Az európai elitből háromszázan vettek részt a múlt héten Salzburgban az európai identitásról, az uniós értékek kereséséről tartott monstre tanácskozáson. Negatív megközelítésben úgy is fogalmazhatnánk, hogy a kiválóságok biztonságát őrző háromszáz rendőr rosszul végezte a feladatát, amennyiben képtelen volt földhöz láncolni, a racionalitás talaján tartani a résztvevőket. Szó volt persze az európai huszonötöket emésztő legsúlyosabb félelemről, amit a 19 milliós munkanélküliség ténye táplál, aztán a növekedés gondjairól, a leszakadó régiók kérdéseiről. De a megszólalók - az EU féléves elnökségét adó Ausztria vezetői, az Európai Bizottság elnöke, a francia, a holland és a finn miniszterelnök, a lett államfő, karmesterek, rendezők, uniós politikusok, parlamenti képviselők, egyetemi professzorok, vállalati menedzserek - ezúttal felülemelkedtek a hétköznapokon, s az informális eszmecserén kimondták, hogy az Európai Unió nem egyszerűen gazdasági közösség, túléléséhez értékközösséggé is kell válnia. Most ennek a felismerése folyik, ami más szavakkal a kontinens lakosságának euroszkepticizmusát jelenti, válsághelyzetet. Krízist, amelyből azonban van kiút.

A hozzászólók elsősorban a piacgazdaság szociális elemeiben látták a sajátos európai fejlődési utat, a társadalmi igazságosságban, a leszakadók, a gyengék, az öregek támogatásában, a szociális partnerségben, az embereknek nyújtható biztonságérzetben. Amit a franciának-németnek mondott modell testesít meg. Többek szerint az új tagországoknak ezeket az értékeket kellene erősíteniük a versenyt és az individualitást jobban értékelő, neoliberális eszme vonzásával szemben. A lett elnöknő, az angol és a német nyelvet játszi könnyedséggel váltogató Vaira Vike Freiberga odáig ment, hogy a reálszocializmus bukásából nem a kapitalizmus igenlése következik, hiszen a marxizmuson kívül is voltak Európában szocialista elképzelések. Ő fogalmazta meg a legpontosabban az újonnan csatlakozott államok polgárainak frusztráltságát: nem azért csalódtak, mert az unióban nincs elég demokrácia, hanem mert nincs meg ennek az érzete.

Lényegében ugyanezt a gondolatmenetet követte José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, fejtegetve, hogy a különböző európai színtereknek, a régióktól az országokon át az uniós központokig, nem hierarchikusan kellene egymáshoz kapcsolódniuk, hanem egyszerre, egymás mellett létezniük. Franz Fischler volt uniós agrárbiztos szerint a kiábrándultságot sajátos demokráciadeficit okozza, mert nincs olyan uniós fórum, ahol az európai polgárok közvetlenül választ kaphatnának - például a globalizációra, a madárinfluenzára vagy éppen az energiaellátásra vonatkozó - félelmeikre, és ahonnan a közösség jövőjének lehetőségeit megismerhetnék. Wolfgang Schüssel osztrák kancellár az európai életmód fogalmát próbálta megragadni mint követendő közös értéket. A biztonságra épülő, félelemmentes világot, a természet védelmét, a Mozartig visszavezethető, de a holokauszt borzalmát is magában foglaló európai kultúrát említette.

Rengeteg témát csak érintettek a szónokok: a kontinensen felhorgadó nacionalizmust, az európai önállóság kialakulatlan intézményeit, a bővítés határait, az iszlám európai jelenlétét, az alkotmány ügyét, a nagy formátumú politikusok hiányát. De egy dolog egyértelműen kimondatott, s ebben Fischler fogalmazott a legszemléletesebben: ahhoz, hogy Európának jövője legyen, a kultúrának - amely életmódot, művészetet, hagyományt, értékeket jelent - desszertből főétellé kell válnia.

FÖLDVÁRI ZSUZSA

(A szerző a HVG bécsi tudósítója)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Emlékszik rájuk? Gyönyörű videó készült a méltatlanul elfelejtett videokazettákról

Emlékszik rájuk? Gyönyörű videó készült a méltatlanul elfelejtett videokazettákról

Úgy tűnik, bekeményítettek a szabálytalankodó kamionosokkal szemben

Úgy tűnik, bekeményítettek a szabálytalankodó kamionosokkal szemben

Nyugdíjkáosz januárban: sem a miniszter, sem a fideszesek nem mentek el a bizottsági ülésre

Nyugdíjkáosz januárban: sem a miniszter, sem a fideszesek nem mentek el a bizottsági ülésre

"Ez egy gyorsasági verseny" – ilyen volt a középiskolai felvételi

"Ez egy gyorsasági verseny" – ilyen volt a középiskolai felvételi

Mészároséké lett a ZÁÉV is

Mészároséké lett a ZÁÉV is

Holnap újra rákezd a havazás, a Kékesen már 37 centi hullott

Holnap újra rákezd a havazás, a Kékesen már 37 centi hullott