Kin próbál erőszakot tenni a kormány a lex euró néven ismertté vált törvényjavaslatával: önmagán vagy az ellenzékén? Netán ez is csupán annak a - lassan szappanoperává terebélyesedő - színjátéknak a része, amellyel a honi lakosok mellett az uniós szervezeteket is szórakoztatják politikusaink? Az euróhoz (papíron) 2010-ig elvezető konvergenciaprogram és az éves költségvetések összhangját azzal teremtené meg a kormány, hogy törvénybe iktatná a konvergenciaterv 2006-2008-ra vonatkozó fontosabb államháztartási arányszámait. A javaslatot alig egy héttel azt követően nyújtotta be az országgyűlésnek a pénzügyminiszter, hogy az Európai Bizottság erős kételyét fejezte ki a decemberben aktualizált "európrogram" megalapozottságát illetően.

Arra bazíroz talán, hátha most az egyszer elérhető, hogy a farok csóválja a kutyát, azaz a következő három évben a (törvény)kőbe vésett számsorok alakítják majd a kormány gazdaságpolitikáját? Erre eddig nem volt példa, sőt államháztartási ügyekben még az éves költségvetési törvények számai is hamar elporladtak. Nehéz elképzelni, hogy akár az uniós döntéshozókat, akár a piaci elemzőket meghatja egy, pusztán az önszuggesztió erejére apelláló törvény. Hiszen eddig sem a tervszámokkal volt bajuk, hanem az azokat megalapozó, az euró bevezetéséhez szükséges egyensúlyi helyzet elérését célzó konkrét intézkedéseket hiányolták - amit a megálmodott számok törvénybe foglalása sem orvosol.

Épp ezért némi belpolitikai sandaság is felsejlik a lex euró mögött az uniós körök megnyugtatásának és az önfegyelmezésnek a szándékán túl. Némi rosszindulattal feltételezhető, hogy a kormány ki akarja ugratni a nyulat a bokorból, ellenzéke valljon színt az euró és - ezzel összefüggésben - a költségvetési politika kérdésében. Merthogy lehetetlen úgy kiegyensúlyozni az államháztartást, ha a Fidesz folyvást költekezésre buzdítja a mai és a jövőbeli kormányt, miközben az adó- és járulékkulcsok nagyarányú csökkentését szorgalmazza, sőt a választások közeledtével már ígéri is. Most, gondolhatta a pénzügyminiszter, az ellenzéknek két lehetősége marad: ha támogatja a törvényjavaslatot, akkor visszafogottabban kell ígérgetnie, ha viszont berzenkedik, akkor nem vevő a mielőbbi euróra. Legalább a szavazás perceire fel kell hagynia azzal a bűvésztrükkel, hogy egy szájból fúj hideget és meleget: egyszerre szorgalmazza a mielőbbi eurót és duzzasztja tovább javaslataival az államháztartás hiányát. Mert bár Orbán Viktor 2013 utánra datálja az euró bevezetését, a Fidesz hivatalos retorikája szerint a dátum sajnálatos kitolódása kizárólag a mai kormány felelőssége: ha csak rajtuk múlna, 2008-ban már nemhogy euróban, de egyenesen mannában kaphatnánk a 28. havi nyugdíjunkat.

Bármiként alakul is a korántsem szórakoztató szappanopera, napról napra nehezebb elhitetni országgal-világgal, hogy felelős politikusaink komolyan törekednek az - uniós döntéshozók jóindulata mellett az adósságunkat finanszírozó pénzügyi befektetők bizalmát is erodáló - egyensúlytalanság fölszámolására, ami az euró bevezetésének is előfeltétele lenne. Az ismétlődő uniós intőknél is aggasztóbbak az országunk romló befektetői megítélését tükröző, a külföldi hiteleinket megdrágító leminősítések (most éppen az S&P-é). Pedig mindannyiunk elemi érdeke, hogy javuljon ez a megítélés, és ne kelljen újra meg újra forintválságtól rettegnünk, amit kormányzati vagy jegybanki baklövések éppúgy kiválthatnak, mint a kedvezőtlen nemzetközi pénzügyi klíma. Ez ellen a legbiztosabb védelem maga az euró lenne, de már az is sokat segítene, ha hitelessé válna az oda vezető gazdaságpolitika.

Akárki kerül is kormányra, az euróövezeti csatlakozás komolyan vétele hátraarcot parancsol a most folyó kampány csaknem összes, könnyű álmot ígérő gazdaságpolitikai lózungjának. Hiszen ki veheti komolyan, hogy rövid távon befoltozható az államháztartás lyukas zsákja további adócsökkentéssel, a társadalombiztosítási járulékok drasztikus lefaragásával, pláne úgy, hogy közben még nőnek is a közösségi kiadások? Az sem titok, hogy az államháztartás reformja, bárki vág is bele, lassan beérő folyamat, ráadásul előbb viszi, mintsem hozná a pénzt. Minél nagyobb várakozásokat ébresztenek pártjaink kampányuk során a gyorsan javuló jólét iránt, annál nehezebb lesz visszazökkenniük a felelős kormányzás és ellenzéki politizálás kívánatos pozíciójába.

Sok esély már nincs. Ha a következő évek kormányzása nem az államháztartási konszolidáció jegyében zajlik, akkor nemcsak a 2010-es euró (már ma is csak kevesek által remélt) álma úszik el, hanem hosszú időre lekerülhetünk a befektetésre ajánlott országok listájáról, ami tartósan alááshatja fejlődésünket. Sajnos a tét ma már nagyobb, mint amit a lex euró sugallta "lesz-e egyhamar eurónk?" kérdés tükröz.

VÁRHEGYI ÉVA

(A szerző a Pénzügykutató Rt. főmunkatársa)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Debrecen megmondta, mennyit szán a főpályaudvarra, de annyiért senki sem vállalta

Debrecen megmondta, mennyit szán a főpályaudvarra, de annyiért senki sem vállalta

A kopaszodás vagy a csuklóméretem miatt nem kellek a nőknek?

A kopaszodás vagy a csuklóméretem miatt nem kellek a nőknek?

Az ombudsmanhoz fordul a gyerekek otthongondozási díja miatt az LMP

Az ombudsmanhoz fordul a gyerekek otthongondozási díja miatt az LMP

Sokkoló: olyan meleg volt két napon át, hogy belehalt egy állatfaj jelentős része

Sokkoló: olyan meleg volt két napon át, hogy belehalt egy állatfaj jelentős része

Ijesztő kezdés után taroltak a címvédő Babosék Ausztráliában

Ijesztő kezdés után taroltak a címvédő Babosék Ausztráliában

A terhességmegszakítás és a "kegyes halál" ellen tüntettek Párizsban

A terhességmegszakítás és a "kegyes halál" ellen tüntettek Párizsban