A román vagyonügynökség múlt heti döntése alapján a péti Nitrogénművek veheti meg a jelenleg alig termelő fogarasi Nitramonia vegyipari kolosszus többségi részvényhányadát.

Omladozó viskók, üresen kongó, füstös falú tömbházak között falkákba verődött kóbor kutyák csaholnak autóra, gyalogosra a fogarasi Nitramonia vegyi gyár környékén, miközben bent az üzemben alig néhányan mímelik a munkát. A Nitramonia munkásokkal való ellátására felduzzasztott Brassó megyei, a Monarchia építészeti nyomait romjaiban őrző kisváros lakossága nemigen reménykedik az 1989-ben még közel 10 ezer munkást foglalkoztató vegyipari nagyüzem újraindításában. Különösen mivel a korábbi privatizáció kudarcot vallott.

A város húsz évvel ezelőtti, 55 ezres lélekszáma mára 23 ezerre zsugorodott, s a helyiek szerint Fogarasról legalább 15 ezren vándoroltak ki csak Olaszországba. A fogarasi vegyipar válságát jelzi, hogy a vasútállomás melletti kereskedők egykor helyi termékektől duzzadó raktáraiban ma kizárólag marosvásárhelyi műtrágya kapható.

A Nitramonia vezetői bizakodóbbak. Bár a folyamatban lévő privatizációra hivatkozva az Állami Vagyont Értékesítő Hatóság (AVAS) szigorúan megtiltotta számukra, hogy nyilatkozzanak - még a két fogarasi hetilap újságíróival sem beszélhetnek -, nevük elhallgatását kérve néhányan mégis elmondták a HVG-nek: minimális beruházással és a gyárban tébláboló mintegy ezer alkalmazottal egyes termelőegységek újraindíthatók, s a cég négy-öt év alatt visszanyerheti egykori fényét. Jóval beszédesebb volt Lucian Cupu szakszervezeti vezető, aki tehetetlenséggel, szándékos termelésvisszafogással vádolta a HVG-nek a jelenlegi vezetést, mondván, hiába adják el a vállalatot, nem lesz kivel dolgozni, a jó szakemberek már mind elmenekültek Fogarasról. Január végétől ráadásul további 545 alkalmazott számíthat elbocsátásra.

Pedig a cég épp most kapott új tulajdonost, legalábbis az AVAS - december óta halogatott, de a múlt héten végre meghozott - döntése értelmében a péti Nitrogénművek Rt. veheti meg a privatizációra felkínált többségi tulajdonrészt. A felvásárlás illeszkedik a Bige Holdinghoz tartozó Nitrogénművek terjeszkedési tervébe, mely szerint a cégcsoport 22 milliárd forintos beruházás révén a régió vezető nitrogén-hatóanyagú műtrágyagyártója akar lenni 2007 végére.

A vételárat egyelőre titokként kezelik - csak a szerződés két héten belüli aláírása után hozzák nyilvánosságra -, de a HVG forrásai szerint megközelíti az 50 millió dollárt. A győztesnek ezen felül - jelentette ki a HVG-nek Gyerkó László, az AVAS alelnöke - legalább ennyit kell költenie technológiai és környezetvédelmi beruházásokra. Csak a több száz tonnányi szemét elhordása, a vegyi anyagoktól tocsogó talaj megtisztítása, az omladozó épületek lebontása milliókat emészt majd fel. A gyár - a takaréklángon üzemelő robbanóanyag-részleg kivételével - lényegében egy éve áll, az adósságállomány egyre duzzad, a szolgáltató tavaly januárban elzárta a földgázcsapot, a béreket és a legégetőbb költségeket pedig jó ideje már csak ócskavaseladásból, a készletek, gépek értékesítéséből tudták fedezni. A gondokat enyhíti, hogy a robbanóanyag-részleg termelése viszonylag rövid idő alatt felfuttatható.

A fogarasi robbanóanyag-gyártás a történelem viharainak köszönheti létét. Az üzem alapjait a bukaresti kormány Trianon után kényszerűségből tette le, bányái számára ugyanis sem Ausztriától, sem Csehszlovákiától nem kapott robbanószert. A német Dynamit Nobel cég pozsonyi vállalatának 40, román magánbefektetők 50 és a román állam 10 százalékos részesedésével 1920-ban megalakított Első Román Robbanóanyag Társaság négy évvel később már puskaport, dinamitot, gyújtózsinórt gyártott. A mellé épített Nitramonia Társaság 1936-tól salétromsavat, ammónium-nitrátot készített. Az 1948-as államosításkor a két céget Nitramonia néven egybeolvasztották, és 1960-tól műtrágyát, műanyagokat, szerves és szervetlen anyagokat, ipari gázt is előállított.

A rendszerváltás után lejtőre került a vállalat. A román műtrágyapiac a mezőgazdasággal párhuzamosan összeomlott, a cégnél szinte évente cserélték az igazgatókat, hiányzott a hosszú távú stratégia, miközben ipari méreteket öltött a fosztogatás. A termelés folyamatosan esett, munkások ezreit kellett elbocsátani. 2003 márciusában a szociáldemokrata kormány privatizálta a kombinátot, a részvények 79,05 százalékát 21,34 millió dollárért eladta az amerikai Fletcher Groupnak, a fennmaradó 13,92 százalék a Transilvania pénzügyi befektető társaság, 7,03 százaléka pedig kisbefektetők tulajdonába került.

Az akkori ügylet részleteit máig homály fedi, s 2005 februárjáig - amikor a vagyonügynökség a vállalt feltételek teljesítésének elmulasztása miatt felbontotta a szerződést az amerikaiakkal - egymást érték a botrányok. Kiderült: két Fletcher Group is létezik, az egyiket Bukarestben, a másikat Washingtonban jegyezték be, s az AVAS az utóbbi képviselőjével, a külföldön élő, román származású Valerian Simiricával írta alá a szerződést. Amikor azonban megjelent a bukaresti Fletcher képviselője, Valerian Simirica, valamint a Nitramonia és a román vegyipar körül már régóta szaglászó, kétes múltú török Fatih Kesser üzletember, az AVAS hivatalos nyilatkozataiban gyorsan összemosta és egy cégként kezelte a kettőt. A két Fletcher Group végül fuzionált az USA-ban bejegyzett, Simirica tulajdonában lévő S&T Oil Equipment and Machinery céggel, felvéve annak nevét. Az új jobboldali kormány tavaly megelégelte az S&T tehetetlenségét, felbontotta vele a szerződést, és szeptemberben meghirdette az időközben öt részre bontott vállalat 79,05 százaléknyi privatizációját. A vagyonügynökség pedig egyúttal a hírek szerint peres úton készül behajtani a leállással, a szerződésben vállaltak be nem tartásával keletkezett veszteségeket az S&/T-n.

IRHÁZI JÁNOS / FOGARAS

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Davis Kupa: gyorsan behúzott győzelemmel maradunk a világcsoportban

Davis Kupa: gyorsan behúzott győzelemmel maradunk a világcsoportban

24 kiló marihuanával bukott le egy kamionos Tompánál

24 kiló marihuanával bukott le egy kamionos Tompánál

Terry Black a hétvégén még a hazatérésre készült

Terry Black a hétvégén még a hazatérésre készült

Azért ütötte le a vendéget a biztonsági őr, mert üres üveget rugdosott a járdán

Azért ütötte le a vendéget a biztonsági őr, mert üres üveget rugdosott a járdán

Több mint 10 milliárdból tenné vonzóvá a Tisza-tavat a kormány

Több mint 10 milliárdból tenné vonzóvá a Tisza-tavat a kormány

Zsarolás, pénzmosás miatt vettek őrizetbe Juventus-szurkolókat

Zsarolás, pénzmosás miatt vettek őrizetbe Juventus-szurkolókat