapból - Európai Regionális Fejlesztési Alap, Európai Szociális Alap, Európai Mezőgazdasági Orientációs és Garanciaalap, Halászati Orientációs Pénzügyi Eszköz -, valamint a Kohéziós Alapból és az Előcsatlakozási Strukturális Politikai Eszközből (ISPA) a 2004-ben csatlakozott tíz új tagállamnak a ténylegesen kifizetett felzárkóztatási támogatások alig 7 százaléka jutott.

A pénzek háromnegyedét, több mint 25 milliárd eurót hat régi tagállam - Spanyolország, Németország, Olaszország, Nagy-Britannia, Portugália és Görögország - használhatta fel. A tíz új országnak az egész 2004-2006-os időszakra ígértek ugyanennyit Koppenhágában. Danuta Hübner regionális politikáért felelős biztos elmondta, hogy az újak a nekik szánt pénzek közel 20 százalékát használták fel eddig, ami hasonló arány, mint amilyet a mostani költségvetési ciklus első két évében, 2000-2001-ben a régi tagállamok átlagosan produkáltak. A tízek között az igénybe vett támogatások abszolút mértéke szerint Lengyelország, Magyarország és Csehország az éllovas. Magyarország a 2004-2006-ra elkülönített 3,2 milliárd euró mintegy 22 százalékát használta fel, amivel Szlovénia, Észtország és Litvánia mögött a negyedik.

Az igazi próbatétel az új tagállamok számára - hangsúlyozta Hübner - 2007-ben, illetve 2008-ban következik majd, amikor véget ér a hároméves bevezető időszak, és megkezdődik az új hétéves pénzügyi terv felzárkóztatási programjainak végrehajtása. Márpedig 2007-2013 között már a strukturális és kohéziós eszközök több mint fele vándorol majd a tízekhez, amelyeknek így egy évre vetítve csaknem két és félszer annyi forrást kell felszívniuk, mint a csatlakozást követő első három esztendőben. Brüsszeli számítások szerint az új tagállamok évente hazai össztermékük (GDP) 3-4 százalékát fordíthatják majd strukturális és kohéziós fejlesztésekre. Hübner arra is utalt, hogy uniós szinten a felzárkóztatási támogatások nem egészen kétharmada, évi 27 milliárd euró az úgynevezett lisszaboni versenyképességi célokat - a fenntartható növekedést, a munkahelyteremtést és a versenyképesség javítását - szolgálja majd. A regionális fejlesztések eredményeképpen a tíz új tagállamban - legalábbis a brüsszeli szakértők szerint - hét év alatt 2,5 millió fővel nőhet a foglalkoztatottak száma, és a támogatások évente 7-12 százalékponttal járulhatnak hozzá a GDP bővüléséhez.

Az EB az év végéig kidolgozza az új költségvetési terv regionális fejlesztési programjainak keretszabályait. Hübner viszont aggódik amiatt, hogy az új tagállamok - például a több országban is zajló választások miatt - fel tudnak-e készülni időben a támogatások fogadására. A támogatások felhasználását a tízek számára megkönnyítő változásokat - amelyek részben portugál, görög, valamint keletnémet tartományokra is vonatkoznak - az EB nem fogadta osztatlan lelkesedéssel. Hübner szerint például egy átmeneti szabály a nagy beruházásoknál csökkentheti ugyan a pénz beragadásának a kockázatát, ám a kisebb projekteknél csak lassítja a források bevonását. Az EP regionális fejlesztési bizottsága ugyanakkor a minap azt szorgalmazta, hogy a rugalmasabb szabályokat terjesszék ki a régi tagállamokra is, amelyek Hübner szerint a korábbinál átlagosan 30 százalékkal kevesebb pénzt kapnak 2007-2013 között.
VIDA LÁSZLÓ / BRÜSSZEL

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Rakonczay Gábor: Extrém helyzetekben az egyetlen veszélyforrás maga az ember

Rakonczay Gábor: Extrém helyzetekben az egyetlen veszélyforrás maga az ember

A hazai légi forgalmat is egyre jobban zavarják a drónok

A hazai légi forgalmat is egyre jobban zavarják a drónok

14,5 millió forintért szemléz ötéves brit tanulmányt a kormányközeli elemző friss cége

14,5 millió forintért szemléz ötéves brit tanulmányt a kormányközeli elemző friss cége

Az igazi happy end: 10 év után társat talált magának Rómeó, a világ legmagányosabb békája

Az igazi happy end: 10 év után társat talált magának Rómeó, a világ legmagányosabb békája

A kínai vagy az orosz fenyegetés helyett a mexikói határvédelemről beszélt Trump

A kínai vagy az orosz fenyegetés helyett a mexikói határvédelemről beszélt Trump

Ausztráliában bezzeg olvad az aszfalt az utakon

Ausztráliában bezzeg olvad az aszfalt az utakon