A földi paradicsomként emlegetett Seychelle-szigeteken nemcsak a turizmus, az oktatás is jó üzlet. A világ legkisebb fővárosában, Victoriában amerikai orvosi diplomát lehet szerezni. Az egyetem egyik alapítója "természetesen" magyar.

"Elhelyezés diákszállóban, egyágyas szobákban. Négy főre jut egy közös nappali tévével, valamint egy konyha." Mindezt havi 200 dollárért kínálja a kelet-afrikai partok közelében fekvő Seychelle-szigeteken 2002-ben alapított American Institute of Medicine (USAIM) orvosegyetem. A Debrecennél nem nagyobb összterületű, az Indiai-óceánban szétszórt száz sziget országába elsősorban az indiai szubkontinensről, a Közel-Keletről és Afrikából verbuválják a fizetőképes kuncsaftokat.

Az USA határain kívül működő, mégis amerikai diplomát adó offshore egyetem jól jövedelmező üzleti vállalkozás. Vonzereje, hogy itt jóval olcsóbban lehet diplomát szerezni, mint az anyaországi konkurenseknél, ahol a hatéves képzés minimum 100 ezer dollárba kerül, de a nevesebb egyetemeken ennek a két-háromszorosát is elérheti a számla. Itt viszont átlagosan 40 ezer dollárból meg lehet úszni az orvosi képesítés megszerzését.

Az offshore egyetemek elsősorban a működési költségeken, az infrastruktúrán tudnak spórolni, mivel az elméleti oktatás viszonylag kis befektetéssel megoldható, a gyógyítás gyakorlatával pedig szerződött kórházakban - többnyire, de nem kizárólag Amerikában - ismerkednek meg a diákok. A határokon túli egyetemek - amelyekből tucatnyi működik az Egyesült Államokhoz viszonylag közeli karib-tengeri miniállamokban, például Belize-ben, a Kajmán-szigeteken, Dominikában, de Mexikóban is - nemcsak olcsóságuk miatt népszerűek, hanem azért is, mert ezekre könnyebb bejutni. 2004-ben a 125 amerikai orvosegyetemre 35 ezren felvételiztek sikeresen, ám közülük 18 ezret helyhiány miatt elutasítottak. Ugyanakkor a munkaerőfronton épp ellenkező a helyzet: miközben az amerikai egyetemeken 2005-ben 15 ezren végeztek, 24 ezer rezidensi - ahogy régen mondták: cselédkönyves - állásra kerestek jelentkezőt. A helyek többségét be is töltötték, a hiányt külföldiekkel és külföldön, offshore egyetemeken diplomázott amerikaiakkal pótolva. Az USA-ban praktizáló orvosok közül minden negyedik külföldön végzett.

A Seychelle-szigeteken tanuló egyetemisták zöme a Nyugaton bevett szokás szerint hitelből - az Egyesült Államok által garantált bankkölcsönből - fizeti tanulmányait. Ezt a hitelt akkor kaphatja meg, ha az offshore egyetem akkreditált oktatóinak státusát az Egyesült Államokban is elfogadják.

"Ezzel magyarázható, hogy már-már kegyetlenül intenzív az oktatási rendszerünk. A hat év tananyagát öt évbe zsúfoljuk, aminek szintén árcsökkentő hatása van. Nincs szünidő, a szemeszterek között mindössze tíz nap pihenőt kapnak a diákok, ami évente háromhavi idő- és költségmegtakarítást jelent" - avatott be a részletekbe az USAIM dékánja és egyik alapítója, Rózsa András. A doktor két évtizedes budapesti kórházi neurológusi múlttal először Kenyában dolgozott, majd amolyan mindenes lett az USAIM-on. Eleinte heti 25 órában oktatott szinte minden orvosi tudományt, ma már csak 5 órát kell megtartania, de rá hárulnak az intézmény adminisztratív teendői is.

Napokra, órára lebontott program szerint a 170 diák 8-25 fős kis csoportokban tanul. A tankönyveken és előadásokon kívül az internetről is kell szedegetniük a tudnivalókat. A tét óriási: egy-egy pótvizsga 500 dollárba kerül, és aki nem veszi az utolsó akadályt, azaz nem teszi le a licencvizsgát, nem lehet rezidens, így a nyakán marad a több tízezer dollár feletti bankkölcsön.

A seychelle-i offshore egyetem egyre bővül. "Egy kicsit olyanok vagyunk, mint a McDonald's, franchise-rendszert adunk el" - mondta némi öniróniával, ám nem titkolt büszkeséggel a magyar dékán a HVG-nek. Oktatási rendszerükre, a know-how-ra más egyetemek is vevők, így az indiai Mumbaiban és az Egyesült Arab Emírségekben is van egy-egy kihelyezett tagozatuk. A jövendő doktorokat arra is megtanítják, hogyan kell egy disszertációt megírni, egy kutatást megtervezni, egy tudományos cikket megszerkeszteni, de még arra is, hogyan kell orvosi lapoknak, konferenciáknak elküldeni és tálalni azokat. A képzési idő rövidsége ellenére a hallgatók abból is ízelítőt kapnak, miként szerezzenek szponzorokat, és hogyan építsék fel karrierjüket. A seychelle-i egyetem diákjai közül eddig csak tucatnyian jutottak el a végső licencvizsgákig, ám egyikük sem bukott meg. Mind orvos lesz Amerikában.

NEMES JÁNOS / VICTORIA

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Mercedes-AMG C 43 Coupe-teszt: ez nem a bikanyakú izomautó

Mercedes-AMG C 43 Coupe-teszt: ez nem a bikanyakú izomautó

Jönnek az új csúcstelefonok: az akkumulátoroknál is odateszi magát a Samsung

Jönnek az új csúcstelefonok: az akkumulátoroknál is odateszi magát a Samsung

Az Európai Bizottság megvétozza a Siemens és az Alstom vasúti üzletágának egyesülését

Az Európai Bizottság megvétozza a Siemens és az Alstom vasúti üzletágának egyesülését

Brexit: mától regisztrálhatnak a Nagy-Britanniában élő magyarok

Brexit: mától regisztrálhatnak a Nagy-Britanniában élő magyarok

Orosz városokban tüntettek a Kuril-szigetek visszaadása ellen

Orosz városokban tüntettek a Kuril-szigetek visszaadása ellen

Ez csak ízelítő volt abból, ami ezután jön – üzente a zimbabwei elnök, miután a tüntetők közé lőttek

Ez csak ízelítő volt abból, ami ezután jön – üzente a zimbabwei elnök, miután a tüntetők közé lőttek